Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-03-17

Mit együnk tél végén a környezettudatosság jegyében?

Mit együnk tél végén a környezettudatosság jegyében?

Ha jól jönne egy kis inspiráció, hogyan tegyük változatosabbá az étrendünket tél végén, miközben rendületlenül kitartunk az ilyenkor is elérhető magyar zöldségek mellett, íme az ötletek!

Zöldséges vöröslencse-leves

Hozzávalók:
25 dkg vörös lencse, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 4 közepes sárgarépa, 3 paradicsom, 1 tk. őrölt fűszerkömény, 4 tk. fűszersó, 2 tk. fekete bors, 2 ek. kókuszzsír, 2 l víz

Elkészítés:
1. Megmossuk a zöldségeket, a vöröshagymát, a paradicsomokat felkockázzuk, a sárgarépákat és a fokhagymákat felkarikázzuk. 
2. A kókuszzsíron üvegesre dinszteljük a hagymát és a fokhagymát, majd hozzáadjuk a fűszersót, a fűszerköményt és az őrölt borsot. Ezt jó alaposan összekeverjük. 
3. Majd tegyük rá a felkockázott paradicsomokat és a felkarikázott sárgarépákat. Utána öntsük fel a 2 l vízzel. 
4. Ezt addig főzzük, amíg a sárgarépa fogkemény nem lesz, aztán adjuk hozzá a vörös lencsét, amit még 15 percig főzünk.
 
Ökolevestippek a Zöldbolt ajánlásával

A lencsén kívül céklát, sütőtököt is használhatunk a téli levesek alapanyagául. Minden zöldségleves finomabb lesz, ha az ízesítésére a Bio Berta só nélküli ízesítőjét, a Bio Bógrízt használjuk.

A krémlevesekhez használt feltéteknél engedjük szabadra a fantáziánkat, a szokásos pirított kenyérkocka és pirított magok mellett próbáljunk ki csírákat vagy savanyúságokat. A csíráztatáshoz használható magokat a Zöldboltban is beszerezhetjük.

A krémleveseket készíthetjük az előzőleg főzött tésztánk főzőlevével. Ettől krémesebb, selymesebb lesz a leves állaga, tejszínes hatást érhetünk el vele. A fűszerezéskor érdemes számolni a főzőlé sósságával.

Ha szeretnénk télen is frissebbé tenni a leveseinket, adjunk hozzájuk szárított zeller-, cékla-, cukorrépa- vagy marharépalevelet. A leveleket egyszerűen a radiátoron egy konyharuhára téve megszáríthatjuk, és levesek mellett bármilyen más ételbe is felhasználhatjuk.

Ötletek, hogy semmi se menjen kárba a konyhában

Almakompót

Arra az esetre, ha romlásnak indulna a konyhában az alma, remek megoldás az almakompót, ami főételek kísérőjeként, reggeli kása megkoronázásaként vagy önállóan, desszertként is megállja a helyét. A megpucolt almákat kockázzuk fel és tegyük fel főni bő vízben fahéjjal, szegfűszeggel, és akár egy kevés csillagánizst, kardamomot és vaníliát is adhatunk hozzá. Ha szeretjük igazán édesen élni az életet, tehetünk hozzá egy kis cukrot is vagy tetszés szerinti cukorhelyettesítőt. 

Zellerlevélpesztó 

Ha nem tudjuk, hogy mit kezdjünk a zellergumón zöldellő sok-sok levéllel, és nincs kedvünk leszárítani, finom pesztót is készíthetünk belőle, olívaolaj, pár gerezd pirított fokhagyma, pár marék pirított mag (tökmag vagy napraforgómag), só és egy kis citromlé társaságában.

Szendvicskrém

A levesek megmaradt főtt zöldségeit, a fehérrépát, a sárgarépát, a zellert és a karalábét is újra tudjuk hasznosítani, például szendvicskrémként. Ilyenkor egy kevés olívaolajjal és fűszerekkel turmixoljuk le a főtt zöldségeket, amíg sima állagú pépet nem kapunk.

Ajánló
Ajánló
Levesek a nagyvilágban

Levesek a nagyvilágban

A magyarok magukat levesevő nemzetnek tartják, ezért nézzünk szét egy kicsit a világban, hogy hol...

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Az emberek többsége hajlamos halogatni a dolgokat, hiszen még csak október van, hol van még az év...

Sütizzünk mentesen!

Sütizzünk mentesen!

Sokak fejében kapcsolódik össze az egészséges ételek, különösen az édességek fogalma a...