Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-06-09

Reggelizz úgy, mint – hogyan is?

Reggelizz úgy, mint – hogyan is?

Gyerekkorban sokszor hallhattuk a felnőttektől, hogy „Reggelizz úgy, mint egy király, ebédelj úgy, mint egy polgár, vacsorázz úgy, mint egy koldus”, de vajon mi a magyarázat a mondás mögött, és megállja-e a helyét korunkban is?


Jelenleg a dietetikusok napi ötszöri étkezést javasolnak, amelyben a reggeli, az ebéd és a vacsora mellett a tízórai és az uzsonna csak kisebb mennyiségű étkezést jelent, például egy kevés gyümölcsöt vagy egy pohár natúr joghurtot. A gyermekétkeztetésben is ezt az elvet követik, de vajon egy felnőtt esetén szükség van-e erre, illetve mi határozza meg, hogy mikor étkezzünk?

A válasz a bioritmus

Az étkezésnek nagy jelentősége van a biológiai ritmus fenntartásában, amely egy alapvetően belső, genetikailag meghatározott és hormonálisan szabályozott folyamat, azonban nagymértékben függ a külső környezeti hatásoktól is.

A legnagyobb hatással a világosság és sötétség váltakozása van hormonális rendszerünkre, amely a napszaktól függően szabályozza szervezetünk anyagcseréjét. A bioritmus időzítője még az alvás és ébrenlét, valamint a táplálékfelvétel. Az alvás ritmusának felborulása, ami felléphet állandó éjszakai vagy váltott műszakban végzett munka esetén, felborítja ezt az belső napszaki rendszert. Azonban ugyanilyen ritmusszabályozó hatása van a táplálékfelvételnek is, ezért hormonális rendszerünk a legjobban akkor működik, ha megfelelő időben és szabályos időközönként étkezünk.

Legfontosabb táplálékbevitelt szabályozó hormonunk az inzulin, amely annak érdekében, hogy az étkezések után ne szökjön túl magasra a vércukorszintünk, gyorsan reagál a táplálékfelvételre, és van egy, a felvett táplálék mennyiségétől független, állandónak tekinthető szintje a vérünkben.

Ez az alapinzulinszint, és ezzel együtt a vércukorszint ébredés után akkor is emelkedésnek indul, ha nem eszünk semmit. Egy egészséges, normál bioritmusú embernél az inzulinszint reggel, délelőtt a legmagasabb, délben ennek az értéknek nagyjából felére esik vissza, délután ismét emelkedik, majd éjszaka éri el a legalacsonyabb szintet. 

Fontos, hogy mikor és mit eszünk

A tapasztalat azt mutatja, hogy a mai életvitel mellett a javasolt ötszöri étkezést betartva könnyen túl sok energiát, főleg feldolgozott szénhidrátot fogyasztunk. Ezért, ha a testsúly megtartása vagy a fogyás a célunk, akkor érdemes hosszabb étkezésmentes pihenőket hagynunk a szervezetünknek. Arra is figyeljünk oda, hogy ha a délelőtti magas inzulinszint mellett szénhidrátdús ételeket eszünk, akkor azt szervezetünk zsírlerakódás formájában elraktározza. Jobban járunk, ha reggelire fehérjében és rostban gazdag ételeket választunk, mert a reggeli rost fogyasztása a déli inzulinemelkedésre is jó hatással van. 

Szervezetünknek a délelőtti nagyobb táplálékfelvétel mellett délben, az ebédidőben elfogyasztott, szénhidrátban akár gazdagabb, nagyobb étkezés után, este újra inkább egy szénhidrátszegény vacsora, majd a következő reggeliig szünet lenne ideális. Az éjszakai nassolás különösen rossz hatással van a bioritmusra, hosszútávon egészségkárosító hatású lehet.

Hol együnk a Hegyvidéken?

Sok jó étterem található kerületünkben, több közülük Hegyvidék kártya elfogadóhely is, így ezeken a helyeken kedvezményt kapunk a számlánkból. Mutatunk néhány helyet, ahol finom és egészséges választékkal várják a vendégeket, ha reggelizni szeretnénk.

Hegyvidéki Ízlelő

Május óta a családosok egyik kedvenc kerületi éttermében már reggelit és uzsonnát is lehet kapni, így kezdhetjük a napunkat a Városháza térre néző teraszon, a vízjáték csobogása mellett.

A reggeli étlapon szerepelnek édes és sós, hideg és meleg fogások, ha sietünk, akkor elfogyaszthatunk egy gyors gyümölcsös müzlit, vagy ha jobban ráérünk, rendelhetünk egy Croque monsieur-t.

Nuance Lunch&Bar

A Barabás Villa csodálatos szökőkutas, hortenziás udvarára néző terasza mellett a beltéri rész is élvezhető egész évben, hiszen áprilisban felszereltek egy klímaberendezést, így ha nagyon meleg lenne, bent hűsölhetünk, miközben megisszuk a jegeskávénkat.

Az étlap állandó szereplője a francia croissant, de más kézműves péksüteményeket, francia mono desszerteket, diétás és „mentes” termékeket is választhatunk a kínálatból.

Bake My Day

A Böszörményi úton hamar népszerűvé vált kézműves pékségben, az adalékanyag-mentes, természetes eljárással, minőségi alapanyagokból készült pékáruk, köztük a nosztalgiázók kedvenc pacsnija mellett biogyümölcslevek és száz százalékban magyar fejlesztésű, kiváló minőségű összetevőkből álló kézműves Budapest Espresso babkávékeverékből (BLEND) készült kávé is kapható. A kevésbé rohanós reggeleken, akár egy kellemes szombaton pedig kecskesajtos rántottát vagy görög joghurtos, aszalt gyümölcsös zabkását is választhatunk az étlapról.
 
 
Egészséges jó reggel(i)t kívánunk!

Ajánló
Ajánló
Fermentáljunk otthon!

Fermentáljunk otthon!

Mostanában gyakran halljuk a nagyon trendinek tűnő fermentálás kifejezést. Ne riadjunk meg a szó...

Így kávézzunk környezettudatosan!

Így kávézzunk környezettudatosan!

A mindennapok során sok dolgot teszünk rutinból, ilyen a kávézás is. A legtöbbünknek megvan a...

Vendégvárás stresszmentesen

Vendégvárás stresszmentesen

Az ünnepi időszakban, karácsony és szilveszter között számíthatunk arra, hogy vendégek érkeznek...