Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-07-28

Húsmentes hétfő – augusztus

Húsmentes hétfő – augusztus

Ahogyan azt néhány hónappal korábbi beharangozó cikkünkben is elmondtuk, a Hegylakó Magazinban havonta olvasható húsmentes receptekkel nem a teljesen vegetáriánus életmódra szeretnénk rávenni olvasóinkat, hanem egy olyan alternatívát mutatunk be, amellyel saját és családjuk egészséges étkezése mellett a karbonlábnyomot is csökkenthetik.


Ráadásul minden hónapban szezonális zöldségekből készülő recepteket mutatunk be, augusztusban a nyárra való tekintettel a paradicsom és uborka alapú, hidegen elkészíthető zöldségleves, a gazpacho a kerül terítékre.

Főzés nélkül

Senki sem szeret főzés közben hosszasan a tűzhely mellett állni, és ez fokozottan igaz a meleg nyári hónapokban. Jó hír, hogy sok mediterrán recept főzés nélkül is elkészíthető, ráadásul a zöldséges receptek még inkább egészségesek, hiszen a nyersen elfogyasztott hozzávalók vitamintartalma sem csökken a főzés közben.

Magyarországon főként gyümölcslevest fogyasztunk hidegen, éppen ezért a Hegyvidéki Ízlelő nyári kínálatában a hét minden napján kapható hideg gyümölcsleves, de mi most egy zöldséges hideg leves receptjét osztjuk meg az olvasókkal.

Gazpacho (hideg zöldségleves)

Hozzávalók:
6 közepes paradicsom
2 uborka
1 zöldpaprika
1 fehérpaprika
1 kimagozott chilipaprika
1 vöröshagyma
½ lilahagyma
1 újhagyma
3 gerezd fokhagyma
petrezselyemzöld
zellerlevél
bazsalikomlevél
kakukkfű
oregánó
só, bors ízlés szerint
olívaolaj
½ citrom
borecet
chiliszósz
 
Opcionális:
toastkenyér (szeletelt formakenyér)
sajt
 
Elkészítés:
1. A zöldségeket egyforma méretű darabokra aprítjuk, és tetszés szerint a paprikákból, a hagymákból és a petrezselyemből félreteszünk a díszítéshez. 
2. A többi felaprított hozzávalót a chiliszósszal, olívaolajjal, borecettel, citromlével összeturmixoljuk, és legalább 2 órára a hűtőbe tesszük, így nemcsak lehűl, hanem az ízek is jól összeérnek.
3. Tálaláskor a félretett zöldségekkel, petrezselyemmel díszítjük, és ha tartalmasabb étkezést szeretnénk, akkor sajtos pirított toastkenyérszeletekkel kínáljuk.

Ajánló
Ajánló
Húsmentes hétfő – június

Húsmentes hétfő – június

Ahogyan azt beharangozó cikkünkben is elmondtuk, a Hegylakó Magazinban havonta olvasható...

Igazi ínyencség: emuhús a tányéron

Igazi ínyencség: emuhús a tányéron

A legtöbben mindössze annyit tudunk az emuról, hogy a strucchoz hasonló nagyságú, egzotikus...

Reggelizz úgy, mint – hogyan is?

Reggelizz úgy, mint – hogyan is?

Gyerekkorban sokszor hallhattuk a felnőttektől, hogy „Reggelizz úgy, mint egy király, ebédelj...