Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-03-08

Töltött finomság változatos ízekben: a hasé

Töltött finomság változatos ízekben: a hasé

Bár mai, felgyorsult életünkben egyre kevesebb időnk van a családi, baráti kapcsolatok ápolására, ne hanyagoljuk el ezeket. Nem kell komoly lakomát az asztalra tenni, a hasé, amelyet különböző változatokban kínálhatunk, vendégvárónak is tökéletes.

„Meghívni valakit annyi, mint felelősséget vállalni a jóllétéért mindaddig, amíg a fedelünk alatt marad” – mondta egyik klasszikus aforizmájában Brillant-Savarin, a híres francia „ételfilozófus”, és még hozzáteszi: „aki vendégül hívja barátait, de maga nem ügyel arra, hogy mily étel készül számukra, nem méltó arra, hogy barátai legyenek”.

Ez persze nem azt jelenti, hogy egy jó vendégség vagy baráti összejövetel csak a ráfordított anyagiakon múlik, sokkal inkább azon, mennyi figyelmet, fantáziát és érzelmi energiát fektetünk bele. Egy tál pogácsa vagy töltött sós sütemény, egy csésze kávé mellett is nagyszerűen kikapcsolódhatunk, egy társasjátékozás is kiránt minket a szürke hétköznapok tengeréből, arról nem is beszélve, hogy a szép tavaszi hétvégék egyikén akár saját teraszunkon, erkélyünkön is rendezhetünk kiülős traccspartit a barátainknak, szűkebb-tágabb rokonságunknak.
 
Miért jó a hasé vendégvárónak?

Könnyen, egyszerűen és gyorsan elkészíthető.

A töltelék változatosságának csak a fantáziánk szabhat határt.

A maradék pörköltöt vagy a hűtőszekrényben lévő bármilyen alapanyagot felhasználhatjuk a töltésére.

Nem kell a konyhában állnunk a vendégség alatt, előre is megsüthetjük.

Ha nincs kedvünk elkészíteni, az Auguszt Pavilonban vehetünk sajtos, sonkás, gombás vagy spenótos ízesítéssel, vagy a cukrászda webshopjából is rendelhetünk.
 
Kecskesajtos hasé

Hozzávalók:
2 ek. olívaolaj, 1 gerezd fokhagyma, só, bors, 1 csipet csilipehely, 1 zacskó bébispenót, 1 csomag leveles tészta, 1 tojás, 150 g kecskesajt
 
Elkészítés:
1. A fokhagymát apró darabokra vágjuk, majd olívaolajon üvegesre pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a csiliporral is helyettesíthető csilipelyhet, majd beleöntjük a bébispenótot. Megvárjuk, amíg összeesik, majd félretesszük hűlni.
2. Ezt követően kibontjuk a leveles tésztát, amelyet egyenlő négyzetekre vágunk. A négyzetek két ellentétes sarkát megkenjük felvert tojással, majd mindegyik közepére merünk egy keveset a fokhagymás spenótból. Ezután rámorzsoljuk a kecskesajtot, végül pedig összecsípjük, majd oldalra hajtjuk a korábban tojással megkent sarkokat.
3. Ha mindezzel végeztünk, lekenjük a hasék tetejét tojással, majd 15 percre betoljuk őket a 190 fokra előmelegített sütőbe, hogy aranybarnára süljenek.
 
Pikáns kolbászos hasé

Hozzávalók:
1 csomag leveles tészta, 5 dkg liszt a szóráshoz, 40 dkg puha kolbász, 3 dkg aszalt áfonya, 1 narancs, 1 csokor kakukkfű, 1 tk. köménymag, 1 tk. római kömény, só, bors, 1 tojás
 
Elkészítés:
1. Kinyújtjuk a tésztát. 35x25 cm-es téglalapra vágjuk, majd hosszában kettéosztjuk. 
2. A meghámozott kolbászt tálba tesszük, és az áfonyával, a narancs lereszelt héjával, a kakukkfű lecsipkedett leveleivel, valamint kevés sóval és borssal összedolgozzuk. Két hengert formázunk belőle, majd mindkettőt 1-1 tésztalapra helyezzük. 
3. A kolbászmassza köré hajtjuk a tésztát. A széleket átkenjük a felvert tojással, majd összenyomkodjuk kissé. Felvágjuk mindkettőt 6-6 darabra.
4. Mindet sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, átkenjük a hasék tetejét a megmaradt tojással, majd meghintjük a kétféle köménnyel. 200 fokra előmelegített sütőben 20–25 perc alatt aranyszínűre sütjük. 
 
Káposztás hasé

Hozzávalók:
1/2 fej káposzta, 1 csomag leveles tészta, 1 ek. cukor, só, 1-2 ek. olaj, bors, 1 kis fej vöröshagyma, szezámmag
 
Elkészítés:
1. A káposztát lereszeljük, egy evőkanál sóval besózzuk, majd fél óra pihenő után adagonként kifacsarjuk belőle a vizet.
2. Az olajon karamellizáljuk a cukrot, és rárakjuk a lereszelt hagymát, illetve a káposztát. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, és addig dinszteljük, míg teljesen összeesik, és barnás színt kap. Hűlni hagyjuk.
3. Közben a kiolvasztott tésztát 2-3 mm vékonyra kinyújtjuk lisztezett deszkán, majd négy lapra vágjuk. A tölteléket arányosan elosztjuk a lapok hosszabbik oldalának egyik szélén és kicsit odanyomkodjuk. A tészta másik szélét megkenjük a felvert tojással és arrafelé haladva feltekerjük, hogy 4 kis rudat kapjunk. 
4. A rudakat lekenjük tojással, és megszórhatjuk például szezámmaggal. 3 cm-es kis falatokra vágjuk, majd sütőpapíros tepsibe tesszük a hasékat. 
5. 180-200 fokos sütőben addig sütjük, amíg a teteje aranybarna lesz (kb. 10-15 perc).

Ajánló
Ajánló
Levesek a nagyvilágban

Levesek a nagyvilágban

A magyarok magukat levesevő nemzetnek tartják, ezért nézzünk szét egy kicsit a világban, hogy hol...

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Az emberek többsége hajlamos halogatni a dolgokat, hiszen még csak október van, hol van még az év...

Sütizzünk mentesen!

Sütizzünk mentesen!

Sokak fejében kapcsolódik össze az egészséges ételek, különösen az édességek fogalma a...