Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-11-18

Sreet food a nagyvilág tájain

Sreet food a nagyvilág tájain

A street food alapvetően a nagyvárosokban fejlődött ki, és ennek megfelelően az ott pörgő, sietősen élő emberek igényeit kell kielégítenie. Olcsón, gyorsan, kényelmesen akarunk enni, és lehetőleg olyan ételt magunkhoz venni, amitől bár jóllakunk, mégsem fekszi meg a gyomrunkat.


Először is tisztázzuk, mi a streed food: lehet hot dog, gyros, pizzaszelet, papírpoharas leves, hamburger, lángos, szusi, gofri, tehát bármilyen büfés étel, amit jellemzően elvitelre készítenek. Amikor nincs időnk egy étteremben felszolgálóra várni, és ráérősen ebédelni, vagy ha egy éjszakai buli után ennénk valami meleg, gyorsan elkészülő ételt, tökéletes választás a street food.

Jó hír, hogy a megszokott utcai ételeket egyre több helyen váltják fel a minőségi és friss alapanyagokból készült fogások. A gasztronómiai forradalom nemcsak ízletesebbé, hanem egészségesebbé is tette az utcai étkezést. A legtöbb food truck kínálatában van például grillezett hús, teljes kiőrlésű buci, extra zöldségfeltét, köretnek saláta. Vega, vegán és gluténmentes street foodot is választhatunk, az édességek között pedig van cukormentes fagyi.

A Hegyvidék kártya elfogadóhelyek közül sok kínál elvitelre is ételt, ha a strret foodra vágyunk.
 
Street food a világban

Vannak jellegzetes ételek, amelyek egy-egy ország gasztronómiájára jellemzők. Bár a pandémia miatt nem nyílt alkalmunk messzi tájakra utazni, a jövő biztató, tehát vértezzük fel magunkat a megfelelő tudással és ne hagyjuk ki az alábbi finomságokat, ha az adott országban járunk.
 
Currywurst – Németország

Ezt az ételt 1949-ben Herta Heuwer találta ki Berlinben, amikor úgy döntött, hogy összekeveri a ketchupot és a curryport. A fűszeres keveréket aztán a kolbászokra öntötte, és elkezdte az utcán árulni. Ez az olcsó, finom és tápláló finomság népszerűvé vált az építőmunkások körében, akik újjáépítették a háború utáni német várost. Manapság szinte mindenütt megtalálható a currywurst, amit krumplival vagy káposztával ajánlott enni.

Arancini – Olaszország

Ennek a nagyon közkedvelt utcai olasz ételnek, amelynek a nevét kis narancsként lehetne fordítani, semmi köze a narancshoz. A nevét alakja és színe miatt kapta. A töltött, bundázott rizsgolyókat olajban sütik ki és paradicsommártással, mozzarellával tálalják.
 
Waffle – Belgium 

Sokféle belga gofri létezik, de két főbb fajtát érdemes kiemelni: a liége-it és a brüsszelit. Az egyik kevert, a másik dagasztott tésztából sül – a végeredmény két, teljesen különböző édesség. A kevert kívül ropogós, belül pedig egészen levegős, míg a liége-i sűrű, de foszlós állagú. Érdekes módon egyik tészta sem édes, így mindenki magának állíthatja be, mennyi porcukorral, tejszínhabbal vagy más édes feltéttel teszi ütősebb élménnyé a gofrizást. 
 
Smorrebrod – Dánia 

Ez Dánia leghíresebb utcai étele: nyitott, vajjal megkent rozskenyérszelet, különféle szószokkal és köretekkel tálalva. A klasszikus kombináció angolnát, lazacot tartalmaz, hagymával és retekkel. Gyakran használnak a dánok a hal mellett tojást, sőt húsgolyókat is. A sós feltétek mellett szívesen pakolnak gyümölcsöket is a szendvicsre, igen népszerű például a párolt alma vagy a szilva.
 
Pastel de nata – Portugália

A pastel de natát a katolikus szerzetesek találták fel a 18. században. Abban az időben sok tojásfehérjét használtak a kolostorokban ruhák keményítésére, így a szerzetesek a maradék tojássárgáját felhasználták mindenféle sütemény készítéséhez. Ez a tojáskrémes süti vajjal és cukorral van kikeverve és Portugáliában minden utcasarkon kapható.
 
Ghoulal – Marokkó

Ez egy csigaleves, de nem úgy, ahogy mi esszük: itt nem csigatészta adja az elnevezést, hanem valódi csiga és körülbelül 15 fajta különleges fűszer. Fogyasztani a következőképpen kell: egy fogpiszkálóval kiszedegetjük a tálból a csigákat, utána megisszuk a fűszeres levet. A marokkóiak szerint nagyon jót tesz az emésztésünknek, ha ezt a levest rendszeresen fogyasztjuk. 
 

Acarajé – Brazília

Ez a népszerű utcai vagy tengerparti étel Brazília Bahía államának specialitása.

Tulajdonképpen babból készült burger vagy fánkocska, amibe – amikor kisül és kettévágják – raknak tengeri herkentyűket, magokat, mellé pedig friss salátát kínálnak.

Egy vitathatatlanul egészséges street food, amit érdemes megkóstolni, ha arra járunk.
 
Poutine – Kanada

Ez egy kanadai étel, amely Quebec tartományból származik. A street food magját tulajdonképpen a sült krumpli adja, ezt öntik le sajttal, barnamártással, majd friss zöldségeket szórnak a tetejére. Egy átmulatott éjszaka után különösen érdemes kipróbálni a gyógyító erejét.

 
Pad thai – Thaiföld 

Ez az alapvetően tofut, tojást, halszószt, szárított garnélarákot, fokhagymát, tamarindszószt és csilipaprikát is tartalmazó tésztaétel nagyon gyakori a thaiföldi utcákon. A pad thai tetejére pirított mogyoró kerül, és természetesen frissen készítik. Az étel a második világháború után terjedt el, mert Thaiföld a háború alatt rizshiánnyal küzdött, ezért találták fel ezt a laktató tésztát, ami azóta is népszerű.
 
Takoyaki – Japán

A takoyaki nem más, mint kis tésztagolyó, aminek a belsejében bébipolip van. 1935-ben jelent meg először ez a kicsit bizarr, de finom étel Oszaka utcáin. Endo Tomekicsi találta ki ezt az ételt, amely azóta egész Japánban népszerűvé vált. Egy kis savanyított gyömbért és zöldhagymát is szórnak a tetejére, úgy fogyasztják.

Ajánló
Ajánló
Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Ahogy hűvösödik az idő, úgy értékelődik fel a káposzta szerepe a táplálkozásunkban, hiszen ez az...

Levesek a nagyvilágban

Levesek a nagyvilágban

A magyarok magukat levesevő nemzetnek tartják, ezért nézzünk szét egy kicsit a világban, hogy hol...

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Az emberek többsége hajlamos halogatni a dolgokat, hiszen még csak október van, hol van még az év...