Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-05-19

Halpéntek – május

Halpéntek – május

A dietetikusok legalább heti egy alkalommal javasolják halfélék fogyasztását, így a magyar átlag messze elmarad ettől. A hazai halfogyasztás jelentős része egyébként is a karácsonyi időszakra korlátozódik a hagyományos ünnepi menü kapcsán, ezért a havonta közzétett halas receptekkel szeretnénk segítséget nyújtani azoknak, akik ezen változtatnának.

A halhús nagy víztartalmú, könnyen emészthető, alacsony zsírtartalmának köszönhetően a kalóriatartalma is kevesebb, mint a húsféléké, és az izomépítéshez, valamint az immunrendszer működéséhez szükséges, jó minőségű fehérjét tartalmaz. 


Ahogyan melegszik az időjárás, egyre inkább a könnyebb, kevésbé zsíros ételeket kívánja a szervezetünk, ezért a mostani halas receptben is ehhez igazodunk.

A fóliás sütés nagy előnye, hogy a hal nem szárad ki, és az aroma az ételben marad, de ha szeretnénk, tálaláskor kínálhatunk hozzá tejfölös-zöldfűszeres mártást. A recept szerint elkészített halhoz a vele sült zöldségeken kívül adhatunk friss petrezselymes újburgonyát is köretnek.

Hal fóliában tavaszi zöldségekkel

Hozzávalók:

4 friss halfilé (kb. tenyérnyi darabok)
1 cukkini
1 csokor spárga
2 szál sárgarépa
2 szál újhagyma
16 koktélparadicsom
1/2 citrom leve
2 evőkanál olívaolaj
őrölt bors és só
alufólia a sütéshez

Elkészítés:
1. A cukkinit és a répát megmossuk, a végeket levágjuk, a spárgát szintén megmossuk, de csak az alsó, esetleg fás részt távolítjuk el róla, majd a zöldségeket nagyjából egyforma méretűre aprítjuk.
2. A hagymát megmossuk, a gyökeres végét levágjuk, majd felkarikázzuk.
3. A halfilészeleteket 1-1 akkora fóliára teszünk, aminek széleit felhajtva és a tetején összefogva elegendő hely marad a zöldségeknek is, majd meglocsoljuk a citrom levével, sózzuk, borsozzuk.
4. Ezután ráhalmozzuk a felkockázott cukkinit, répát és spárgát, a megmosott koktélparadicsomot és az újhagymát.
5. Mindegyik csomag tartalmát meglocsoljuk olívaolajjal, majd az alufólia széleit összefogva lezárjuk.
6. 180 fokos sütőbe tolva 25 percig sütjük, de ha van grillsütőnk, akkor azon is elkészíthetjük. 
 
Jó étvágyat kívánunk!

Ajánló
Ajánló
Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Ahogy hűvösödik az idő, úgy értékelődik fel a káposzta szerepe a táplálkozásunkban, hiszen ez az...

Levesek a nagyvilágban

Levesek a nagyvilágban

A magyarok magukat levesevő nemzetnek tartják, ezért nézzünk szét egy kicsit a világban, hogy hol...

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Az emberek többsége hajlamos halogatni a dolgokat, hiszen még csak október van, hol van még az év...