Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-04-05

Indul a grillszezon, irány a kert!

Indul a grillszezon, irány a kert!

A szabadban sütögetés szerelmesei árgus szemekkel figyelik a meteorológusok jóslatait, hogy mikor indulhat a kerti szezon. Ilyenkor beizzítják a grillsütőt, és jobbnál jobb falatokkal kényeztetik családjukat és barátaikat.


Mi, magyarok szeretünk a szabad levegőn főzőcskézni. Egy felmérés szerint a melegebb hónapokban legalább havonta egyszer bográcsozunk vagy grillezünk odakinn, de vannak, akik a jó időben egyáltalán nem sütnek-főznek a zárt térben. A nyári konyhák elterjedésével ugyanis megoldható, hogy a család kint egyen a kertben, és az ehhez szükséges előkészületek is itt legyenek. 

A szabadban való grillezés nagy előnye, hogy az ételt készítő és az azt elfogyasztók nem különülnek el. Egy grillparti sokkal inkább társasági esemény, mint kötelező háztartási tevékenység. Többen besegíthetnek az előkészületekbe, jobban érvényesülhet a munkamegosztás, és mindenki kreativitása előtérbe kerülhet.

Így azoknak sem kell lemondaniuk a fantasztikus ízekről és a finomabbnál finomabb falatokról, akik szeretnék a diétájukat tartani. Egy kis odafigyeléssel a társaság minden egyes tagja jóllakhat és elégedetten állhat fel az asztaltól.
 
Gondoljuk újra a hamburgert!

A grillezés szinte elképzelhetetlen egy finom, szaftos hamburger nélkül, ám ha vigyázunk a vonalainkra, gondolkodóba ejthet minket, hogy egy-egy sertés- vagy marhahúsból készült pogácsa 800 kalóriát is tartalmazhat.  Ha húsimádók vagyunk, cseréljük le a szokott hamburgerhúst pulykahúsra, amit jó minőségben megvehetünk a Balogi Húsáruházban. Ha szeretjük a halakat, lazac vagy tonhal is mehet a hamburgerünkbe. Amennyiben viszont nem ragaszkodunk a húshoz, a lencse, a csicseriborsó, a bab vagy a tofu használata is remek ötlet lehet.
 
Lencseburger

Hozzávalók:
40 dkg főtt lencse, 2 evőkanál olívaolaj, 1 fej vöröshagyma, 1 szál sárgarépa, 1 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál olívaolaj, 1 kávéskanál őrölt kömény, 1 evőkanál paradicsomsűrítmény, 1 tojás, 2-3 evőkanál zsemlemorzsa, só, bors
 
Elkészítés:
1. A vöröshagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, a répát meghámozzuk és lereszeljük. 
2. Az olívaolajat egy serpenyőben felhevítjük, a finomra vágott hagymát és fokhagymát megdinszeljük rajta, majd hozzáadjuk a reszelt sárgarépát és az őrölt köményt, aztán pár perc alatt összepároljuk. 
3. A főtt lencsét villával összetörjük, hozzáadjuk a paradicsomsűrítményt, a dinsztelt hagymát, a tojást és a zsemlemorzsát, sózzuk, borsozzuk, majd alaposan összedolgozzuk. 
4. A masszából kézzel pogácsákat formázunk, amiket a grillen átsütünk. 
 
Viszlát, krumpli!

A darált húsból készült hamburger mellett a kerti sütögetések másik kedvence a fóliában sütött krumpli vagy a foszlós, friss kenyér, ezek azonban szintén nem kedveznek az alakunknak.

A változatosság gyönyörködtet, próbáljunk tehát más köreteket sütni: grillezzünk gombát, cukkinit, articsókát vagy kukoricát, ezek is nagyon finomak.

Fetás kukorica
 
Hozzávalók:
1 csöves kukorica, 0,5 teáskanál olívaolaj, 1 teáskanál feta sajt, 1 teáskanál lime-lé, 1 csipet Cayenne-bors, só
 
Elkészítés:
1. Grillezzük meg a kukoricát egy kevés olívaolajjal. 
2. Öntözzük meg a lime-mal, sózzuk, borsozzuk, és adjuk hozzá a feta sajtot is.
 
Ne kerüljünk pácba!

Ha grillezés, akkor szinte mindenkinek a mustáros-mézes pác jut eszébe. Újítsunk egy kicsit, keressünk friss, izgalmas ízeket, amivel elkápráztathatjuk az éhes vendégeket.

Pikáns pác

Hozzávalók:
2 lime kifacsart leve, 2 evőkanál méz, 1 teáskanál reszelt gyömbér, 1 gerezd fokhagyma, 1 marék friss koriander, olívaolaj, kókuszzsír
 
Elkészítés:
1. A fokhagymát zúzzuk szét, a koriandert vágjuk össze.
2. Keverjük össze a többi hozzávalóval, majd ebben pácoljuk meg a sütésre váró húsokat.
 
Tegyünk gyümölcsöket a rácsra!

Sokaknak eszébe sem jutna gyümölcsöket grillezni, pedig így igazi ízorgiában lesz részünk. A dinnye például vékony szeletekre vágva néhány perc alatt elkészül, és salátához tökéletes. A barackhoz jól passzol a csili és a menta, a fügéhez és a körtéhez pedig a sonka és a sajt is.
 
Grillezett fügehajók

Hozzávalók:
5-6 füge, kecskesajt ízlés szerint, méz, mentalevél
 
Elkészítés:
1. A fügéket vágjuk félbe, kenjük meg mézzel, majd süssük meg őket. 
2. Ha elkészültek, szórjuk meg őket kecskesajttal és apróra vágott mentalevéllel.

Ajánló
Ajánló
Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Ahogy hűvösödik az idő, úgy értékelődik fel a káposzta szerepe a táplálkozásunkban, hiszen ez az...

Levesek a nagyvilágban

Levesek a nagyvilágban

A magyarok magukat levesevő nemzetnek tartják, ezért nézzünk szét egy kicsit a világban, hogy hol...

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Az emberek többsége hajlamos halogatni a dolgokat, hiszen még csak október van, hol van még az év...