2022-07-07
Húsmentes hétfő – július
Ahogyan azt beharangozó cikkünkben is elmondtuk, a Hegylakó Magazinban havonta olvasható húsmentes receptekkel nem a teljesen vegetáriánus életmódra szeretnénk rávenni olvasóinkat, hanem egy olyan alternatívát mutatunk be, amellyel saját és családjuk egészséges étkezése mellett a karbonlábnyomot is csökkenthetik.
Ráadásul minden hónapban szezonális zöldségekből készülő recepteket mutatunk be, júliusban például a fejes káposzta és sárgarépa kerül terítékre.
Fehér és sárga
A fejeskáposzta egyik fontos tulajdonsága a nagyon magas a rosttartalma, ezáltal javítja az emésztést. Szinte elenyésző szacharóz- és keményítőtartalma miatt pedig a cukorbetegek is fogyaszthatják. A fehér káposzta segít a méreganyagok eltávolításában és a koleszterin megfelelő szinten tartásában, ám mivel ezek a jó tulajdonságok főleg a nyers zöldségben találhatók, így ebben a cikkben egy kedvelt salátareceptet osztunk meg. A saláta másik fontos és egészséges alapanyaga a sárgarépa, a húsmentes feltéthez is ezt fogjuk használni.
Az USA-ban népszerű saláta neve a holland telepeseknek köszönhető, ők voltak, akik az eredeti koolsalade (káposztasaláta) elnevezést koolslára rövidítették, majd ebből lett az angol coleslaw. A könnyű elkészítése mellett a kész saláta telt ízvilága miatt önmagában is laktató, ez is nagyban hozzájárult a népszerűséghez.
Coleslaw
Hozzávalók:
1/2 fej káposzta
1 szál sárgarépa
½ fej vöröshagyma
2 dl kb. 1 pohár majonéz
2 teáskanál dijoni mustár
1 teáskanál balzsamecet
só, bors
Elkészítés:
1. Lereszeljük a káposztát és a sárgarépát, a hagymát pedig apróra vágjuk.
2. A zöldségeket egy nagy tálban összekeverjük a sóval, a borssal, a balzsamecettel, majd legalább 2 órát állni hagyjuk.
3. Addig egy másik, kisebb tálban összekeverjük a majonézt és a dijoni mustárt.
4. Jól elkeverjük az öntetet a káposztás keverékkel úgy, hogy a zöldségeket mindenhol érje, és még legalább 1 órát, de akár egy éjszakát is állni hagyjuk.
Sárgarépa fasírt
Hozzávalók:
30 dkg sárgarépa
10 dkg zabpehely
4 dl víz
1 közepes vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 tojás
fűszerpaprika, só, bors ízlés szerint
4 ek. zsemlemorzsa
1 dl napraforgóolaj a sütéshez
Elkészítés:
1. A zabpelyhet forró vízzel leöntjük úgy, hogy jól ellepje, nagyjából 5 percet állni hagyjuk, addig lereszeljük a sárgarépát.
2. A vöröshagymát apróra, a fokhagymát nagyon apróra vágva olajon aranybarnára pirítjuk, vigyázva, hogy ne égjen meg, mert akkor kesernyés íze lesz.
3. A sárgarépához hozzáadjuk a zabpelyhet, a tojást, a pirított hagymákat, a fűszerpaprikát, a sót, a borsot, majd összegyúrjuk a zsemlemorzsával, hogy formázható állagú legyen.
4. Golyókat formázva további zsemlemorzsába hempergetjük, és olajban kisütjük.
Jó étvágyat kívánunk!