Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-07-07

Húsmentes hétfő – július

Húsmentes hétfő – július

Ahogyan azt beharangozó cikkünkben is elmondtuk, a Hegylakó Magazinban havonta olvasható húsmentes receptekkel nem a teljesen vegetáriánus életmódra szeretnénk rávenni olvasóinkat, hanem egy olyan alternatívát mutatunk be, amellyel saját és családjuk egészséges étkezése mellett a karbonlábnyomot is csökkenthetik.


Ráadásul minden hónapban szezonális zöldségekből készülő recepteket mutatunk be, júliusban például a fejes káposzta és sárgarépa kerül terítékre.

Fehér és sárga

A fejeskáposzta egyik fontos tulajdonsága a nagyon magas a rosttartalma, ezáltal javítja az emésztést. Szinte elenyésző szacharóz- és keményítőtartalma miatt pedig a cukorbetegek is fogyaszthatják. A fehér káposzta segít a méreganyagok eltávolításában és a koleszterin megfelelő szinten tartásában, ám mivel ezek a jó tulajdonságok főleg a nyers zöldségben találhatók, így ebben a cikkben egy kedvelt salátareceptet osztunk meg. A saláta másik fontos és egészséges alapanyaga a sárgarépa, a húsmentes feltéthez is ezt fogjuk használni.

Az USA-ban népszerű saláta neve a holland telepeseknek köszönhető, ők voltak, akik az eredeti koolsalade (káposztasaláta) elnevezést koolslára rövidítették, majd ebből lett az angol coleslaw. A könnyű elkészítése mellett a kész saláta telt ízvilága miatt önmagában is laktató, ez is nagyban hozzájárult a népszerűséghez.

Coleslaw
 
Hozzávalók:
1/2 fej káposzta
1 szál sárgarépa
½ fej vöröshagyma
2 dl kb. 1 pohár majonéz
2 teáskanál dijoni mustár
1 teáskanál balzsamecet
só, bors
 
Elkészítés:
1. Lereszeljük a káposztát és a sárgarépát, a hagymát pedig apróra vágjuk.
2. A zöldségeket egy nagy tálban összekeverjük a sóval, a borssal, a balzsamecettel, majd legalább 2 órát állni hagyjuk.
3. Addig egy másik, kisebb tálban összekeverjük a majonézt és a dijoni mustárt.
4. Jól elkeverjük az öntetet a káposztás keverékkel úgy, hogy a zöldségeket mindenhol érje, és még legalább 1 órát, de akár egy éjszakát is állni hagyjuk. 

Sárgarépa fasírt 
 
Hozzávalók:
30 dkg sárgarépa 
10 dkg zabpehely
4 dl víz
1 közepes vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 tojás
fűszerpaprika, só, bors ízlés szerint
4 ek. zsemlemorzsa
1 dl napraforgóolaj a sütéshez
 
Elkészítés:
1. A zabpelyhet forró vízzel leöntjük úgy, hogy jól ellepje, nagyjából 5 percet állni hagyjuk, addig lereszeljük a sárgarépát.
2. A vöröshagymát apróra, a fokhagymát nagyon apróra vágva olajon aranybarnára pirítjuk, vigyázva, hogy ne égjen meg, mert akkor kesernyés íze lesz.
3. A sárgarépához hozzáadjuk a zabpelyhet, a tojást, a pirított hagymákat, a fűszerpaprikát, a sót, a borsot, majd összegyúrjuk a zsemlemorzsával, hogy formázható állagú legyen. 
4. Golyókat formázva további zsemlemorzsába hempergetjük, és olajban kisütjük.
 
Jó étvágyat kívánunk!

Ajánló
Ajánló
Húsmentes hétfő – június

Húsmentes hétfő – június

Ahogyan azt beharangozó cikkünkben is elmondtuk, a Hegylakó Magazinban havonta olvasható...

Igazi ínyencség: emuhús a tányéron

Igazi ínyencség: emuhús a tányéron

A legtöbben mindössze annyit tudunk az emuról, hogy a strucchoz hasonló nagyságú, egzotikus...

Reggelizz úgy, mint – hogyan is?

Reggelizz úgy, mint – hogyan is?

Gyerekkorban sokszor hallhattuk a felnőttektől, hogy „Reggelizz úgy, mint egy király, ebédelj...