Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-02-10

Együnk több halat, változatosan!

Együnk több halat, változatosan!

Jó hír, hogy az utóbbi években lassan, de folyamatosan nőtt a hazai halfogyasztás, azonban lenne még hová fejlődnünk e téren.


A dietetikusok ajánlása szerint legalább heti egyszer halat kellene fogyasztanunk. A hal finom és egészséges, több kedvező élettani hatása van. A halhús kevés koleszterint tartalmaz, ugyanakkor nagy mennyiségben található benne a szervezet számára fontos foszfor, jód, fluor, szelén, vas, kálium és kalcium, továbbá rendkívül gazdag A-, D-, B2-, B6-, és B12-vitaminban.

A hal forrása az omega-3 zsírsavaknak, amelyekről bebizonyosodott, hogy csökkentik a szívroham kockázatát. A halak húsa laza szerkezetű, könnyen emészthető. A halolaj élettani szempontból rendkívül hasznos, a benne található anyagok gátolják a vérrögképződést, mérséklik a vérzsírszintet, szabályozzák a vérnyomást.
 
Érdekességek a hazai halevési szokásokról

2017-ben indult a Kapj rá! halfogyasztást ösztönző kampány, amely elősegítette, hogy az akkor fejenként 5,7 kilogramm éves átlagos hazai halfogyasztás négy év alatt 6,5 kiló fölé emelkedjen.

Fontos, hogy a halevés gyakoribbá váljon, és minél nagyobb arányban kerüljenek az asztalra magyar halak, mert jelenleg a hazai halfogyasztás 81 százalékát importból származó termékek teszik ki.

A haltermelés értékesítésének növelésére 2019-ben elindították a HalPéntek kampányt annak érdekében, hogy legalább hetente egyszer egyenek halat a családok.

Magyarországon a legnagyobb mennyiségben termelt halfaj a ponty, amelyből tavaly mintegy 12 ezer tonnát halásztak le a 26 ezer hektáron gazdálkodó tógazdasági termelők, a második legnépszerűbb pedig az afrikai harcsa, amelyből 4 ezer tonnát termeltek.

Karácsonykor a ponty, az afrikai harcsa a legnépszerűbb és legkeresettebb, ezt követi a szürkeharcsa, a süllő, a busa. 

A hazai haltermelők a karácsonyi időszakban értékesítik a teljes éves étkezési halmennyiség mintegy 40 százalékát, nagyobb haltermelők akár éves forgalmuk 60-70 százalékát is.

Az elmúlt években jelentős mértékben javult a hazai halhús minősége. Ennek elismerése, hogy két magyar haltermék, a szilvásváradi pisztráng és az akasztói szikiponty után tavaly további két termék, a balatoni hal és a szegedi tükörponty is megkapta az európai földrajziárujelző-oltalmat.
 
Halchips – korianderes lilahagyma salátával

Hozzávalók:
80 dkg busafilé, 15 dkg kukoricaliszt, só, olaj, 20 dkg lilahagyma, 2 lime, 1 csomag friss koriander, 1 friss csilipaprika, 5 koktélparadicsom 

Elkészítés:
1. A halfilét 5-7 mm-es szeletekre vágjuk úgy, hogy 2-4 mm-enként párhuzamosan futó vágásokkal bevágjuk, az első vágásnál csak bőrig, a második vágásnál pedig átvágjuk a bőrét is. Így vékony, kihajtható szeleteket kapunk, amelyek kisütve nem tartalmaznak érezhető szálkát. 
2. A beirdalt szeleteket besózzuk, legalább 2-3 órára állni hagyjuk, majd kukoricalisztbe forgatjuk, és 180 fokos olajban ropogós aranybarnára sütjük.
3. A salátához a lilahagymát szálakra vágjuk, besózzuk. A csilit, a koktélparadicsomot, a koriandert apróra kockázzuk, majd a lilahagymához adjuk. A lime-okat kifacsarjuk, a salátához adjuk, összekeverjük. 
4. A halat tálba tesszük, a salátát lé nélkül ráhalmozzuk, vagy mellette, külön tányérban szolgáljuk fel.
 
Édesburgonyás halleves 

Hozzávalók:
10 dkg irdalt pontyfilé, 20 dkg halcsont, 2 babérlevél, 10 dkg édesburgonya, 1 dl kókusztej, kapor, zellerszár, fekete bors, só 

Elkészítés:
1. A halcsontot felrakjuk 1,5 liter hideg vízben főni. Ha felforrt, beletesszük a babérlevelet, a borsot és a zellerszárat. 20 percig főzzük közepes lángon, majd leszűrjük. 
2. Az alapléből kimérünk 4 dl-t, és hozzáadjuk a kókusztejet. Lassan tovább főzzük a felszeletelt édesburgonyával. 
3. Amikor megfőtt a burgonya, beletesszük a vékonyra szeletelt halat, aztán 2-3 perc főzés után elzárjuk. A megmaradt alaplevet lefagyaszthatjuk – más ételek elkészítéséhez, ízesítéshez is használhatjuk a későbbiekben.
 
Bakonyi harcsasült

Hozzávalók:
1 kg harcsa (szelet vagy filé), 10 dkg vöröshagyma, 50 dkg gomba, 10 dkg hasaalja szalonna, 2,5 dkg pirospaprika, 2 dl tejföl, 1 ek. liszt, só, erős paprika, 30 dkg széles metélt, 1 kanál vaj 

Elkészítés:
1. A harcsát besózzuk, nagyobb darabokra vágjuk, citromlével ízesítjük, és forró serpenyőben 6-8 perc alatt készre sütjük. 
2. A csíkokra vágott szalonnán a durva kockára vágott vöröshagymát üvegesre pároljuk, majd a cikkekre vágott gombát hozzáadva pirospaprikával, sóval, borssal ízesítjük. A tejfölhöz adott egy kanálnyi liszttel behabarva gombapaprikást készítünk. 
3. A széles metéltet al dente (7-8 perc alatt) kifőzzük, vajon átforgatjuk. 
4. Az elkészült ételeket tálra vagy tányérra rendezve, ízlés szerint zöldpaprikával, paradicsommal vagy finomra vágott snidlinggel, zöldpetrezselyemmel díszítjük.
 
A Bajai Halászcsárdában a halászlétől kezdve a fogasfilén át a kemencében sült pisztrángig sokféle ízes halételt megkóstolhatunk. Ne hagyjuk ki, töltsünk ott el néhány kellemes órát az egész családdal!

Ajánló
Ajánló
Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Ahogy hűvösödik az idő, úgy értékelődik fel a káposzta szerepe a táplálkozásunkban, hiszen ez az...

Levesek a nagyvilágban

Levesek a nagyvilágban

A magyarok magukat levesevő nemzetnek tartják, ezért nézzünk szét egy kicsit a világban, hogy hol...

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Az emberek többsége hajlamos halogatni a dolgokat, hiszen még csak október van, hol van még az év...