Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-07-15

Ínyenc, mutatós nyári nyalánkság – A parfétorta

Ínyenc, mutatós nyári nyalánkság – A parfétorta

Ha kifinomult gasztronómiai élvezetre vágyunk a forróságban, esetleg egy fontos eseményt, születésnapot, esküvőt ünneplünk, a nyári édességek királynőjét, a parfétortát varázsoljuk az asztalra! 


Amikor harminc fokot mutat a hőmérő árnyékban, a hátunkon csorog a veríték, az arcunk kipirul, a fejünk kóvályog a melegtől, létezhet jobb megoldás arra, hogy lehűljünk, mint ha egy finom, jeges édességgel kényeztetjük magunkat? Bár a fagylalt és a parfé története szinte párhuzamosan alakult, a két hideg nyalánkság különbözik egymástól. A fagylaltról már írtunk a Hegylakó magazinban, most kanyarodjunk inkább a parfé felé!
 
A parfét a fagylalttól az különbözteti meg, hogy készítéséhez nélkülözhetetlen a tojássárgája és a tejszín. A készítéséhez nincs szükség fagylaltgépre, állandó keverésre: a gőz felett felvert vagy főzött, szobahőmérsékletűre hűtött gazdag krém hűtésével, majd fagyasztásával elérhető a kívánt állag. Vannak, akik úgy különböztetik meg a parfét a fagylalttól, hogy az előbbi alapja az ízesített tejszínkrém.

Ha nagyobb adagot készítünk, tortaformába is adagolhatjuk, ekkor színes, réteges finomság lesz a végeredmény. A parfé fagyasztható rumba vagy gyümölcslébe áztatott piskótára simítva, keksz-, pirított dió-, mogyoró-, mandula- vagy pisztáciadarabokkal koronázva pedig könnyedén parfétortává nemesedik.
 
Pirosgyümölcsös parfétorta

Hozzávalók:
25 dkg  pirosgyümölcs (eper, málna, ribizli, áfonya), 3 tojássárgája, 10 dkg cukor, 3 dl tejszín, 1,5 dl tej, 1 zacskó vaníliás cukor, 1 csomag kakaós omlós keksz, 5 dkg vaj

Elkészítés:
1. A tojássárgájákat keverjük habosra a kétféle cukorral, öntsük fel forró tejjel, és főzzük sűrűre. A legjobb, ha gőz fölött csináljuk. Ha kihűlt, keverjük bele a kemény habbá vert tejszínt, illetve a passzírozott gyümölcsöt. 
2. Egy őzgerinc- vagy kuglófformát fóliával béleljünk ki, és öntsük bele a masszát. A kekszet törjük össze, az olvasztott vajjal keverjük el, majd a krém tetejét vonjuk be vele. Ez lesz a torta alja. Öt-hat órára tegyük a mélyhűtőbe.

Időspóroló trükk

Egy egyszerűbb parfétortaváltozatot pillanatok alatt is elkészíthetünk, ha nem akarunk a főzéssel és a fagyasztással bajlódni. Amennyiben készen vesszük a fagylaltot a hegyvidéki cukrászdák valamelyikében, otthon pedig egy kis keksszel egymásra rétegezzük egy tortaformában az ízeket, rájuk szörpöt vagy csokiöntetet csorgatva, majd 20 percre betesszük a mélyhűtőbe, egy nyári hétköznapi estét is feldobhatunk vele.

Ajánló
Ajánló
Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Ahogy hűvösödik az idő, úgy értékelődik fel a káposzta szerepe a táplálkozásunkban, hiszen ez az...

Levesek a nagyvilágban

Levesek a nagyvilágban

A magyarok magukat levesevő nemzetnek tartják, ezért nézzünk szét egy kicsit a világban, hogy hol...

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Az emberek többsége hajlamos halogatni a dolgokat, hiszen még csak október van, hol van még az év...