Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-04-21

Halpéntek – április

Halpéntek – április

Elmúlt a húsvét, de ha szeretnénk egészségesebben étkezni, akkor a böjti időszak után is érdemes odafigyelnünk a húsfogyasztás csökkentésére. Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani az ebben a cikkben szereplő halas recepttel is.


A pénteki halfogyasztás eredetileg a katolikus vallás nagypénteki tiltásából eredeztethető, amely szerint Jézus Krisztus keresztre feszítésének és halálának a napjára emlékezve elvárták, hogy ezen a napon a keresztény közösség tartózkodjon a húsevéstől. A hal azonban nem számított húsárunak, annak ellenére, hogy tápanyagokban szinte ugyanolyan gazdag, így ezen a napon a hívők hús helyett halat fogyasztottak.
 
Tápanyagok a halfélékben

A halhús nagy víztartalmú, könnyen emészthető, alacsony zsírtartalmának köszönhetően a kalóriatartalma is kevesebb, mint a húsféléké, és az izomépítéshez, valamint az immunrendszer működéséhez szükséges, jó minőségű fehérjét tartalmaz. Ha az ásványianyag- és nyomelemtartalmát nézzük, akkor meg kell említenünk a foszfort, a fluoridot, a jódot, a szelént, és egyes szálkástól elfogyasztott halak, például a szardínia esetén a kalciumot is. Fontos kiemelni még a halban található A-, D-, B2-, B6- és B12-vitaminokat, valamint a szívroham kockázatát jelentősen csökkentő omega-3 zsírsavat.
 

Milyen gyakran érdemes fogyasztani?

A dietetikus szakemberek legalább heti egy alkalommal javasolják halfélék fogyasztását, így a magyar átlag, amelynek jelentős része a karácsonyi hagyományos menüsor miatt az ünnepi időszakra korlátozódik, messze elmarad ettől. Ráadásul az éves halfogyasztás nagy részét exportból származó halfajták teszik ki, holott a magyar fajták fogyasztása kedvezőbb lenne környezetvédelmi szempontból.

Szerencsére a kerületünkben található Paulaner Sörházban többek közt napi halajánlatot is találhatunk az étlapon. Ha azonban szeretnénk otthon halat készíteni, akkor adunk hozzá egy olyan receptet, amit a gyerekek is szívesen megesznek.

Ponty „nuggets”

Hozzávalók:
60 dkg pontyfilé
2 egész tojás
5 dkg liszt
10 dkg panírmorzsa
só, halfűszer
Sütéshez:
4 dl olaj
 
Elkészítés:
1. A pontyfilét kétszer átdaráljuk, vagy botmixerrel felaprítjuk, sózzuk, ízlés szerint fűszerezzük. 
2. Az így kapott alapanyagot legalább három órára hűtőszekrénybe tesszük, hogy összeálljon (ha esetleg ennyi idő után sem áll össze formázható állagúvá, akkor tehetünk bele apró szemű zabpelyhet, majd még egy kicsit pihentessük). 
3. Sütés előtt kisebb pogácsákat formázunk belőle, és lisztbe, tojásba, aztán morzsába forgatjuk, 170 fokos olajban aranybarnára sütjük.
4. Ízlés szerinti körettel, majonézzel vagy tartármártással tálaljuk.
 
 
Jó étvágyat kívánunk!

Ajánló
Ajánló
Levesek a nagyvilágban

Levesek a nagyvilágban

A magyarok magukat levesevő nemzetnek tartják, ezért nézzünk szét egy kicsit a világban, hogy hol...

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Az emberek többsége hajlamos halogatni a dolgokat, hiszen még csak október van, hol van még az év...

Sütizzünk mentesen!

Sütizzünk mentesen!

Sokak fejében kapcsolódik össze az egészséges ételek, különösen az édességek fogalma a...