Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-06-13

Húsmentes hétfő – június

Húsmentes hétfő – június

Ahogyan azt beharangozó cikkünkben is elmondtuk, a Hegylakó Magazinban havonta olvasható húsmentes receptekkel nem a teljesen vegetáriánus életmódra szeretnénk rávenni olvasóinkat, hanem egy olyan alternatívát mutatunk be, amellyel saját és családjuk egészséges étkezése mellett a karbonlábnyomot is csökkenthetik.


Ráadásul minden hónapban szezonális zöldségekből készülő recepteket mutatunk be, júniusban például a zöldborsó kerül terítékre.

Az egyik legértékesebb hüvelyes

A zöldborsó hasznos növényi tápanyagokat, ásványi anyagokat, vitaminokat és antioxidánsokat tartalmaz. A vegetáriánus étrendben magas fehérjetartalma miatt szeretik a szója alternatívájaként is használni.

Más hüvelyesekkel, például a babbal összehasonlítva, a zöldborsónak viszonylag alacsony a kalóriatartalma, emellett a friss zöldség nagyszerű folsavforrás (100 g-ban 65 mcg folsav található, ami a napi ajánlott bevitel 16%-a). Gazdag C-vitamin-forrás, de K-, A-, B-vitamin-tartalma is jelentős, ezenkívül tartalmaz még megfelelő mennyiségű karotint, luteint és zeaxanthint is. Ásványianyag-tartalma sem elhanyagolható, hiszen gazdag kalcium-, vas-, réz-, cink- és mangánforrásnak számít. 

Indiai zöldborsós krumplifőzelék

Hozzávalók:
3 közepes méretű krumpli
1 bögre zöldborsó
1 fej hagyma
kb. 2 cm-es gyömbérdarab
2 gerezd fokhagyma
1 zöld chili
2 nagyobb, érett paradicsom
2 evőkanál olaj
víz, só 
Fűszerek:
2 teáskanál egész római kömény
2 teáskanál őrölt koriander
1 teáskanál kurkuma
fél teáskanál chilipor
2 teáskanál garam masala
friss petrezselyem
 
Elkészítés:
1. A megmosott, megpucolt krumplit felkockázzuk, és a későbbi felhasználásig sós vízben félretesszük.
2. A megpucolt hagymát és a chilit külön-külön felaprítjuk. A szintén megpucolt gyömbért és fokhagymát lereszeljük. 
3. A paradicsom csúcsosabb végébe keresztet vágunk, és néhány másodpercre lobogó forró vízbe mártjuk, így könnyen el tudjuk távolítani a héját, amire nem lesz szükség.
 
4. Magasfalú serpenyőben vagy wokban felhevítjük az olajat, beletesszük a hozzávalókat, kezdve az egész római köménnyel, amit kicsit pirítunk és rászórjuk a hagymát. Amint a hagyma aranybarnára pirult, hozzátesszük a gyömbért és a fokhagymát, majd a zöld chilit. 
5. További rövid pirítás után lejjebb vesszük a tüzet, rászórjuk a poralapú fűszereket, a kurkumát, a koriandert és a chiliport is.
6. Hozzákeverjük a paradicsomot, és magas lángon néha kevergetve addig főzzük, amíg az olaj megjelenik a felszínén. 
7. Ekkor hozzátesszük a krumplit a sós vízzel, és lefedve félig keményre főzzük. 
8. A zöldborsót is hozzáadva, fedő alatt még néhány percig főzzük. Amikor már a krumpli és a borsó is puha, megszórjuk a garam masalával. 
9. Ízlés szerint lehet sűrűbb főzelékes állagúra, vagy vízzel felhígítva levesesre is készíteni.
10. Tálaláskor szórjuk meg friss petrezselyemmel.

Heti húsmentes kínálat

A Hegyvidéki Ízlelő Étteremben minden héten találnak húsmentes ételeket az ebédmenüben, a nyári hónapokban pedig minden nap kapható hideg gyümölcsleves is. Június 13–18. között a következő ételeket választhatják:

Hétfő

Zellerkrémleves
Fokhagymás brokkolis tészta

Kedd
Zöldségkrémleves
Tökfőzelék vegetáriánus fasírttal

Szerda
Kukoricakrémleves
Grill sajt salátával

Csütörtök
Karfiolkrémleves
Svéd gombasaláta rántott vajtökkel

Péntek
Brokkolikrémleves
Spenótos mascarponés tészta

Szombat
Hideg gyümölcsleves
Kézműves camambertes vegaburger

Jó étvágyat kívánunk!

Ajánló
Ajánló
Mediterrán diéta, a legegészségesebb étrend

Mediterrán diéta, a legegészségesebb étrend

Ha szeretnénk minél hosszabb ideig tartó egészséges életet, amiben elkerülhetjük a szív- és...

Halpéntek – április

Halpéntek – április

Elmúlt a húsvét, de ha szeretnénk egészségesebben étkezni, akkor a böjti időszak után is érdemes...

Húsmentes hétfő – április

Húsmentes hétfő – április

Ahogyan azt beharangozó cikkünkben is elmondtuk, a Hegylakó Magazinban havonta olvasható...