Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-05-09

Húsmentes hétfő – május

Húsmentes hétfő – május

Ahogyan azt beharangozó cikkünkben is elmondtuk, a Hegylakó Magazinban havonta olvasható húsmentes receptekkel nem a teljesen vegetáriánus életmódra szeretnénk rávenni olvasóinkat, hanem egy olyan alternatívát mutatunk be, amellyel saját és családjuk egészséges étkezése mellett a karbonlábnyomot is csökkenthetik.


Ráadásul minden hónapban szezonális zöldségekből készülő recepteket mutatunk be, májusban például a cukkini kerül terítékre.
 
Az egyik legkedveltebb húspótló zöldség

A cukkini nem véletlenül mind a mediterrán, mind pedig a reformkonyha egyik gyakran alkalmazott alapanyaga. Nagy víz- és rosttartalma mellett kalóriatartalma alacsony, ugyanakkor 100 gramm zöldségben 700 milligramm ásványi anyag, úgymint kálium, foszfor, magnézium, és kalcium található.

A tavasszal kapható fiatal cukkíni húsa főleg pörkölt szerű ételek készítéséhez jó, mert sok pektint tartalmaz, ezért főzéskor besűríti az ételt. 

Cukkini pörkölt

Hozzávalók:
60 dkg cukkini (kb. 2 db közepes méretű)
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 paradicsom
1 tv paprika
1 evőkanál pirospaprika
só, bors
3 evőkanál olívaolaj

Elkészítés:
1 A megmosott cukkinit ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, és a szeleteket felnegyedeljük.
2. Felaprítjuk a vöröshagymát és a fokhagymát, felkockázzuk a paprikát és a paradicsomot.
3. Egy nagyobb serpenyőben a felmelegített olajon megpirítjuk a cukkinit, amitől intenzívebb íze lesz. Mivel a cukkini levet ereszthet, így több részletben érdemes pirítani. Ha megpörkölődött, vegyük ki és tegyük félre.
4. Ugyanabban a serpenyőben - ha szükséges az olajat pótolva - egy csipet sóval üvegesre pároljuk a vöröshagymát. Ha kész, akkor belekeverjük a fűszerpaprikát is, ettől lesz a pörkölthöz hasonló az íze.
5. Hozzáadjuk a fokhagymát, a felkockázott paprikát és paradicsomot. Egy kevés vízzel felöntve alacsony lángon addig főzzük, amíg a zöldségek meg nem puhulnak.
6. Botmixerrel összepürésítjük a zöldségeket, majd ehhez a pörköltalaphoz adjuk a megpirított cukkinit, sót, borsot ízlés szerint, és épp csak összefőzzük, hogy a cukkini kicsit roppanós maradjon.
 
Köretnek ugyanúgy, mint egy húsból készült pörkölthöz, kínálhatunk rizst, főtt tésztát, vagy ha ebben is szeretnénk valami újdonságot, akkor a bulgurt vagy a kölest is kipróbálhatjuk.

Heti húsmentes kínálat

A Hegyvidéki Ízlelő Étteremben minden héten találnak húsmentes ételeket az ebédmenüben. Május 9 -14. között például ezek közül a húsmentes menük közül választhatnak:

Hétfő
Zöldségkrémleves
Burgonyás tócsni, saláta

Kedd
Sült paprikakrémleves
Francia rakottburgonya

Szerda
Francia hagymaleves
Zöldbabfőzelék, vegafasírt

Csütörtök
Minestrone leves
Töltött burgonya

Péntek
Zöldségkrémleves
Provence-i tészta

Szombat
Hideg gyümölcsleves
Rántott camambert, rizs 

Jó étvágyat kívánunk!

Ajánló
Ajánló
Alternatív nassolás

Alternatív nassolás

Ma már szinte el sem tudjuk képzelni, hogy egy mozifilmet pattogatott kukorica vagy nachos...

Tüdővédő étrend

Tüdővédő étrend

A tél végi, kora tavaszig tartó időszakban, amikor gyakoribbak a légúti megbetegedések,...

Fedezzük fel a magkrémeket!

Fedezzük fel a magkrémeket!

Télen, amikor a szervezetünk amúgy is vitaminhiánytól szenved, turbózzuk fel az étkezésünket...