Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-04-21

Mediterrán diéta, a legegészségesebb étrend

Mediterrán diéta, a legegészségesebb étrend

Ha szeretnénk minél hosszabb ideig tartó egészséges életet, amiben elkerülhetjük a szív- és érrendszeri betegségeket, válasszuk a mediterrán étrendet. A mediterrán konyha alapanyagait beépíthetjük az étkezésünkbe, és kis odafigyeléssel nagy változásokat érhetünk el.

A mediterrán étrend gyümölcsökben, zöldségekben, halakban és olívaolajban gazdag, de húsban, tejtermékekben szegény táplálkozás, ami jelentősen meghosszabbítja az életünket. Nézzük, melyek a legfontosabb alapanyagai, és ezeket miért érdemes fogyasztanunk.
 
Olívaolaj

Az étrend fontos részét képezik az egészséges zsírok. Ez teljesen más szemlélet, mint amit a zsírszegény diéták követnek, mert a mediterrán konyha támogatja a növényi alapú zsírokat, például az olívaolaj használatát. Az extra szűz olívaolaj nemcsak a legnépszerűbb, de a legtöbb egészségügyi előnnyel büszkélkedő változat. Ebben ugyanis olyan aktív vegyületek találhatók, amelyek segíthetnek a magas vérnyomás csökkentésében és az érfalak rugalmasságának megőrzésében. Nincs nehéz dolgunk, ha szeretnénk beépíteni az étrendünkbe, hiszen például salátáinkat meglocsolhatjuk, ízesíthetjük vele.
 
Joghurtos kölessaláta

Hozzávalók:
5 dkg köles, 3 szál újhagyma, 2 paradicsom, 2 paprika, 1 szál friss koriander, 1 kígyóuborka, 1 saláta, 1 doboz joghurt, extra szűz olívaolaj, só, bors, oregánó
 
Elkészítés:
1. A kölest sós vízben puhára főzzük, majd teljesen kihűtjük.
2. Az olívaolajba keverjük a szárított fűszereket, és állni hagyjuk.
3. A salátát, a paprikát, az uborkát, a paradicsomot, az újhagymát egyenlő nagyságúra vágjuk, majd ráöntjük a fűszeres olajat.
4. A joghurtot enyhén megsózzuk, és szintén a salátára öntjük, aztán alaposan összekeverjük. Díszítésként friss korianderlevelet tépkedhetünk a tetejére.
 
Halak

A mediterrán diétában az állati fehérje legjelentősebb forrása a hal. A fehér húsúak különösen alacsony kalóriatartalmúak, ugyanakkor rengeteg fehérjét tartalmaznak, az olajos halak pedig természetes úton képesek omega-3 zsírsavat biztosítani számunkra. Ez utóbbiak nélkülözhetetlenek a sejthártya felépítéséhez, a szem és az agy egészséges fejlődéséhez. Ezenkívül hozzájárulnak a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentéséhez, valamint a szervezet gyulladásos folyamatainak mérsékléséhez. 

Pisztráng zöldségágyon

Hozzávalók:
1 pisztráng, 1 padlizsán, 1 cukkini, 1 tv-paprika, 2 paradicsom, 1 citrom, 3 szál kakukkfű, 2 ek. olívaolaj, 1 tk. zsemlemorzsa, só

Elkészítés:
1. A padlizsánt felkarikázzuk kb. fél cm-es szeletekre, megsózzuk, és meglocsoljuk kevés citromlével. 15-20 percig hagyjuk állni, majd a fölösleges levet kinyomkodjuk belőle. A cukkinit, a paradicsomokat és a paprikát is felszeleteljük. 
2. A pisztrángot megmossuk, utána papírtörlővel leitatjuk róla a vizet. Néhány csepp citromlevet facsarunk rá és megsózzuk. A hasába teszünk két szál kakukkfüvet és egy citromkarikát. 
3. Egy tepsit kiolajazunk, meghintjük a zsemlemorzsával, majd belerakjuk a zöldségeket rétegezve: cukkini, padlizsán, paradicsom, paprika váltakozva. Ráhelyezünk egy-egy szál kakukkfüvet, kevés sót hintünk rá, aztán ráfektetjük a halat. 
4. Meglocsoljuk olívaolajjal, betakarjuk alufóliával, és 180 fokos sütőbe tesszük. Két-három alkalommal megforgatjuk a zöldségeket. Kb. 30 perc múlva levesszük a fóliát, és készre sütjük.
 
Zöldségek, gyümölcsök

A mediterrán diéta magában foglalja a friss gyümölcsök és zöldségek széles választékának fogyasztását. A zöldségek és gyümölcsök alacsony energia-, zsír- és szénhidráttartalmukkal szemben jelentős vitamin-, ásványianyag- és antioxidáns-tartalmuk révén szerepet játszanak jó néhány betegség kockázatának csökkentésében. Magas élelmirost-tartalmuk elősegíti a megfelelő bélműködést, teltségérzetet biztosít, és jótékonyan befolyásolja szervezetünk zsír- és szénhidrát-anyagcseréjét. 

A mediterrán diéta javallata szerint a gyümölcsök és zöldségek az étrendünk körülbelül egyharmadát tegyék ki, tehát napi öt különböző gyümölcs és zöldség fogyasztása reális cél lehet. A mediterrán országokban a gyümölcsöt gyakran desszertként fogyasztják cukros édesség helyett, ez egy olyan szokás, amit érdemes átvennünk. Tavasztól amúgy is megnő a szezonális zöldségek, gyümölcsök választéka, amelyet hazai termelőktől könnyen beszerezhetünk a Nekedterem oldaláról vagy üzletéből. 
 
Tavaszi gyümölcssaláta

Hozzávalók:
2 banán, 1 alma, 30 dkg eper, 150 ml natúr joghurt, 2 ek. méz, 1 tk. vaníliaaroma 
 
Elkészítés:
1. A gyümölcsöket vágjuk apró darabokra, és tegyük egy tálba. 
2. A mézet és a vaníliaaromát keverjük bele a joghurtba, majd ezzel az öntettel locsoljuk meg a gyümölcsöket.

Ajánló
Ajánló
Levesek a nagyvilágban

Levesek a nagyvilágban

A magyarok magukat levesevő nemzetnek tartják, ezért nézzünk szét egy kicsit a világban, hogy hol...

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Az emberek többsége hajlamos halogatni a dolgokat, hiszen még csak október van, hol van még az év...

Sütizzünk mentesen!

Sütizzünk mentesen!

Sokak fejében kapcsolódik össze az egészséges ételek, különösen az édességek fogalma a...