2022-09-08
Húsmentes hétfő szeptember – Buddha-tál
Azt mondják, jobban esik az étel, ha szépen van tálalva. A Buddha-tál, amely eredetileg a vegán konyha része, nemcsak egészséges, hanem sokszínűsége miatt kellemes látvány, és egyszerűen elkészíthető.
Az étel az elnevezésében is utal eredetére, amely szerint Buddha csak tiszta és a szervezet számára tökéletes ételeket fogyasztott, amelyeket felajánlásként kapott. Az adakozók a legjobb falatokat ajánlották fel neki, amelyek színes, egészséges ételként gyűltek a tálkájában, és amit a nap végén fogyasztott el.
Ahhoz, hogy a vegán étrend mellett ne alakuljanak ki hiánytünetek, hiánybetegségek, nagyon fontosak az ételpárosítások és a kellő fehérjepótlás. Ezeket is szem előtt tartva a Buddha-tálban ötféle összetevőt variálunk: gabonafélék, fehérjében gazdag növényi alapanyagok, nyers salátafélék, nyers, sült vagy párolt zöldségek és növényi zsírok. A koronát pedig a fűszeres öntetek teszik fel az alapokra.
Az alapok
Ha szeretnénk beilleszteni a Buddha-tálat mindennapi étkezésünkbe, akkor ezekből az alapanyagokból tartsunk otthon készletet:
Gabonafélék, magok: quinoa, köles, rizs, barna rizs, hajdina, bulgur
Fehérjében gazdag növényi alapanyagok: csicseriborsó, zöldborsó, fejtett bab, lencse, tofu, szejtán
Leveles nyers zöldségek: bébispenót, saláta, madársaláta, rukkola, endívia
Zöldségek sütéshez, pároláshoz: paprika, paradicsom, sárgarépa, brokkoli, karfiol, cukkini, zöldbab, retek, karalábé, gomba, kukorica, spárga, édesburgonya
Növényi zsírban gazdag alapanyagok: avokádó, szezámmag, kesudió, tahini (szezámmagpüré, amit mi is könnyen elkészíthetünk), olajbogyó
Fűszerek és ízesítők az öntethez: citromlé, csili, friss zöldfűszer (petrezselyem, bazsalikom), fokhagyma, gyömbér, joghurt, chiamag, mandula, lenmag, tökmag, fenyőmag
Összeállítás
A Buddha-tál elkészítésének csak a fantáziánk szab határt, hiszen a fent felsorolt összetevőket az arányok megtartásával szinte végtelen módon variálhatjuk. Most egy olyan változatot mutatunk, amelyhez télen-nyáron megtaláljuk a hozzávalókat.
Hozzávalók:
1 csésze bulgur
1 csésze zöldborsó
1 kisebb fej karfiol (1/2 kg, ha mélyhűtöttet használunk)
2 csésze madársaláta
½ csésze szezámmag
1 kis pohár joghurt
fokhagyma
gyömbér (őrölt vagy reszelt)
friss zöldfűszerek
só
salátához való mag vagy magkeverék (tökmag, napraforgómag, fenyőmag)
olívaolaj a sütéshez
Elkészítés:
1. A csészényi bulgurt egy kevés olívaolajon megpirítjuk, majd kétszerannyi hideg vízzel felöntjük, megsózzuk. Amikor a víz újra felforr, hozzáadjuk a zöldborsót, összekeverjük, majd tálalásig lefedve tároljuk.
2. A karfiolt megmossuk és körülbelül egyforma kisebb rózsákra szedjük, megforgatjuk a gyömbérrel elkevert olívaolajban, tepsire rakjuk, kicsit megsózzunk, majd 200 fokos előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt készre sütjük.
3. A tahinihez a szezámmagot serpenyőben megpirítjuk, de vigyázzunk, mert ha megég, akkor keserű lesz! Utána késes aprítóban olívaolajat adagolva hozzá krémes, kicsit inkább folyékony állagúra turmixoljuk. (A tahini jól zárható dobozban, hűtőben tárolva akár egy hónapig eláll, így készíthetünk belőle egyszerre nagyobb adagot is.)
4. Az öntethez összekeverjük a joghurtot az apróra vágott fokhagymával és zöldfűszerekkel.
5. Tálaláskor először a zöldborsós bulgurt helyezzük el a tányérra/tálba, erre jön a sült karfiol és a nyers saláta.
6. A tahinit, az öntetet és a magokat külön tegyük az asztalra, és mindenki saját szájíze szerint ízesítheti táljának tartalmát.
Jó étvágyat kívánunk!