2022-07-28
Húsmentes hétfő – augusztus
Ahogyan azt néhány hónappal korábbi beharangozó cikkünkben is elmondtuk, a Hegylakó Magazinban havonta olvasható húsmentes receptekkel nem a teljesen vegetáriánus életmódra szeretnénk rávenni olvasóinkat, hanem egy olyan alternatívát mutatunk be, amellyel saját és családjuk egészséges étkezése mellett a karbonlábnyomot is csökkenthetik.
Ráadásul minden hónapban szezonális zöldségekből készülő recepteket mutatunk be, augusztusban a nyárra való tekintettel a paradicsom és uborka alapú, hidegen elkészíthető zöldségleves, a gazpacho a kerül terítékre.
Főzés nélkül
Senki sem szeret főzés közben hosszasan a tűzhely mellett állni, és ez fokozottan igaz a meleg nyári hónapokban. Jó hír, hogy sok mediterrán recept főzés nélkül is elkészíthető, ráadásul a zöldséges receptek még inkább egészségesek, hiszen a nyersen elfogyasztott hozzávalók vitamintartalma sem csökken a főzés közben.
Magyarországon főként gyümölcslevest fogyasztunk hidegen, éppen ezért a Hegyvidéki Ízlelő nyári kínálatában a hét minden napján kapható hideg gyümölcsleves, de mi most egy zöldséges hideg leves receptjét osztjuk meg az olvasókkal.
Gazpacho (hideg zöldségleves)
Hozzávalók:
6 közepes paradicsom
2 uborka
1 zöldpaprika
1 fehérpaprika
1 kimagozott chilipaprika
1 vöröshagyma
½ lilahagyma
1 újhagyma
3 gerezd fokhagyma
petrezselyemzöld
zellerlevél
bazsalikomlevél
kakukkfű
oregánó
só, bors ízlés szerint
olívaolaj
½ citrom
borecet
chiliszósz
Opcionális:
toastkenyér (szeletelt formakenyér)
sajt
Elkészítés:
1. A zöldségeket egyforma méretű darabokra aprítjuk, és tetszés szerint a paprikákból, a hagymákból és a petrezselyemből félreteszünk a díszítéshez.
2. A többi felaprított hozzávalót a chiliszósszal, olívaolajjal, borecettel, citromlével összeturmixoljuk, és legalább 2 órára a hűtőbe tesszük, így nemcsak lehűl, hanem az ízek is jól összeérnek.
3. Tálaláskor a félretett zöldségekkel, petrezselyemmel díszítjük, és ha tartalmasabb étkezést szeretnénk, akkor sajtos pirított toastkenyérszeletekkel kínáljuk.