Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-06-09

Igazi ínyencség: emuhús a tányéron

Igazi ínyencség: emuhús a tányéron

A legtöbben mindössze annyit tudunk az emuról, hogy a strucchoz hasonló nagyságú, egzotikus madár. Kevesen sejtik, hogy húsa a marhahúséval vetekedő minőségű, ráadásul rendkívül egészséges. 


A kifejlett emu 170-180 cm magasan hordja a fejét és körülbelül 35-40 kilót nyom. A legtöbb állattal ellentétben a kakast és a tojót külső jegyei alapján nem, csak a hangjuk alapján lehet megkülönböztetni. Szőrős tollazatuk a bőr alatt felhalmozott zsírréteggel kiegészülve a természet egyik legjobb hőszigetelője, sem a mínusz 20 fokos hideg, sem a 35 fokos meleg nem veszi el a kedvüket a sétálgatástól, futkosástól. Ez a futkosás akár 50 km/h-s is lehet, de ha csak egy laza galoppról van szó, akkor is több mint 2 és fél métereseket lépnek. Mozgás közben a kb. 15 cm-es kis szárnycsonkjukkal egyensúlyoznak, mivel repülésre való szárnyuk nincs.

Az emut Ausztráliában az őslakosok évszázadok óta ismerték és vadászták, de tenyésztését haszonállatként csak néhány évtizede kezdték el. Ezután az Egyesült Államokban terjedt rohamosan az emu háztáji tartása és a különböző emualapanyagokból készülő termékeket előállító kisüzemek száma. Európában a kilencvenes években került elő a téma, amikor a minőségi marhahús kiváló alternatívájává lett az emuhús – ez akkor fontos igazán, amikor a marhaállományt mondjuk kergemarhakór veszélyezteti.
 
Az emu húsa egészséges

Az emu húsának a strucchoz hasonlóan rendkívül kedvező tulajdonságai vannak. Alacsony zsír- és magas ásványianyag-tartalma kiváló élettani hatású. Kimutatták, hogy a marha és a pulyka húsával összehasonlítva az emu húsának vas-, magnézium-, szelén- és B-vitamin-tartalma messze meghaladja a másik kettőét.

Európában nincs ismert betegsége, a klasszikus baromfibetegségekkel szemben nem érzékeny, így oltani, gyógyszerezni sem kell, vegyszermentesen felnevelhető. Ezenkívül a hús zsírtartalma is igen alacsony, és kiemelendő, hogy e kevés zsír is háromnegyed részben telítetlen zsírsavakat tartalmaz, ami a modern konyha prémium-alapanyagává teszi ezt a zamatos, vörös húst. Ha kíváncsiak lettünk, milyen ízű lehet, a Nekedterem oldalán rendelhetünk emuhúst, emuzsírt, emu paprikás szalámit vagy emusonkaforgácsot.
 
Hogyan készítsük el az emuhúst?

Az emu húsának karakteres, kissé vadas íze van, leginkább a marha- és a szarvashús keverékére hasonlít. Az izomrostok közt igen kevés zsírt találunk, mert az az állat bőre alatt képződik. Zsírszegénysége miatt különös figyelmet kell fordítani a sütési hőmérsékletre és időre: grillezést, steak sütését gyorsan és magas hőmérsékleten végezzünk, lehetőleg ne teljes átsütéssel – íze, lágysága így marad meg igazán. Ha túl sokáig sütjük, könnyen kiszárad.

Ha van saját füstölőnk, a nyers vagy marinált húsból is kiváló csemegét készíthetünk. Minden olyan étel elkészíthető belőle, amit marhából vagy szarvasból előállítanánk, legyen szó steakről, gulyásról, tűzdelt sültről vagy burgerpogácsáról. Bármely kerti partin garantált sikerünk lesz vele.
 
Almás burgonyakrémleves emucarpaccióval
(alsócombból vagy lapos filéből)
 
Hozzávalók:
15 dkg vöröshagyma, 50 dkg burgonya, 25 dkg alma, 8 dkg emuzsír, 5 dkg teavaj, 4 dkg finomliszt, 1,5 dl tejföl, 2 dl tejszín, só, 30 dkg emualsócomb, őrölt bors, kakukkfű, zöldséges vagy szárnyas alaplé
 
Elkészítés:
1. A vöröshagymát finomra vágjuk, a zsiradékon üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a kockára vágott, tisztított burgonyát, pár percig pároljuk. Utána felöntjük az alaplével, ízesítjük sóval, frissen őrölt borssal. 
2. Ha megfőtt a burgonya, hozzáadjuk az almát, még pár percig főzzük, de ne főzzük ki az alma frissességét! Pürésítjük, átszűrjük. Tejfölből és lisztből habarást készítünk, besűrítjük a levest, tejszínnel dúsítjuk. 
3. Az emualsócombot magas hőfokon, zsiradékon, mindkét oldalán 3-3 percig sütjük, sóval, fordítás után frissen őrölt borssal hintjük. Friss kakukkfüvet fektetünk rá, letakarjuk, 15 percig pihentetjük, majd nagyon vékonyra szeljük és a leves tetejére tekerjük.
 
Emu vadasan
(alsó- vagy felsőcombból)
 
Hozzávalók:
80 dkg emualsócomb, 15 dkg sonkahagyma, 20 dkg sárgarépa, 15 dkg petrezselyemgyökér, 8 dkg szárzeller, 0,8 dl olaj, 5 dkg cukor, 2 babérlevél, őrölt kömény, kakukkfű, 3 dkg mustár, alaplé, só, bors
A mártáshoz: 14 dkg tejföl, 1,5 dl tejszín, 6 dkg finomliszt, 1 citrom, 5 dkg teavaj
 
Elkészítés:
1. Forró olajon a húst elősütjük, kérget képezünk rajta. Kivesszük a lábasból, a visszamaradó zsiradékon karamellizáljuk a cukrot, hozzáadjuk a finomra vágott hagymát, rövid ideig pároljuk. 
2. Ezután a feldarabolt zöldségeket, a húst, a hagymát tűzálló tálban vagy serpenyőben alaplével felöntjük, hozzáadjuk a fűszereket, a mustárt, és fedő alatt, sütőben készre pároljuk (130 fokon /kb. 2,5 óra). 
3. Amikor a hús megpuhult, kivesszük az edényből, a zöldségeket és a visszamaradt szaftot pürésítjük, szűrjük, tejfölös habarással sűrítjük, tejszínnel dúsítjuk, majd hozzáadjuk a vajat. 
4. Zsemlegombóccal tálaljuk.
 
Pásztorpite emuból
(combkockából)
 
Hozzávalók:
80 dkg emucombkocka, 15 dkg mogyoróhagyma, 1 kanál emuzsír, 5 dkg teavaj, 15 dkg sárgarépa, 2 gerezd fokhagyma,10 dkg zöldborsó, 6 dkg paradicsompüré, 8 dkg szegfűgomba, 8 dkg paradicsom, 8 dkg paprika, só, bors, kakukkfű, babérlevél, Worcestershire-szósz
A burgonyapüréhez: 80 dkg burgonya, 5 dkg teavaj, 1 tojássárgája, 1 dl tej
 
Elkészítés:
1. Közepes lángon, 1 kanál emuzsíron üvegesre pároljuk a finomra vágott hagymát, hozzáadjuk a húst, pár percig pároljuk, majd hozzáadjuk a kockára vágott sárgarépát, a gombát, és ízlés szerint ízesítjük sóval, borssal, babérlevéllel, paradicsompürével, kakukkfűvel, fokhagymával. Fedő alatt készre pároljuk, ha szükséges, alaplét öntünk rá, hogy pörköltállagú legyen. Mielőtt elkészül, tegyük hozzá a zöldborsót. 
2. Készítsünk burgonyapürét, tegyük hozzá a tojássárgáját.
3. Tűzálló tálba egyenletesen elterítjük a ragut, habzsákból egyforma vastagságban rányomjuk a burgonyapürét a tetejére, majd 190 fokos sütőben megsütjük.

Ajánló
Ajánló
Levesek a nagyvilágban

Levesek a nagyvilágban

A magyarok magukat levesevő nemzetnek tartják, ezért nézzünk szét egy kicsit a világban, hogy hol...

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Az emberek többsége hajlamos halogatni a dolgokat, hiszen még csak október van, hol van még az év...

Sütizzünk mentesen!

Sütizzünk mentesen!

Sokak fejében kapcsolódik össze az egészséges ételek, különösen az édességek fogalma a...