Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-12-15

Így főzzünk tökéletes babgulyást

Így főzzünk tökéletes babgulyást

Az egyik legjobb dolog, ami a tél közepén történhet velünk, ha egy tál laktató, forró és finom ételhez jutunk. Egy tányér babgulyásnál nem találunk gazdagabbat, ízesebbet, a legnagyszerűbb pedig tejföllel és friss kovászos kenyérrel kiegészítve. 

A gulyás, közeli rokonaival, a pörkölttel és a paprikással szinte az egyedüli parasztétel, amely a 19. században a polgári és a nemesi konyhában teljes mértékben létjogosultságot szerzett. A magyar konyha alapjait képező három ételfajta (sőt, bizonyos szempontból idesorolható a halászlé is) története elválaszthatatlan egymástól, sőt a forrásokból nagyon sokszor az sem derül ki egyértelműen, hogy melyik ételről van szó, ugyanis az elnevezések használata nem volt egységes, mint ahogy napjainkban sem az. A gulyás külföldön is az egyik legnépszerűbb magyar eredetű étel, amelyet igen sok országban ismernek gulasch, goulash néven, bár elkészítési módjuk különbözik a „mi” gulyásunkétól. 
 
Az alföldi pásztoroktól származik

Több forrás szerint a gulyás születése, elterjedése az alföldi pásztorélethez kapcsolódik. A pásztorok a településektől távol élve maguknak főztek, és ehhez szinte egyetlen főzőedényük volt, a fémbogrács. Alapélelmiszerek voltak csak náluk, mint a kenyér, a szalonna és a fűszerek, a hús pedig adott volt. Kezdetben marhahúsból készítették, a későbbiekben pedig a juhok húsát fogyasztották. Az első időkben köret nélkül ették a pásztorok a gulyást, csak kenyérrel, a húsokat bicskahegyre tűzve, esetleg kanállal. 

A gulyás mint nemzeti étel II. József reformtörekvéseinek köszönhető, akinek a politikája veszélyeztette Magyarország jogi különállását, ezért a kiváltságait féltő nemesség a magyar nyelv védelme és a magyar ruha újbóli divatba hozása mellett egy egyszerű alföldi pásztorételben vélte megtalálni azt az ételt, amely a magyar nép egységét és egyéni jellegét hangsúlyozza. A gulyást színmagyar ételnek tartották, hiszen az Alföldnek olyan részéből származott, amelyet nem ért el az „elnémetesedés”.
 
Babgulyás
 
Hozzávalók:
60 dkg marhalábszár a Balogi húsáruházból, 40 dkg tarkabab, 3 közepes sárgarépa, 1 csokor friss petrezselyem, 1 fehérrépa, 1 fej vöröshagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, 2 babérlevél, 1 tv-paprika, 1 paradicsom, 1 egészen kicsi fej zeller, 1 evőkanálnyi pirospaprika, 1 teáskanálnyi őrölt kömény, néhány szem egész bors, só, frissen őrölt bors, zsiradék

Elkészítés:
1. A babot beáztatjuk egy éjszakára. Amikor eleget ázott, megtisztítjuk és felvágjuk a zöldségeket, megtisztítjuk a húst, felkockázzuk nagyjából egységes méretű részekre, majd félretesszük. 
2. A vöröshagymát megpucoljuk, majd egészen apróra kockázzuk. Egy lábas aljába annyi zsiradékot teszünk, amin szépen megfonnyaszthatjuk a hagymát, amit megdinsztelünk. 
3. Amikor már szép üveges, hozzáadjuk a húst a kömény társaságában, majd kissé megpirítjuk. Amikor már kifehéredtek a húskockák, hozzákeverjük a pirospaprikát, majd felöntjük bő vízzel – többel, mint amennyi ellepi! –, hozzáadjuk a babérleveleket, az egész borsot, sót ízlés szerint, és főni hagyjuk. 

4. Egy másik lábasban félkeményre főzzük a babot, majd leöntjük róla a vizet, és utána adjuk a húsos léhez. 
5. Amikor már kissé megpuhult a hús, hozzárakjuk a karikára vagy kockára vágott zöldségeket és a fűszereket. Kis lángon hagyjuk főni az egészet, amíg minden szépen megpuhul. 
6. Amikor ez megtörtént, megkóstoljuk a levest, utólag még fűszerezzük, beletesszük a petrezselymet, még pár percig a lángon hagyjuk, és kész is van.
 
Tippek kezdőknek és haladóknak

A babgulyás tipikus magyaros étel, amit minden alkalommal szívesen látunk az asztalon. Azonban többen esküsznek rá, hogy úgy az igazi, ha bográcsban készül, mert semmi sem hasonlítható a szabad tűzön főtt étel ízéhez.

A babgulyás általában marhanyakból, marhalábszárból készül. Ezek a húsok tipikus pörköltalapanyagok, állaguk és ízük tökéletesen megfelel ezeknek az ételeknek a készítéséhez. A babgulyás csülökből is gyakran készül, de az nem egyedüli alapanyaga. Nem összekeverendő a babgulyás és a csülkös bableves.

Fejtett bab, szárazbab a megfelelő alapanyag ehhez a recepthez. A konzerveket felejtsük el!

A babgulyás nagyon gazdag egytálétel, amit általában kenyérrel eszünk. Annak ellenére, hogy leves, főételként funkcionál, mert annyira tartalmas és laktató, viszont utána mindig marad hely a gyomrunkban még egy kis desszertnek. A Gundel-palacsinta, a túrógombóc vagy az aranygaluska remek befejezése lehet egy babgulyásos ebédnek.

Ajánló
Ajánló
Levesek a nagyvilágban

Levesek a nagyvilágban

A magyarok magukat levesevő nemzetnek tartják, ezért nézzünk szét egy kicsit a világban, hogy hol...

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Az emberek többsége hajlamos halogatni a dolgokat, hiszen még csak október van, hol van még az év...

Sütizzünk mentesen!

Sütizzünk mentesen!

Sokak fejében kapcsolódik össze az egészséges ételek, különösen az édességek fogalma a...