2022-03-17
Mit együnk tél végén a környezettudatosság jegyében?

Ha jól jönne egy kis inspiráció, hogyan tegyük változatosabbá az étrendünket tél végén, miközben rendületlenül kitartunk az ilyenkor is elérhető magyar zöldségek mellett, íme az ötletek!
Zöldséges vöröslencse-leves
Hozzávalók:
25 dkg vörös lencse, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 4 közepes sárgarépa, 3 paradicsom, 1 tk. őrölt fűszerkömény, 4 tk. fűszersó, 2 tk. fekete bors, 2 ek. kókuszzsír, 2 l víz
Elkészítés:
.jpg)
2. A kókuszzsíron üvegesre dinszteljük a hagymát és a fokhagymát, majd hozzáadjuk a fűszersót, a fűszerköményt és az őrölt borsot. Ezt jó alaposan összekeverjük.
3. Majd tegyük rá a felkockázott paradicsomokat és a felkarikázott sárgarépákat. Utána öntsük fel a 2 l vízzel.
4. Ezt addig főzzük, amíg a sárgarépa fogkemény nem lesz, aztán adjuk hozzá a vörös lencsét, amit még 15 percig főzünk.
Ökolevestippek a Zöldbolt ajánlásával
• A lencsén kívül céklát, sütőtököt is használhatunk a téli levesek alapanyagául. Minden zöldségleves finomabb lesz, ha az ízesítésére a Bio Berta só nélküli ízesítőjét, a Bio Bógrízt használjuk.
.jpg)
• A krémleveseket készíthetjük az előzőleg főzött tésztánk főzőlevével. Ettől krémesebb, selymesebb lesz a leves állaga, tejszínes hatást érhetünk el vele. A fűszerezéskor érdemes számolni a főzőlé sósságával.
• Ha szeretnénk télen is frissebbé tenni a leveseinket, adjunk hozzájuk szárított zeller-, cékla-, cukorrépa- vagy marharépalevelet. A leveleket egyszerűen a radiátoron egy konyharuhára téve megszáríthatjuk, és levesek mellett bármilyen más ételbe is felhasználhatjuk.
Ötletek, hogy semmi se menjen kárba a konyhában
Almakompót
.jpg)
Zellerlevélpesztó
Ha nem tudjuk, hogy mit kezdjünk a zellergumón zöldellő sok-sok levéllel, és nincs kedvünk leszárítani, finom pesztót is készíthetünk belőle, olívaolaj, pár gerezd pirított fokhagyma, pár marék pirított mag (tökmag vagy napraforgómag), só és egy kis citromlé társaságában.
.jpg)
A levesek megmaradt főtt zöldségeit, a fehérrépát, a sárgarépát, a zellert és a karalábét is újra tudjuk hasznosítani, például szendvicskrémként. Ilyenkor egy kevés olívaolajjal és fűszerekkel turmixoljuk le a főtt zöldségeket, amíg sima állagú pépet nem kapunk.