Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-01-20

Téli vitaminbomba: együnk több savanyú káposztát!

Téli vitaminbomba: együnk több savanyú káposztát!

A hideg évszakban, amikor szervezetünknek nagy szüksége van az immunrendszerünket felturbózó vitaminokra, jól jön a savanyú káposzta, amely a bélrendszerre is remek hatással van. Nevezhetjük egy olyan, újkori multivitaminnak, amit már nagyanyáink is használtak egészségük megőrzésére.


„A káposztánál magyar gyomorhoz illendőbb étket nem tartának a régi időben” – írta Apor Péter 1736-ban megjelent Metamorphosis Transylvaniae című munkájában. A kora újkorban a káposztát minden társadalmi réteg fogyasztotta különböző formában – levesként, köretként és savanyítva –, hétköznapokon, ünnepnapokon, céhlakomákon is. A korszak legjellegzetesebb magyar étele a káposztás hús volt. Az étel alapjául az aprított savanyú káposzta szolgált, amelyet hússal összefőztek és kizárólag borssal ízesítettek.
 
Értékes összetevőket tartalmaz

A savanyú káposzta fejes káposztából készül, az erjesztést sóval vagy sós vízzel és kovásszal végzik, 10–90 napig.

A savanyú káposzta az immunerősítő probiotikumok és tápanyagok gazdag forrása. C-vitamin-tartalma igen magas, amit a savanyítás után sem veszít el, mint ahogy más, értékes összetevőit sem. A C-vitaminon kívül B1-vitamint, niacint és karotint is bevihetünk fogyasztásával.

Az ásványi anyagok közül pedig foszfor, kalcium, kálium, magnézium és nátrium található benne. Víztartalma is magas, tehát még a napi folyadékszükségletünk kiszámításakor is bízhatunk benne. Ha ez nem volna elég, 100 gramm káposzta mindössze 3,4 gramm szénhidrátot, 1,1 gramm fehérjét, 0,2 gramm zsírt és 2,47 gramm élelmi rostot is tartalmaz.

Hogyan készül?

A fejes káposztát gyalun csíkokra vágják, sózva, fűszerezve nagy edényekbe, tradicionálisan fa-, újabban műanyag hordókba rakják. Töltött káposztához egész leveleket is savanyítanak. Gyakoribb ízesítője a karikázott vöröshagyma, a köménymag, az egész fekete bors, a mustármag, az apró erős paprika, a babérlevél, a torma, a karikázott birsalma. A levegő kiszorításával a rászorított fedél alatt a káposzta erjedésnek indul, majd levet ereszt. Természetesen ezeket a műveleteket nem kell nekünk végezni, rendelhetünk nagyon finom savanyú káposztát a Neketerem oldaláról is.

Korhelyleves

A korhelyleves savanyú káposztából főzött kolbászos leves, konyhaművészetünk egyik étele. Nevét onnan kapta, hogy kellemes savanykás íze miatt a sok mulatozás, illetve a bő lakmározás – azaz korhelykedés – után nagyon jólesik a gyomornak.

Hozzávalók:

30 dkg füstölt sertéstarja, 20 dkg füstölt szalonna, 25 dkg csípős kolbász, 2 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 40 dkg savanyú káposzta, 2 ek. liszt, 2 dl tejföl, 2 tk. fűszerkömény, 2 tk. fűszerpaprika, 3 babérlevél, 1 csokor kapor, 4 ek. paprikakrém, só, bors
 
Elkészítés:

1. 4-4,5 liter enyhén sós vízben odarakjuk főni a tarját a babérlevéllel, és amíg puhul a hús, összevágjuk a hagymát, a fokhagymát, a kolbászt és a szalonnát. 
2. A káposztát szintén összevágjuk, de előtte átmossuk kevés hideg vízzel, ha esetleg túl intenzív lenne az íze. 
3. Ha a hús majdnem puha (kb. 40 perc), elkészítjük a rántást: a szalonna kiolvadt zsírján vöröshagymát pirítunk a fokhagymával, majd a liszttel simára keverjük ki. Megszórjuk a fűszerpaprikával, elkeverjük a paprikakrémmel és a köménnyel. Az így elkészült sűrű rántást hozzácsorgatjuk a leveshez, amelybe beledobjuk a káposztát és a kolbászkarikákat.
4. Együtt forraljuk a levest nagyjából 20 percig, majd kevés forró levet a tejfölhöz öntve, ezt visszaöntve, meglazítjuk vele. Belekeverjük a zsenge kaprot, és tálalhatunk is. 
 
Székelykáposzta
 
A székelykáposztának semmi köze a székelyekhez: a története szerint Petőfi Sándor és barátja, Székely József vármegyei főlevéltáros 1846-ban ebédelni indultak a pesti Komló-kertbe, ám mire odaértek, az ételek nagy része már elfogyott. Ekkor Székely megkérte a kocsmárost, hogy keverjék össze nekik a maradék savanyúkáposzta-főzeléket és sertéspörköltet, és ezzel egy új ételt komponáltak. A legenda szerint Petőfinek annyira ízlett az így alkotott pörköltes káposzta, hogy legközelebb is Székely-káposztát rendelt.
 
Hozzávalók:

1 kg sertéscomb vagy lapocka (vagy kicsontozott csülökhús), 1 kg savanyú káposzta, 7 dkg zsír, 4 gerezd fokhagyma, 2 fej vöröshagyma, 2 tv-paprika, 2 paradicsom, 1 tk. őrölt kömény, 2 ek. őrölt pirospaprika, 5 dl tejföl, 2 babérlevél, só, szemes bors ízlés szerint
 
Elkészítés:

1. A zsíron üvegesre pároljuk a hagymát, majd hozzáadjuk a finomra vágott fokhagymát, a paradicsomot és a paprikát, ezzel elkészítve a sertéspörkölt első lépéséül szolgáló lecsós alapot. 
2. A lecsós alaphoz hozzáadjuk az egyformára kockázott sertéshúst és a fűszereket, majd jól összekeverjük. Lefedve félkészre főzzük (minimum 30 perc). 
3. A székelykáposzta-recept következő lépése a savanyú káposzta hozzáadása. 
4. Ha a székelykáposzta rizzsel vagy gerslivel készül, ekkor kell hozzáadnunk tetszés szerint valamelyik alapanyagot. A rizs vagy a gersli legyen alaposan átmosva, de ne főzzük elő! Fedjük le a székelykáposztát további 20-30 percre, időnként kóstoljunk! Ha kevés alatta a lé, vízzel pótolhatjuk. 
5. Tálaláskor a kész székelykáposzta tetejére tegyünk egy kanál tejfölt, és kínáljunk mellé friss kenyeret bőségesen!
 
Savanyú káposztás rétes

A rétesről először az édes ízek jutnak eszünkbe, pedig nagyon finom sós, pikáns ízű rétesek is vannak, például a következő. Lehet uzsonna, de megállja a helyét könnyű vacsoraként, sőt vendégvárónak is nagyszerű fogás. Az ízesítőit és hozzávalóit is variálhatjuk, így többféle változata is elkészíthető. 
 
Hozzávalók:

1 csomag réteslap, 1 doboz tejföl a kenéshez, 50 dkg savanyú káposzta, 10 dkg bacon, 1 fej vöröshagyma, 1 kápia paprika, 3 ek. olaj, ízlés szerint só, bors 
A tetejére: 1 tojás, 2 ek. szezámmag
 
Elkészítés:

1. Először elkészítjük a tölteléket: megdinszteljük az olajon a hagymát, majd rádobjuk a kockára vágott paprikát és a csíkokra vágott bacont, azt is megfuttatjuk rajta kissé, végül belekeverjük a felvágott savanyú káposztát. 
2. Amikor a káposzta már kissé megpuhult, elzárjuk, és kezdhetjük a rétest. Bekapcsoljuk a sütőt 190 fokra. 
3. Egy tiszta konyharuhát kiterítünk. Az első réteslapot rátesszük, megkenjük tejföllel, rátesszük a következő réteslapot, kenünk, végül a harmadik réteget is. Erre rátesszük az elkészített töltelék felét a lapok alsó harmadára. Két oldalát behajtjuk, hogy ki ne folyjon, majd a konyharuha segítségével feltekerjük. Ugyanígy járunk el a másik három réteslappal is. 
4. Rátesszük egy sütőpapírral kibélelt tepsire, megkenjük a tetejüket tojással, megszórjuk szezámmaggal és készre sütjük.

Ajánló
Ajánló
Levesek a nagyvilágban

Levesek a nagyvilágban

A magyarok magukat levesevő nemzetnek tartják, ezért nézzünk szét egy kicsit a világban, hogy hol...

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Az emberek többsége hajlamos halogatni a dolgokat, hiszen még csak október van, hol van még az év...

Sütizzünk mentesen!

Sütizzünk mentesen!

Sokak fejében kapcsolódik össze az egészséges ételek, különösen az édességek fogalma a...