Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-06-01

Főzzünk tápláló marhahúslevest!

Főzzünk tápláló marhahúslevest!

Bár a vasárnapi ebédünk szinte elmaradhatatlan első fogása, a húsleves eredetileg nem magyar találmány. Ettől függetlenül nincs olyan család, amely ne őrizne egy olyan receptet, amelyre esküszik, és ami jóllakásra, meghűlésre, az otthon ízeinek felidézésére, de még talán szerelmi bánatra is remek.


Ez a finom étel német nyelvterületről származik, a német brühe szóból ered, ami forró folyadékot jelent, és gyorsan meghódította a Kárpát-medencét. Már a franciák is az elsők között tálalták éttermeikben, egy párizsi vendéglő például így csalogatta vendégeit a húslevessel 1756-ban: „Jöjjetek hozzám mindannyian, akiknek a gyomra szenved, s én helyrehozlak benneteket.”
 
A levesfőzésre Európában hosszú időn keresztül egyfajta sváb szokásként tekintettek, és itthon is csak a 18. század elejétől terjedt el, mint első fogás. De attól a pillanattól, hogy eleink megízlelték a húslevest, karrierje meredeken ívelt felfelé. Az első önálló magyar nagylexikonban, a Pallas Nagy Lexikonában a következőket olvashatjuk a leves címszó alatt: „A levesek között első helyen áll a húsleves, mely legjobb, ha marhahúsból készül.”
 
A jó marhahúsleves titka

Két dolgon nem szabad spórolni: a hús minőségén és az elkészítési időn. 
 
Hozzávalók:
1,5 kg marhalábszár/ marhavelőscsont (vagy ezek vegyesen)
3 répa
2 fehérrépa
1 csokor friss petrezselyem
1 kisebb krumpli
1 karalábé
1 kis szelet zeller
1 vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
6 szem feketebors
ízlés szerint só
2 ek. olaj
15 dkg cérnametélt
ízlés szerint csípős paprika
 
Elkészítés:
1. Tegyük fel a marhacsontot és/vagy marhahúst egyben, vagy nagy szeletekre vágva főni egy fazék hideg vízben egy kevés sóval és a borssal. Főzzük kis lángon, egy órán keresztül, időnként habozzuk le.
2. Amíg fő a marhahús, készítsük elő a zöldségeket: pucoljuk meg azokat és vágjuk viszonylag nagy, de vékony szeletekre, kivéve a hagymát, ugyanis annak egyben kell maradnia. Egy óra elteltével adjuk a zöldségeket a leveshez, fűszerezzük ízlésünk szerint. Főzzük a levest további minimum három órán keresztül, kis lángon. 
3. Ezalatt főzzük ki a cérnametéltet egy külön edényben, körülbelül 1-2 perc alatt, majd szűrjük le. 
4. Amikor a marhahúsleves kész, aprítsuk finomra a petrezselyemzöldet, majd adjuk hozzá a még forró leveshez. 
5. A kész marhahúslevest tálalásakor kínáljuk forrón, mellé külön a cérnametéltet és az erős paprikát.
 
Vár a Városmajor!

Ha szeretnénk megspórolni a hosszú levesfőzési időt, látogassunk el a Fióka étterembe, ahol velőscsonttal kiegészítve kínálják a lélekmelegítő marhahúslevest. A Fióka nem flancos, nem feszengős, sokkal inkább fiatalos, stílusos budai étterem a Városmajorban, amely a tradicionális magyar ízvilágot megtartva modern, nemzetközi ételekkel kiegészítve egy olyan szerethető konyhát kínál, ami mindig tartogat számunkra kellemes meglepetést. Itt minden ételt kiváló minőségű, válogatott alapanyagokból készítenek el, így tudják az egyszerű ételeket is igazán nagyszerűvé varázsolni.

Ajánló
Ajánló
Halpéntek – június

Halpéntek – június

A dietetikusok legalább heti egy alkalommal javasolják halfélék fogyasztását, így a magyar átlag,...

Húsmentes hétfő – június

Húsmentes hétfő – június

Ahogyan azt beharangozó cikkünkben is elmondtuk, a Hegylakó Magazinban havonta olvasható...

Igazi ínyencség: emuhús a tányéron

Igazi ínyencség: emuhús a tányéron

A legtöbben mindössze annyit tudunk az emuról, hogy a strucchoz hasonló nagyságú, egzotikus...