Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-12-02

Finomságok franciásan

Finomságok franciásan

Bár az adventi időszakban megsokasodnak az otthoni teendőink, érdemes kicsit saját magunk kényeztetésére is gondolnunk. Már csak azért is, mert ha részt veszünk egy francia édességkészítő workshopon, és a frissen tanultakat a konyhában is hasznosítjuk, az a családunknak is nagyon jó lesz.


Bár a hagyomány nemes dolog, előfordulhat, hogy az ünnepi sürgés-forgásban elcsüggedünk, mert nem szeretnénk mindent ugyanúgy csinálni, mint minden évben. Ha nyitottak vagyunk a változtatásra, lepjük meg magunkat új receptekkel, és süssünk olyan finomságokat, amilyeneket eddig még nem kóstoltunk.

Nagyot nem hibázhatunk, hiszen a francia desszertek világszerte híresek, amelyekre az izgalmas külső és a csodálatos íz a jellemző. Ha pedig bizonytalanok vagyunk egyedül, és nem vágnánk bele így a desszertkészítésbe, keressük fel a Workshopstudio oldalát, ahol kiválaszthatjuk a francia cukrászworkshopok közül a legszimpatikusabb tematikájút, és jelentkezhetünk rá. 
 
Karácsonyi fatörzs

A csokoládés vagy gesztenyés vajkrémes rolád, amelyre műanyag fűrészt vagy emberfigurákat tesznek: a karácsonyi fatörzs, azaz a Bûche de Noël szinte elmaradhatatlan a franciák ünnepi asztaláról.

Hozzávalók:
A tésztához: 6 evőkanál cukor, 6 tojás, 3 evőkanál kakaó, 6 evőkanál rétesliszt, 3 evőkanál rum, késhegynyi szódabikarbóna 
A krémhez: 15 dkg cukor, 3 tojás, 3 evőkanál kakaó, reszelt narancshéj, 20 dkg vaj 
 
Elkészítés:
1. A cukrot a tojássárgájával és a szódabikarbónával habosra keverjük, majd beledolgozzuk a kakaót, a lisztet, végül óvatosan belevegyítjük a kemény habbá vert tojásfehérjét. 
2. A masszát akkora, sütőpapírral kibélelt sütőlemezre öntjük, hogy ujjnyi vastag tésztát kapjunk. 
3. Kb. 10 perc alatt megsütjük. Tiszta ruhára borítjuk, a papírt lehúzzuk róla és rummal meglocsoljuk. A ruha segítségével többször ki-be tekerjük. Felcsavarva hagyjuk kihűlni. 
4. A krémhez a cukrot a tojással és a kakaóval habosra verjük, narancshéjjal ízesítjük, majd gőz fölött sűrű krémmé keverjük. Langyosra hűtjük, és kikeverjük a puha vajjal. 
5. A szétnyitott piskótatekercset megkenjük a krém felével, összetekerjük, majd kívül is bevonjuk a kakaókrémmel. 
6. A krémet villával berovátkoljuk, hogy „fakérget” kapjunk. Szeletelés előtt legalább 8 órára hűtőszekrénybe helyezzük. 
 
Éclair fánk kardamommal

Az éclair egy hosszúkás alakú fánk, amely krémmel töltött tésztából készült és csillogó máz van a tetején. A kardamom segítségével pedig karácsonyira hangolhatjuk ezt a klasszikus francia desszertet.

Hozzávalók:
A tésztához: 125 ml víz, 1 teáskanál cukor, 1 csipet só, 60 g vaj, 75 g finomliszt, 3 tojás
A cukrászkrémes töltelékhez: 250 ml tej, 2 kardamom, 60 g cukor, 25 g kukoricakeményítő, 3 tojássárgája, 25 g vaj
A mázhoz: 1 tojásfehérje, 1 csipet só, 5 evőkanál porcukor, 2 csepp rózsavíz
 
Elkészítés:
A tésztához
1. A vizet egy vastag falú edénybe öntjük, majd hozzáadjuk a kockára vágott vajat, a cukrot és a sót. 
2. Lassú tűzön melegíteni kezdjük, egészen addig, amíg teljesen el nem olvad a vaj és forrni nem kezd. 
3. Ha felforrt, lehúzzuk a tűzről és hozzáadjuk a lisztet, majd jól elkeverjük, és közepes lángon újra melegíteni kezdjük. Folyamatos keverés mellett addig „égetjük” a tésztát, amíg labdává össze nem áll, illetve amíg egy vékony filmréteget nem képez a tészta az edény falán és alján. Ez nagyjából 2-3 perc, ha kész, elzárjuk alatta a lángot. 
4. A tojásokat egyenként a még meleg tésztához adjuk, és alaposan homogén állagúra dolgozzuk. 
5. A tésztát néhány percig hűtjük, majd habzsákba töltjük, és sütőpapírral bélelt tepsire kb. 15 cm-es tésztacsíkokat nyomunk. 30 percig pihentetjük. 
6. 200 fokra előmelegített, alul-felül sütésű fokozatra állított sütőbe tesszük a tésztát. 10 perc elteltével 160 fokra csökkentjük a hőmérsékletet, és további 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük. Sütés közben ne nyitogassuk az ajtót! Ha elkészült, kivesszük a sütőből, és amint lehet, kettévágjuk a fánkokat, hogy távozhasson a gőz. 
 
A cukrászkrémes töltelékhez
1. A cukrászkrémhez először összeroppantjuk a kardamomot, a tejhez adjuk, majd felforraljuk. 
2. Közben összekeverjük a tojássárgáját a cukorral és a kukoricakeményítővel. Éppen csak annyira, hogy homogén legyen, nem szabad fehéredésig kavarni! 
3. Ha a tej felforrt, elzárjuk alatta a lángot, átszűrve az egyharmadát a tojáshoz adjuk és alaposan elkeverjük. Utána hozzáadjuk a maradék tejet is, újból elkeverjük, majd az egészet visszaöntjük az edénybe, és közepes lángon állandó kavarás mellett elkezdjük melegíteni. 
4. Néhány perc után elkezd sűrűsödni. Addig főzzük, amíg pudingállagú nem lesz. 
5. Ha kész, elzárjuk alatta a lángot, hozzáadjuk a vajat és eldolgozzuk. Néhány percre félretesszük hűlni. 
 
A mázhoz
1. A cukormázhoz a tojásfehérjét félkemény habbá verjük egy csipet sóval, majd folyamatos keverés mellett kanalanként annyi cukrot adunk hozzá, hogy kemény, de kenhető habbá álljon össze. Ha elértük a megfelelő állagot, adjunk hozzá 1-2 csepp rózsavizet, és keverjük el. 
2. A félbevágott fánkokat megtöltjük a krémmel, a tetejüket pedig megkenjük a cukormázzal.

Ajánló
Ajánló
Levesek a nagyvilágban

Levesek a nagyvilágban

A magyarok magukat levesevő nemzetnek tartják, ezért nézzünk szét egy kicsit a világban, hogy hol...

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Az emberek többsége hajlamos halogatni a dolgokat, hiszen még csak október van, hol van még az év...

Sütizzünk mentesen!

Sütizzünk mentesen!

Sokak fejében kapcsolódik össze az egészséges ételek, különösen az édességek fogalma a...