Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-02-17

Somlói galuska, a desszertek királynője

Somlói galuska, a desszertek királynője

Ki ne ismerné és szeretné a cukrászdák egyik legnépszerűbb édességét, a somlói galuskát? Vajon kinek köszönhetjük ezt a tejszínhabos, csokiöntetes piskótacsodát, amelynek ízorgiáját sosem lehet megunni?


A somlói galuska legenda, Magyarország talán legkedveltebb édessége, világszínvonalú, turistacsalogató finomság, olyan népszerű desszertek unokatestvére, mint az olasz tiramisu vagy az angol trifle.

Meghatározó tulajdonsága, hogy nem lesz igazán finom, ha elkészítésénél az időspórolás az elsődleges szempont, semmit nem mutat magából, ha egyszerű, ám minőségi hozzávalóit vacakokkal akarják helyettesíteni. Fantasztikusan ízes, ha a cukrász jól bánik vele, és mindent megtagad, ha csak kicsit is hanyag az eljárás. Tartása van, ami kiállta az idők próbáját.
 
Hogyan lett a somlyóiból somlói?

A somlói galuska, akárcsak sok más híres édesség, a Gundel étterem nevéhez köthető. A süti kitalálója, Gollerits Károly ugyanis a Gundelben volt főpincér, amikor az 1950-es évek végén megfogant benne a somlói ötlete.

A kivitelezést azonban nem neki, hanem kollégájának, Szőcs József Béla cukrászmesternek köszönhetjük, aki sokévi Gerbeaud cukrászdabeli inaskodás után került kollegiális viszonyba a Gundel főpincérével. Ők ketten keltették életre a tejszínhabos, csokiöntetes piskótacsodát, amely később akkora sikert aratott, hogy az 1958-as Brüsszeli Világkiállításon is szakmai díjat nyert.

A nevét Szőcsnek köszönheti a desszert. A cukrászmester ugyanis a Somlyó-domb lábánál fekvő Kisalag városrészből származott, és szülőföldje előtt tisztelegve nevezte el a különleges édességet somlyói galuskának. A Brüsszeli Világkiállításon a zsűri egy tagja azonban véletlenül lehagyta a finomság nevéből az ipszilont, így lett a somlyóiból somlói galuska, és így vonult be aztán a gasztrotörténelembe.

Az eredeti somlói receptje

A somlóinak rengeteg variánsa van, ám ennek a finomságnak nem áll jól, ha karcsúsítani akarjuk. Az eredetinek tekinthető receptleírás például háromféle, sima, kakaós és diós piskótát ír elő. 

Hozzávalók: 
 
A piskótákhoz (egyenként): 6 tojás, 175 g kristálycukor, 175 g liszt, ½ citrom reszelt héja, só, vaj
Az öntethez: 200 g kristálycukor, 250 ml víz, 100 ml rum, ¼ rúd vanília, 1 citrom reszelt héja, 1 narancs reszelt héja

A vaníliakrémhez: 500 ml tej, 4 tojássárgája, 40 g liszt, 15 g zselatin

A töltelékhez: 100 g dióbél, 50 g baracklekvár, 1 kiskanál kakaó, 80 g mazsola

A csokoládéöntethez: 150 g étcsokoládé, 250 g cukor, 150 ml víz, 100 ml rum

Tejszínhab: 400 ml tejszínből hab
 
Elkészítés:

1. Háromféle, hagyományos, diós és csokoládés piskótát készítünk. A piskótákhoz a tojássárgáját különválasztjuk a tojásfehérjéből, majd a fehérjéből kemény habot verünk, a sárgáját pedig a cukorral keverjük habosra. A liszthez reszelt citromhéjat, a diós piskótához darált diót, a csokoládés piskótához kakaót keverünk, majd óvatosan összeforgatjuk a lisztet és a tojássárgáját. A piskótatésztákat kivajazott sütőlapon vagy tortaformában 1-2 cm vastagságúra sütjük.

2. Az alapöntethez szükséges hozzávalókat összekeverjük, összeforraljuk, majd lehűtjük.

3. A csokoládéöntethez az összetört csokoládét gőz fölött felolvasztjuk, vízzel és a rummal közel forrásig hevítjük, utána ezt is lehűtjük.

4. A töltelékhez szükséges diót megdaráljuk, a mazsolát beáztatjuk.

5. Tálra helyezzük az egyik piskótalapot, meglocsoljuk az alapöntet harmadával, megkenjük a vaníliakrém felével, majd megszórjuk mazsolával és dióval. Ráhelyezzük a második piskótalapot, és ugyanúgy járunk el vele. A harmadik lapot is meglocsoljuk öntettel, aztán megkenjük a baracklekvárral. 

6. A tetejére kakaót szórunk, és a somlót egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük.

7. Tálaláskor az elkészített somlói rétegekből kanállal „galuskákat” szaggatunk, tálra halmozzuk, csokoládéöntettel és tejszínhabbal díszítjük.
 
Hamis somlói babapiskótából

Ha egyszerűbben akarunk hozzájutni ehhez az édességhez, összerakhatjuk kész alapanyagokból is. 

Hozzávalók:

1 csomag vaníliás pudingpor, 1 csomag csokoládés pudingpor, 1,2 l tej, 400 g babapiskóta, 6 ek. cukor, 10 dkg margarin vagy vaj, 2 tojás (elhagyható), 10 ml rumaroma, 5 ek. cukrozatlan kakaópor vagy 1 tábla csokoládé
 
Elkészítés:

1. A pudingporokat most nem pudingnak, hanem krémnek készítjük el: 3,5 dl tejhez és 3 ek. kristálycukorhoz hozzákeverjük a vaníliás pudingport, majd amikor felolvadt benne a por, felforraljuk. Ha már jól besűrűsödött, akkor hagyjuk kihűlni. Ugyanígy járunk el a csokis pudinggal is. 

2. Amikor már mindkét puding kihűlt, mindkettőhöz rakunk 5-5 dkg margarint vagy vajat és 1-1 tojást. (A tojásokat el is hagyhatjuk.) Ezeket jól elkeverjük robotgéppel. 

3. Készítsünk elő egy nagy és egy kicsi tálat. A kicsibe kevés tejet és rumaromát öntünk. A babapiskótát egy pillanatra a tejbe mártjuk, de nem túl sokáig, nehogy nagyon megszívja magát a tejjel. Majd a nagy tál alját sorba kirakjuk vele. 

4. Amikor a tál aljába letettük az első sor tejbe áztatott piskótát, akkor az előzőekben elkészített csokoládés krém felét rákanalazzuk és eligazítjuk rajta. 

5. A következő sor babapiskótánál már ugyanígy járjunk el. Ezt a vaníliás krém felével kenjük meg. A harmadik sor ismét csokis, végül az utolsó, a maradék vaníliás. 

6. Kevés kakaóport és cukrot éppen csak annyi vízzel öntsük fel, hogy azt szépen simára lehessen keverni. Aztán egy picit felforraljuk, hogy a felesleges folyadék elpárologjon. (Ez a csokiszósz helyettesíthető csokoládéval is. A csokit meg kell olvasztani forrásban lévő víz felett és egy kevés tejet hozzáadni.) 

7. Az elkészült somlóiba beleszúrjuk a villát, és a csokiszószból csurgatunk a villával előkészített „lukba”. Annyi lyukat készítsünk így el, amennyi csokiszószunk van. 

8. Kb. 1-2 órára a hűtőbe tesszük. Tejszínhabbal tálaljuk. 
 
Ha a receptek olvasása közben megkívántuk ezt az ízletes finomságot, és azonnal szeretnénk megkóstolni, térjünk be a Hegyvidék kártya cukrászda elfogadóhelyeinek egyikébe, és rendeljünk egy jó adag somlóit!

Ajánló
Ajánló
Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Ahogy hűvösödik az idő, úgy értékelődik fel a káposzta szerepe a táplálkozásunkban, hiszen ez az...

Levesek a nagyvilágban

Levesek a nagyvilágban

A magyarok magukat levesevő nemzetnek tartják, ezért nézzünk szét egy kicsit a világban, hogy hol...

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Az emberek többsége hajlamos halogatni a dolgokat, hiszen még csak október van, hol van még az év...