Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-06-30

Nyári csemege: ne hagyjuk ki az újkrumplit!

Nyári csemege: ne hagyjuk ki az újkrumplit!

Amikor az első, vajnál is puhább, frissen sütött újkrumplit megízleljük, tudjuk, hogy beköszöntött a nyár. Semmiképp se hagyjuk ki ezt az élvezetes csemegét a nyári családi menüből!


Az újkrumpli elsősorban köret, de annyira finom, hogy önmagában is kitűnő étel. Jó tudni, hogy még ha annyira nem is különbözik a „sima” burgonyától, nem mindenre és nem ugyanolyan módon használható fel. Krumplipürét például nem tudunk készíteni belőle. 

Leggyakrabban a pergős héjával együtt, esetleg azt csak finoman ledörzsölve sütjük ki a kis gumókat, majd uborkasalátával vagy más zöldségekkel kínáljuk.

Zöldfűszerekkel is remek, nálunk petrezselyemmel, Olaszországban rozmaringgal, Svédországban kaporral, Görögországban mentával ízesítik leggyakrabban. Ne habozzunk felkeresni az Ízlelő éttermet, a heti menüben újkrumplis fogásokat is találunk majd. 
 
Néhány praktikus tanács

Az újkrumpli tisztítása nem túl élvezetes, de megvannak a fortélyai. A zsenge, apró krumpliszemek tisztításához használhatunk dörzsikesztyűt.

Az is jó, ha a burgonyaszemeket rövid időre hideg, sós vízbe áztatjuk. 

Mások a forró, szódabikarbónás áztatásra esküsznek, ami pár percnél ne tartson tovább, hogy ne szívja meg magát a krumpli vízzel.

Hogy a krumpliszemek pucolása közben ne barnuljon be a kezünk, használjunk vékony gumikesztyűt.

Ne tároljuk műanyag zacskóban a szemeket, mert befüllednek. Használjuk fel gyorsan, mert nagyon hamar veszít a víztartalmából.

Ha grillezni szeretnénk az újkrumplit, le se kell kapargatni a héját, elég alaposan megmosni és megszárítani. A vékony héja ropogós lesz, a belseje krémes, ízletes.

A tepsibe rakott újkrumpli könnyen leragad, tegyünk alá sütőpapírt.
 
Könnyű újkrumplisaláta

Hozzávalók:
1,5 kg újkrumpli, 1,3 dl extra szűz olívaolaj, 2 tk. dijoni mustár, 5 ek. fehérborecet, 1 fej lilahagyma, 2 ek. friss kapor, 2 ek. friss bazsalikom, 2 ek. friss petrezselyem, ízlés szerint só, bors, cukor
 
Elkészítés:
1. Az újburgonyát tegyük hideg vízzel teli lábasba, adjunk hozzá 1 evőkanál sót, majd magas lángon főzzük, amíg puha nem lesz, kb. 15-20 percig. Vigyázzunk, ne főzzük addig, míg szétesik. Szűrjük le, tegyük félre.
2. Amíg a krumpli fő, pucoljuk meg a hagymát, vágjuk hajszálvékony szeletekre vagy kockákra. A friss zöldfűszereket mossuk meg, majd aprítsuk finomra.
3. Ha már picit hűlt a burgonya, vágjuk félbe vagy negyedbe, tegyük egy tálba, majd locsoljuk meg 3 evőkanál ecettel, hogy magába szívja, míg langyos. 
4. Egy kis tálban keverjük össze az olívaolajat, a maradék 2 evőkanál ecetet és a mustárt. Ízlés szerint mehet bele egy kis cukor is, de el is hagyható.
Öntsük az öntetet a krumplira, szórjuk rá a zöldfűszereket és a lilahagymát.
5. Óvatosan forgassuk össze, ízlés szerint sózzuk-borsozzuk. Langyosan vagy lehűtve tálaljuk, minél tovább áll, annál finomabb.
 
Tepsis újburgonya sajtszószban

Hozzávalók:
A krumplihoz: 50 dkg újburgonya, 1 ek. vaj, ízlés szerint só, bors, 10 dkg sajt (a tetejére)
A sajtszószhoz: 4 szelet sajt, 2 ek. vaj, 0,6 dl tej, 0,6 dl tejszín, ízlés szerint fűszerek
 
Elkészítés:
1. Az újburgonyákat tegyük forrásban lévő sós vízbe, főzzük puhára. Ha kész, szűrjük le, majd pucoljuk meg őket.
2. Készítsük el a szószt: olvasszuk meg a vajat egy serpenyőben, adjuk hozzá az összetépkedett sajtszeleteket, a tejet és a tejszínt. Keverjük alaposan össze, majd 1-2 percig folyamatos kevergetés mellett főzzük. Ha szeretnénk, szórjunk rá tetszőleges fűszerkeveréket, zöldfűszert vagy borsot, majd állandó kevergetés mellett főzzük a szószt, amíg a sajt el nem olvad és be nem sűrűsödik.
3. Egy másik serpenyőben olvasszunk meg 1 evőkanál vajat, borítsuk rá a főtt, megpucolt újkrumplikat. Sózzuk-borsozzuk, pár percig pirítsuk, míg itt-ott le nem pirul a krumpli.
4. Szórjuk a krumplikat egy tepsibe, borítsuk rá a sajtszószt, szórjuk meg a tetejét reszelt sajttal, majd toljuk 180 fokos sütőbe. Kb. 10 percig süssük, éppen csak addig, hogy a sajt bugyogjon, a teteje pedig megpiruljon. Tálalásnál friss zöldfűszerrel kínáljuk. 

Ajánló
Ajánló
Levesek a nagyvilágban

Levesek a nagyvilágban

A magyarok magukat levesevő nemzetnek tartják, ezért nézzünk szét egy kicsit a világban, hogy hol...

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Az emberek többsége hajlamos halogatni a dolgokat, hiszen még csak október van, hol van még az év...

Sütizzünk mentesen!

Sütizzünk mentesen!

Sokak fejében kapcsolódik össze az egészséges ételek, különösen az édességek fogalma a...