2022-06-30
Nyári csemege: ne hagyjuk ki az újkrumplit!

Amikor az első, vajnál is puhább, frissen sütött újkrumplit megízleljük, tudjuk, hogy beköszöntött a nyár. Semmiképp se hagyjuk ki ezt az élvezetes csemegét a nyári családi menüből!
Az újkrumpli elsősorban köret, de annyira finom, hogy önmagában is kitűnő étel. Jó tudni, hogy még ha annyira nem is különbözik a „sima” burgonyától, nem mindenre és nem ugyanolyan módon használható fel. Krumplipürét például nem tudunk készíteni belőle.
.jpg)
Zöldfűszerekkel is remek, nálunk petrezselyemmel, Olaszországban rozmaringgal, Svédországban kaporral, Görögországban mentával ízesítik leggyakrabban. Ne habozzunk felkeresni az Ízlelő éttermet, a heti menüben újkrumplis fogásokat is találunk majd.
Néhány praktikus tanács
• Az újkrumpli tisztítása nem túl élvezetes, de megvannak a fortélyai. A zsenge, apró krumpliszemek tisztításához használhatunk dörzsikesztyűt.
• Az is jó, ha a burgonyaszemeket rövid időre hideg, sós vízbe áztatjuk.
• Mások a forró, szódabikarbónás áztatásra esküsznek, ami pár percnél ne tartson tovább, hogy ne szívja meg magát a krumpli vízzel.
.jpg)
• Ne tároljuk műanyag zacskóban a szemeket, mert befüllednek. Használjuk fel gyorsan, mert nagyon hamar veszít a víztartalmából.
• Ha grillezni szeretnénk az újkrumplit, le se kell kapargatni a héját, elég alaposan megmosni és megszárítani. A vékony héja ropogós lesz, a belseje krémes, ízletes.
• A tepsibe rakott újkrumpli könnyen leragad, tegyünk alá sütőpapírt.
Könnyű újkrumplisaláta
Hozzávalók:
1,5 kg újkrumpli, 1,3 dl extra szűz olívaolaj, 2 tk. dijoni mustár, 5 ek. fehérborecet, 1 fej lilahagyma, 2 ek. friss kapor, 2 ek. friss bazsalikom, 2 ek. friss petrezselyem, ízlés szerint só, bors, cukor
Elkészítés:
.jpg)
2. Amíg a krumpli fő, pucoljuk meg a hagymát, vágjuk hajszálvékony szeletekre vagy kockákra. A friss zöldfűszereket mossuk meg, majd aprítsuk finomra.
3. Ha már picit hűlt a burgonya, vágjuk félbe vagy negyedbe, tegyük egy tálba, majd locsoljuk meg 3 evőkanál ecettel, hogy magába szívja, míg langyos.
4. Egy kis tálban keverjük össze az olívaolajat, a maradék 2 evőkanál ecetet és a mustárt. Ízlés szerint mehet bele egy kis cukor is, de el is hagyható.
Öntsük az öntetet a krumplira, szórjuk rá a zöldfűszereket és a lilahagymát.
5. Óvatosan forgassuk össze, ízlés szerint sózzuk-borsozzuk. Langyosan vagy lehűtve tálaljuk, minél tovább áll, annál finomabb.
Tepsis újburgonya sajtszószban
Hozzávalók:
A krumplihoz: 50 dkg újburgonya, 1 ek. vaj, ízlés szerint só, bors, 10 dkg sajt (a tetejére)
A sajtszószhoz: 4 szelet sajt, 2 ek. vaj, 0,6 dl tej, 0,6 dl tejszín, ízlés szerint fűszerek
Elkészítés:

2. Készítsük el a szószt: olvasszuk meg a vajat egy serpenyőben, adjuk hozzá az összetépkedett sajtszeleteket, a tejet és a tejszínt. Keverjük alaposan össze, majd 1-2 percig folyamatos kevergetés mellett főzzük. Ha szeretnénk, szórjunk rá tetszőleges fűszerkeveréket, zöldfűszert vagy borsot, majd állandó kevergetés mellett főzzük a szószt, amíg a sajt el nem olvad és be nem sűrűsödik.
3. Egy másik serpenyőben olvasszunk meg 1 evőkanál vajat, borítsuk rá a főtt, megpucolt újkrumplikat. Sózzuk-borsozzuk, pár percig pirítsuk, míg itt-ott le nem pirul a krumpli.
4. Szórjuk a krumplikat egy tepsibe, borítsuk rá a sajtszószt, szórjuk meg a tetejét reszelt sajttal, majd toljuk 180 fokos sütőbe. Kb. 10 percig süssük, éppen csak addig, hogy a sajt bugyogjon, a teteje pedig megpiruljon. Tálalásnál friss zöldfűszerrel kínáljuk.