Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-07-18

Halpéntek – július

Halpéntek – július

A havonta közzétett halas receptekkel szeretnénk segítséget nyújtani azoknak, akik szeretnének egészségesebben táplálkozni, és változtatnának a hazánkra jellemző alacsony halfogyasztási szokásokon.


Azért buzdítjuk erre olvasóinkat, mert a halhús nagy víztartalmú, könnyen emészthető, alacsony zsírtartalmának köszönhetően a kalóriatartalma is kevesebb, mint a húsféléké, és az izomépítéshez, valamint az immunrendszer működéséhez szükséges jó minőségű fehérjét tartalmaz.

Az iskolaszünetben jól jönnek az olyan receptek, amelyeket mi vagy a nagyobb gyerekek is egyszerűen és gyorsan elkészíthetnek. Most két ilyen tonhalas receptet osztunk meg, amelyek előre elkészítve, hidegen is fogyaszthatók.
 
Tonhalkonzerv 

A tonhal magas proteintartalma és alacsony energiaértéke miatt a sportolók és fogyókúrázok kedvelt étele, amely szelént, magnéziumot, B-vitaminokat, omega-3 zsírsavakat tartalmaz. Több formában is megvásárolhatjuk, de a konzerv tonhal a legolcsóbb. Ez lehet olívaolajos, növényi olajos vagy saját levében eltett, amelyek közül a saját levében eltett tonhal tartalmazza a legtöbb omega-3 zsírsavat.

A modern kerítőhálós, a delfinekre, teknősökre és más tengeri élőlényekre is nagy veszélyt jelentő halászati módszerek miatt mára több szabadvízi tonhalfaj veszélyeztetett lett. Azonban megkezdődött a tonhalak halnevelő gazdaságokban való tenyésztése is, ezért mielőtt megvásároljuk a tonhalkonzervet, nézzük meg csomagolásán, hogy honnan származik, és milyen körülmények között fogták ki azokat.
 
Tonhalas tortilla
 
Hozzávalók:
1 csomag tortilla
2 tonhalkonzerv
15 dkg keménysajt
½ fejessaláta vagy jégsaláta
3 paradicsom
1 csomag olívabogyó

Öntethez:
1 kis poharas joghurt
25 g majonéz (ez kb. a kisebb tubusos változat 1/3-a)
friss petrezselyem

Elkészítés:
1. Előszítjük a zöldségeket és a sajtot. A salátát nagyobb, a paradicsomot közepes vastagságú darabokra vágjuk, az olívabogyót felszeleteljük, a sajtot nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük.
2. A kiterített tortillalapokon egyenletesen elosztjuk az előkészített hozzávalókat, majd a lecsöpögtetett tonhalkonzerveket is ráhalmozzuk.
3. Az öntethez összekeverjük a majonézt a joghurttal, és belekeverjük az összevágott friss petrezselymet (nem kell nagyon apróra vágni), majd ízlés szerint meglocsoljuk vele a tortillákra halmozott hozzávalókat, és ráhajtjuk a két szélét.
4. Ha nagyobb tortillalapot vásároltunk, akkor a tekercseket középen kettévághatjuk, mert úgy könnyebb elfogyasztani.

Tonhalas tésztasaláta

Hozzávalók:

1 csomag száraztészta
2 olajos tonhalkonzerv
4 főtt tojás
25 dkg apró szemű paradicsom
25 dkg zöldborsó
só, bors, oregánó, bazsalikom

Elkészítés:

1. A tésztát az épp csak ellepő vízben félig készre főzzük, hozzáadjuk a zöldborsót (így, ha mélyhűtött, akkor kienged, ha pedig friss, akkor készre fő a tésztával együtt), és félretesszük.
2. Amíg kihűl, felkockázzuk a főtt tojásokat, és félbevágjuk a paradicsomokat.
3. Ha marad víz a kihűlt zöldborsós tésztán, akkor azt leöntjük és áttesszük egy nagyobb tálba, majd hozzáadjuk a tonhalkonzervet (az olajos levével együtt), a tojásokat és a paradicsomokat.
4. Ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal, ha lehet, friss oregánóval és bazsalikommal, majd az egészet óvatosan összeforgatjuk.
5. Legalább 1-2 órán át a hűtőben tároljuk, hogy összeérjenek az ízek, majd hidegen tálaljuk.
Jó étvágyat kívánunk!

Ajánló
Ajánló
Levesek a nagyvilágban

Levesek a nagyvilágban

A magyarok magukat levesevő nemzetnek tartják, ezért nézzünk szét egy kicsit a világban, hogy hol...

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Az emberek többsége hajlamos halogatni a dolgokat, hiszen még csak október van, hol van még az év...

Sütizzünk mentesen!

Sütizzünk mentesen!

Sokak fejében kapcsolódik össze az egészséges ételek, különösen az édességek fogalma a...