2022-05-09
Húsmentes hétfő – május

Ahogyan azt beharangozó cikkünkben is elmondtuk, a Hegylakó Magazinban havonta olvasható húsmentes receptekkel nem a teljesen vegetáriánus életmódra szeretnénk rávenni olvasóinkat, hanem egy olyan alternatívát mutatunk be, amellyel saját és családjuk egészséges étkezése mellett a karbonlábnyomot is csökkenthetik.
Ráadásul minden hónapban szezonális zöldségekből készülő recepteket mutatunk be, májusban például a cukkini kerül terítékre.

A cukkini nem véletlenül mind a mediterrán, mind pedig a reformkonyha egyik gyakran alkalmazott alapanyaga. Nagy víz- és rosttartalma mellett kalóriatartalma alacsony, ugyanakkor 100 gramm zöldségben 700 milligramm ásványi anyag, úgymint kálium, foszfor, magnézium, és kalcium található.
A tavasszal kapható fiatal cukkíni húsa főleg pörkölt szerű ételek készítéséhez jó, mert sok pektint tartalmaz, ezért főzéskor besűríti az ételt.
Cukkini pörkölt
Hozzávalók:
60 dkg cukkini (kb. 2 db közepes méretű)
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 paradicsom
1 tv paprika
1 evőkanál pirospaprika
só, bors
3 evőkanál olívaolaj
Elkészítés:

2. Felaprítjuk a vöröshagymát és a fokhagymát, felkockázzuk a paprikát és a paradicsomot.
3. Egy nagyobb serpenyőben a felmelegített olajon megpirítjuk a cukkinit, amitől intenzívebb íze lesz. Mivel a cukkini levet ereszthet, így több részletben érdemes pirítani. Ha megpörkölődött, vegyük ki és tegyük félre.
4. Ugyanabban a serpenyőben - ha szükséges az olajat pótolva - egy csipet sóval üvegesre pároljuk a vöröshagymát. Ha kész, akkor belekeverjük a fűszerpaprikát is, ettől lesz a pörkölthöz hasonló az íze.
5. Hozzáadjuk a fokhagymát, a felkockázott paprikát és paradicsomot. Egy kevés vízzel felöntve alacsony lángon addig főzzük, amíg a zöldségek meg nem puhulnak.
6. Botmixerrel összepürésítjük a zöldségeket, majd ehhez a pörköltalaphoz adjuk a megpirított cukkinit, sót, borsot ízlés szerint, és épp csak összefőzzük, hogy a cukkini kicsit roppanós maradjon.
Köretnek ugyanúgy, mint egy húsból készült pörkölthöz, kínálhatunk rizst, főtt tésztát, vagy ha ebben is szeretnénk valami újdonságot, akkor a bulgurt vagy a kölest is kipróbálhatjuk.

A Hegyvidéki Ízlelő Étteremben minden héten találnak húsmentes ételeket az ebédmenüben. Május 9 -14. között például ezek közül a húsmentes menük közül választhatnak:
Hétfő
Zöldségkrémleves
Burgonyás tócsni, saláta
Kedd
Sült paprikakrémleves
Francia rakottburgonya
Szerda
Francia hagymaleves
Zöldbabfőzelék, vegafasírt
Csütörtök
Minestrone leves
Töltött burgonya
Péntek
Zöldségkrémleves
Provence-i tészta
Szombat
Hideg gyümölcsleves
Rántott camambert, rizs
Rántott camambert, rizs
Jó étvágyat kívánunk!