Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-09-15

Homoktövis, az immunerősítő szupertáplálék

Homoktövis, az immunerősítő szupertáplálék

A kertekben díszbokorként is ültetett homoktövis narancssárga termése igazi superfood. Bár az ágai szúrósak, ősszel egy kertészkesztyűvel és ollóval felszerelkezve érdemes nekivágni a szüretelésének.


A mutatós bogyók igazi vitaminbombaként funkcionálnak, egészségünkre jó néhány területen gyakorolnak kedvező hatást. 

Nézzünk néhány példát, hogy mire jó ez a szuperétel!
 
Megfázás, influenza megelőzésére, fertőzések kialakulásának kezelésére, fájdalomcsillapításra.
Immunerősítésre, szervezetünk vitalizálására, ellenálló képesség, energiaszint normalizálására.
Gyulladások csökkentésére, herpesz, különböző sebek, kötőhártya-, torok-, mandula-, fogíny-, ízületi gyulladásra.
Gyomorhurut, gyomorfekély, nyombélfekély kezelésére, gyomor- bélproblémákra.
Fogyókúrára, zsírégetésre, erősíti a kötőszövetet, csökkenti a narancsbőrt.
Fokozza az erőnlétet, a fizikai, szellemi teljesítőképességet.
Az idegrendszer erősítésére, az antidepresszáns hatása miatt szorongás ellen.
A máj méregtelenítésére, májtisztító, májvédő hatású.
Epebántalmakra, reflux, savtúltengés csökkentésére, reumás panaszok kiegészítő kezelésére.
Bőrgyulladások, bőrallergiák kezelésére.
Bőrápoló hatású, lassítja a bőr öregedését, a ráncok kialakulását, halványítja az öregedési foltokat, pigmentációs zavarokat, támogatja a kötőszövetet, a bőr rugalmasságának megőrzését.
Lassítja a hajhullást, táplálja a hajat, erősíti a körmöket.
Szembetegségekre, látásjavításra, szemidegek működésének javítására.
 
Hogyan tároljuk?

Az érett bogyók hűtőszekrényben 8-10 napig, lefagyasztva 1-1,5 évig is eltarthatók. Az egész bogyókat és a belőlük kipréselt, nyers gyümölcsvelőt is porciózzuk kis adagokra, így több alkalommal fogyaszthatunk belőle. Ha pedig készen szeretnénk venni, a Király Gyógynövénytár webshopjában többféle termékből választhatunk.
 
Hogyan együk-igyuk? 

A bogyók természetesen nyersen a legértékesebbek, de aszalva vagy velőnek kipréselve is remek egészségjavító hatásúak. Karakteres aromájuk télen jól illik körtéhez, almához, az év más szakában szilvához, barackhoz, málnához, eperhez, meggyhez.
 
Szőlős homoktövisital
Hozzávalók:
3 ek. homoktövisvelő, 2 nagy, édes szőlőfürt, 1 ek. méz,
kb. egyharmadrész víz
 
Elkészítés:
1. A két szőlőfürtöt szitában széttörjük a kezünkkel és kinyomjuk a levét.
2. Hozzáadjuk a homoktövisvelőt, a mézet és ízlés szerinti mennyiségben a vizet.
 
Homoktövises turmix
Hozzávalók:
3 ek. frissen préselt homoktövislé, 1 banán, 2 dl tej, 1 csepp citromlé, méz vagy juharszirup ízlés szerint
 
Elkészítés:
1. A homoktövislét mixeljük össze a banánnal, a tejjel és a citromlével.
2. Mézzel vagy juharsziruppal édesítsük.
 
Diós-homoktövises sütemény

Hozzávalók:
25 dkg liszt (20 dkg sütinek való gluténmentes liszt), 5 dkg homoktövis hús-héj őrlemény, 8 tojás, 14 dkg vaj, 20 dkg darált dió, 1 csomag vaníliás cukor, 10 dkg barna cukor, 1 ek. tejföl, ízlés szerint sárgabaracklekvár, 0,5 kk. szódabikarbóna, csipetnyi só
 
Elkészítés:
1. A vajat, a lisztet, a sót, a szódabikarbónát, a tejfölt a 2 tojássárgájával összegyúrjuk. 
2. 15 percet pihentetjük, majd nagyon vékonyra kinyújtjuk.  
3. Elkészítjük a tölteléket: 8 tojásfehérjét habbá verünk. 6 tojássárgáját a cukorral krémesre keverünk, és beletesszük a vaníliás cukrot. A fehérjehabba beleforgatjuk a darált diót és a sárgáját.  
4.  A kinyújtott tésztára egy réteg lekvárt kenünk. Erre ráöntjük a habot, majd sütőben 180 fokon 30 percig sütjük.

Ajánló
Ajánló
Halpéntek – július

Halpéntek – július

A havonta közzétett halas receptekkel szeretnénk segítséget nyújtani azoknak, akik szeretnének...

Ínyenc, mutatós nyári nyalánkság – A parfétorta

Ínyenc, mutatós nyári nyalánkság – A parfétorta

Ha kifinomult gasztronómiai élvezetre vágyunk a forróságban, esetleg egy fontos eseményt,...

Ha nyár, akkor padlizsán!

Ha nyár, akkor padlizsán!

Itt a grillszezon, amelynek egyik kedvelt zöldségalapanyaga a padlizsán. Ne hagyjuk ki, együk...