2022-09-01
Nemcsak nyáron grillezhetünk – Válasszuk a legjobb marhahúst!
A nyár a kerti partik, grillezések, bográcsozások ideje, ám amíg az időjárás engedi nem kell búcsút venni ezektől a remek kinti programoktól, mert szeptember elején is tart a jó idő!
Akár saját magunknak, akár barátainknak vagy családtagjainknak rendezünk grillpartit, egyáltalán nem mindegy, mit teszünk az asztalra. Egyre többünknek fontos a tudatos alapanyag-választás, és ha dönthetünk a legjobb minőség mellett, miért érnénk be kevesebbel?
Az NPK Charolais kézműves termékeiről
Két barát, Porkert Krisztián és Nagy Pál álmának megvalósulása kezdődött el 2006 végén, amikor megvásárolták az első szarvasmarhákat azzal az elképzeléssel, hogy a közép-európai régió legkiválóbb Charolais-tenyésztőivé válnak. 2009-ben hozták az első Charolais-tenyészállatokat, azóta közel száz került Franciaországból hozzájuk.
Az utóbbi időszakban egyre fajsúlyosabbá vált az egészséges táplálkozás szerepe, így megfogalmazódott bennük annak az igénye, hogy az organikus körülmények között felnevelt marhák húsát érlelt marhahús formájában is elérhetővé tegyék. Mára az NPK Charolais márkanévben egyaránt hangsúlyossá váltak a tenyésztési és a gasztronómiai szempontok.
Termékeiket a saját tenyészetükből, illetve a szintén ökológiai szemléletű tenyésztőtársaiktól kikerülő állatokból, kisüzemi körülmények között, kézműves módon készítik el. Nagyon fontos számukra, hogy a gasztronómiai élvezeti érték mellett állandóan magas minőségben egészséges ételeket kínáljanak. A Nekedterem oldalán választhatunk tőlük a hamburger-húspogácsától a BBQ-oldalason át az organikus marhasonkáig sok finomságot.
Marhagulyás bográcsban
Hozzávalók:
2 evőkanál kacsazsír, 3 vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 40 dkg marhalábszár, 2 sárgarépa, 2 fehérrépa, 1 zellergumó, 2 paradicsom, 2 lecsópaprika, 2 burgonya, 1 kk. fűszerkömény, 1 ág rozmaring, 2 babérlevél, 2 ek. fűszerpaprika, 1 kk. egész színes bors, 1 ek. só, 1 szárzeller, 1 csokor petrezselyem, 2 hegyeserős paprika, 3 dl tejföl a tálaláshoz
Elkészítés:
1. Egy 4 literes edényben olvasszuk meg a zsírt, aztán tegyük bele a már megpucolt és finomra kockázott vöröshagymát. Pároljuk üvegesre, majd adjuk hozzá a 3x3 cm-esre kockázott marhalábszárat. Ne sózzuk! Időnként megkeverve pirítsunk vékony kérget a húsra, hintsük meg fűszerpaprikával, és a finom szeletekre szelt, tisztított fokhagymát is tegyük bele. Pár kavarás után öntsük fel vízzel. Adjunk hozzá minden fűszert (kivéve a sót), forgassuk össze, és hevítsük, amíg forrni kezd. Egészben adjuk hozzá a paprikát és paradicsomot. Időnként megkevergetve, főzzük forrástól számítva 2 órán át.
2. Ekkor adjuk a leveshez a megpucolt, durvára karikázott gyökérzöldségeket és a felkockázott burgonyát. Sózzuk, ízesítsük után a levesünket, majd bő félóra alatt főzzük puhára a zöldségeket is.
3. Tálalás előtt szedjük ki a szétfőtt paprikákat és a paradicsomot. Finomra szelt petrezselymet, apró kockákra szelt szárzellert is adjunk az elkészült gulyáshoz.
4. Forrón tálaljuk, ízlés szerinti felkarikázott csípőspaprikával és egy kanál tejföllel.
Oldalassal tuningolt hamburger
Hozzávalók:
450 g marhanyak darálva, 100 g marhaoldalas összevágva, 50 g bbq-szósz, 4 szelet cheddar sajt, 4 tojás, 1 tk. grillfűszerkeverék, 1 tk. olívaolaj
Elkészítés:
1. Melegítsük fel a grillsütőt 175 fokra, a darált marhanyakat fűszerezzük a választott grillfűszerkeverékkel. Osszuk el négy egyenlő részre, és formázzunk belőlük hamburgerpogácsákat.
2. Grillezzük a pogácsákat 7-10 percig, félidőnél átfordítva őket és egy szelet cheddar sajtot rájuk téve. Amikor a hamburgerek a kívánt állag szerint megsültek, vegyük le a grillről és tegyük félre mindet.
3. Egy kis tálban keverjük össze a már megsült tépett vagy aprított marhaoldalast és a barbecue szószt, illetve egy serpenyőben hevítsünk olívaolajat, és készítsük el a tükörtojásokat is.
4. Állítsuk össze a marhaoldalassal tuningolt burgert: először a zsemle alja, arra a húspogácsa, egy kanál barbecue-szószos oldalas, majd egy tükörtojás, végül a zsemle teteje következik.