2022-07-15
Ínyenc, mutatós nyári nyalánkság – A parfétorta
Ha kifinomult gasztronómiai élvezetre vágyunk a forróságban, esetleg egy fontos eseményt, születésnapot, esküvőt ünneplünk, a nyári édességek királynőjét, a parfétortát varázsoljuk az asztalra!
Amikor harminc fokot mutat a hőmérő árnyékban, a hátunkon csorog a veríték, az arcunk kipirul, a fejünk kóvályog a melegtől, létezhet jobb megoldás arra, hogy lehűljünk, mint ha egy finom, jeges édességgel kényeztetjük magunkat? Bár a fagylalt és a parfé története szinte párhuzamosan alakult, a két hideg nyalánkság különbözik egymástól. A fagylaltról már írtunk a Hegylakó magazinban, most kanyarodjunk inkább a parfé felé!
A parfét a fagylalttól az különbözteti meg, hogy készítéséhez nélkülözhetetlen a tojássárgája és a tejszín. A készítéséhez nincs szükség fagylaltgépre, állandó keverésre: a gőz felett felvert vagy főzött, szobahőmérsékletűre hűtött gazdag krém hűtésével, majd fagyasztásával elérhető a kívánt állag. Vannak, akik úgy különböztetik meg a parfét a fagylalttól, hogy az előbbi alapja az ízesített tejszínkrém.
Ha nagyobb adagot készítünk, tortaformába is adagolhatjuk, ekkor színes, réteges finomság lesz a végeredmény. A parfé fagyasztható rumba vagy gyümölcslébe áztatott piskótára simítva, keksz-, pirított dió-, mogyoró-, mandula- vagy pisztáciadarabokkal koronázva pedig könnyedén parfétortává nemesedik.
Ha nagyobb adagot készítünk, tortaformába is adagolhatjuk, ekkor színes, réteges finomság lesz a végeredmény. A parfé fagyasztható rumba vagy gyümölcslébe áztatott piskótára simítva, keksz-, pirított dió-, mogyoró-, mandula- vagy pisztáciadarabokkal koronázva pedig könnyedén parfétortává nemesedik.
Pirosgyümölcsös parfétorta
Hozzávalók:
25 dkg pirosgyümölcs (eper, málna, ribizli, áfonya), 3 tojássárgája, 10 dkg cukor, 3 dl tejszín, 1,5 dl tej, 1 zacskó vaníliás cukor, 1 csomag kakaós omlós keksz, 5 dkg vaj
Elkészítés:
1. A tojássárgájákat keverjük habosra a kétféle cukorral, öntsük fel forró tejjel, és főzzük sűrűre. A legjobb, ha gőz fölött csináljuk. Ha kihűlt, keverjük bele a kemény habbá vert tejszínt, illetve a passzírozott gyümölcsöt.
2. Egy őzgerinc- vagy kuglófformát fóliával béleljünk ki, és öntsük bele a masszát. A kekszet törjük össze, az olvasztott vajjal keverjük el, majd a krém tetejét vonjuk be vele. Ez lesz a torta alja. Öt-hat órára tegyük a mélyhűtőbe.
Időspóroló trükk
Egy egyszerűbb parfétortaváltozatot pillanatok alatt is elkészíthetünk, ha nem akarunk a főzéssel és a fagyasztással bajlódni. Amennyiben készen vesszük a fagylaltot a hegyvidéki cukrászdák valamelyikében, otthon pedig egy kis keksszel egymásra rétegezzük egy tortaformában az ízeket, rájuk szörpöt vagy csokiöntetet csorgatva, majd 20 percre betesszük a mélyhűtőbe, egy nyári hétköznapi estét is feldobhatunk vele.