Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-06-09

Reggelizz úgy, mint – hogyan is?

Reggelizz úgy, mint – hogyan is?

Gyerekkorban sokszor hallhattuk a felnőttektől, hogy „Reggelizz úgy, mint egy király, ebédelj úgy, mint egy polgár, vacsorázz úgy, mint egy koldus”, de vajon mi a magyarázat a mondás mögött, és megállja-e a helyét korunkban is?


Jelenleg a dietetikusok napi ötszöri étkezést javasolnak, amelyben a reggeli, az ebéd és a vacsora mellett a tízórai és az uzsonna csak kisebb mennyiségű étkezést jelent, például egy kevés gyümölcsöt vagy egy pohár natúr joghurtot. A gyermekétkeztetésben is ezt az elvet követik, de vajon egy felnőtt esetén szükség van-e erre, illetve mi határozza meg, hogy mikor étkezzünk?

A válasz a bioritmus

Az étkezésnek nagy jelentősége van a biológiai ritmus fenntartásában, amely egy alapvetően belső, genetikailag meghatározott és hormonálisan szabályozott folyamat, azonban nagymértékben függ a külső környezeti hatásoktól is.

A legnagyobb hatással a világosság és sötétség váltakozása van hormonális rendszerünkre, amely a napszaktól függően szabályozza szervezetünk anyagcseréjét. A bioritmus időzítője még az alvás és ébrenlét, valamint a táplálékfelvétel. Az alvás ritmusának felborulása, ami felléphet állandó éjszakai vagy váltott műszakban végzett munka esetén, felborítja ezt az belső napszaki rendszert. Azonban ugyanilyen ritmusszabályozó hatása van a táplálékfelvételnek is, ezért hormonális rendszerünk a legjobban akkor működik, ha megfelelő időben és szabályos időközönként étkezünk.

Legfontosabb táplálékbevitelt szabályozó hormonunk az inzulin, amely annak érdekében, hogy az étkezések után ne szökjön túl magasra a vércukorszintünk, gyorsan reagál a táplálékfelvételre, és van egy, a felvett táplálék mennyiségétől független, állandónak tekinthető szintje a vérünkben.

Ez az alapinzulinszint, és ezzel együtt a vércukorszint ébredés után akkor is emelkedésnek indul, ha nem eszünk semmit. Egy egészséges, normál bioritmusú embernél az inzulinszint reggel, délelőtt a legmagasabb, délben ennek az értéknek nagyjából felére esik vissza, délután ismét emelkedik, majd éjszaka éri el a legalacsonyabb szintet. 

Fontos, hogy mikor és mit eszünk

A tapasztalat azt mutatja, hogy a mai életvitel mellett a javasolt ötszöri étkezést betartva könnyen túl sok energiát, főleg feldolgozott szénhidrátot fogyasztunk. Ezért, ha a testsúly megtartása vagy a fogyás a célunk, akkor érdemes hosszabb étkezésmentes pihenőket hagynunk a szervezetünknek. Arra is figyeljünk oda, hogy ha a délelőtti magas inzulinszint mellett szénhidrátdús ételeket eszünk, akkor azt szervezetünk zsírlerakódás formájában elraktározza. Jobban járunk, ha reggelire fehérjében és rostban gazdag ételeket választunk, mert a reggeli rost fogyasztása a déli inzulinemelkedésre is jó hatással van. 

Szervezetünknek a délelőtti nagyobb táplálékfelvétel mellett délben, az ebédidőben elfogyasztott, szénhidrátban akár gazdagabb, nagyobb étkezés után, este újra inkább egy szénhidrátszegény vacsora, majd a következő reggeliig szünet lenne ideális. Az éjszakai nassolás különösen rossz hatással van a bioritmusra, hosszútávon egészségkárosító hatású lehet.

Hol együnk a Hegyvidéken?

Sok jó étterem található kerületünkben, több közülük Hegyvidék kártya elfogadóhely is, így ezeken a helyeken kedvezményt kapunk a számlánkból. Mutatunk néhány helyet, ahol finom és egészséges választékkal várják a vendégeket, ha reggelizni szeretnénk.

Hegyvidéki Ízlelő

Május óta a családosok egyik kedvenc kerületi éttermében már reggelit és uzsonnát is lehet kapni, így kezdhetjük a napunkat a Városháza térre néző teraszon, a vízjáték csobogása mellett.

A reggeli étlapon szerepelnek édes és sós, hideg és meleg fogások, ha sietünk, akkor elfogyaszthatunk egy gyors gyümölcsös müzlit, vagy ha jobban ráérünk, rendelhetünk egy Croque monsieur-t.

Nuance Lunch&Bar

A Barabás Villa csodálatos szökőkutas, hortenziás udvarára néző terasza mellett a beltéri rész is élvezhető egész évben, hiszen áprilisban felszereltek egy klímaberendezést, így ha nagyon meleg lenne, bent hűsölhetünk, miközben megisszuk a jegeskávénkat.

Az étlap állandó szereplője a francia croissant, de más kézműves péksüteményeket, francia mono desszerteket, diétás és „mentes” termékeket is választhatunk a kínálatból.

Bake My Day

A Böszörményi úton hamar népszerűvé vált kézműves pékségben, az adalékanyag-mentes, természetes eljárással, minőségi alapanyagokból készült pékáruk, köztük a nosztalgiázók kedvenc pacsnija mellett biogyümölcslevek és száz százalékban magyar fejlesztésű, kiváló minőségű összetevőkből álló kézműves Budapest Espresso babkávékeverékből (BLEND) készült kávé is kapható. A kevésbé rohanós reggeleken, akár egy kellemes szombaton pedig kecskesajtos rántottát vagy görög joghurtos, aszalt gyümölcsös zabkását is választhatunk az étlapról.
 
 
Egészséges jó reggel(i)t kívánunk!

Ajánló
Ajánló
Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Ahogy hűvösödik az idő, úgy értékelődik fel a káposzta szerepe a táplálkozásunkban, hiszen ez az...

Levesek a nagyvilágban

Levesek a nagyvilágban

A magyarok magukat levesevő nemzetnek tartják, ezért nézzünk szét egy kicsit a világban, hogy hol...

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Az emberek többsége hajlamos halogatni a dolgokat, hiszen még csak október van, hol van még az év...