Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-03-10

Húsmentes hétfő és halpéntek

Húsmentes hétfő és halpéntek

Havonta egy alkalommal jelentkezünk új ajánlónkkal, amelyben olyan ételek receptjei szerepelnek, amelyek egyrészt egészségesek, másrészt pedig elkészítésükkel a környezetünk védelmében is teszünk egy kis lépést.


Valószínűleg minden családban elhangzik legalább egyszer a héten a kérdés, hogy mi legyen vacsorára, és az esetek többségében a „nem tudom” válasz jön rá. Reméljük, hogy ezen a gasztronómiai patthelyzeten is tudunk segíteni a húsmentes hétfő és a halpéntek receptjeivel.

Miért jó a húsmentes étkezés

A húsmentes receptekkel nem a teljesen vegetáriánus életmódra szeretnénk rávenni olvasóinkat, hanem egy olyan alternatívát mutatunk be, amellyel saját és családjuk egészséges étkezése mellett a karbonlábnyomot is csökkenthetik.

A karbon- vagy szénlábnyom az emberi tevékenység környezetre gyakorolt hatásának egyik mércéje, amely több különböző tételből adódik össze. Mértékegysége a szén-dioxid-egyenérték (CO2e), és minél alacsonyabban tartjuk ezt a számot, annál többet teszünk az éghajlat további felmelegedése ellen.

Több olyan tényező is van, amire kicsi vagy akár semmilyen befolyásunk sincs, azonban, ha a saját háztartásunkban változtatunk néhány dolgon, már azzal is megteszünk néhány lépést a jövőnkért. Ilyen lehet a húsfogyasztás csökkentése, mivel az élelmiszerek előállításakor keletkező szén-dioxid-kibocsátás az állati eredetű termékeknél a legnagyobb.

Ha már hús, legyen hal

A húsfajták közül a legnagyobb környezetterhelést a birka- és marhahús előállítása okozza, ezért a többi napon is próbáljuk meg kerülni az ilyen termékeket. A dietetikusok ajánlása szerint legalább heti egyszer halat kellene fogyasztanunk, ami amellett, hogy finom, számos pozitív élettani hatása is van. 

„A halhús kevés koleszterint tartalmaz, ugyanakkor nagy mennyiségben található benne a szervezet számára fontos foszfor, jód, fluor, szelén, vas, kálium és kalcium, továbbá rendkívül gazdag A-, D-, B2-, B6- és B12-vitaminban. A hal forrása az omega-3 zsírsavaknak, amelyekről bebizonyosodott, hogy csökkentik a szívroham kockázatát. A halak húsa laza szerkezetű, könnyen emészthető. A halolaj élettani szempontból rendkívül hasznos, a benne található anyagok gátolják a vérrögképződést, mérséklik a vérzsírszintet, szabályozzák a vérnyomást” – olvasható a halpentek.hu weboldalon.

A „HalPéntek” kezdeményezés a MA-HAL (Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet) programja. Ez a szervezet mintegy 130 olyan magyarországi haltermelő vállalkozás tömörít, amelyek különös gondot fordítanak arra, hogy kiváló minőségű halakat termeljenek, környezetbarát technológiákkal.

Mit tehetünk még háztartási szinten?

A legrosszabb, amit az étellel tehetünk, ha kidobjuk, ugyanis a kidobott étel, főként a kukába dobva, jelentősen növeli szénlábnyomunkat. Próbáljuk meg a növényalapú maradékokat komposztálni, a csomagolóanyagokat külön gyűjteni, és máris kisebb lesz karbonlábnyomunk. 

De a legtöbbet akkor teszünk környezetünkért, ha a túlzott csomagolást kerülve, csak a megfelelő mennyiséget, kevesebb húst, több zöldséget, gyümölcsöt, és mindenből lehetőleg helyi termelésűt vásárolunk, ezzel jelentősen csökkentve karbonlábnyomunkat.

A Hegylakó Magazin is segít

Mivel számunkra a környezet védelme mellett a lakosság egészsége is fontos, mostantól mi is csatlakozunk a húsmentes hétfő és HalPéntek kezdeményezéshez, és havi rendszerességgel receptötleteket adunk olvasóinknak. Sőt, ha nem tudják elkészíteni az ételeket, arra is adunk ötleteket, hogy hol lehet beszerezni a már elkészített finomságokat akár az egész család számára.

Kövesse a Hegyvidék kártya Facebook-oldalát, és biztosan nem marad le az újdonságokról!

Ajánló
Ajánló
Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Ahogy hűvösödik az idő, úgy értékelődik fel a káposzta szerepe a táplálkozásunkban, hiszen ez az...

Levesek a nagyvilágban

Levesek a nagyvilágban

A magyarok magukat levesevő nemzetnek tartják, ezért nézzünk szét egy kicsit a világban, hogy hol...

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Az emberek többsége hajlamos halogatni a dolgokat, hiszen még csak október van, hol van még az év...