2022-09-15
Homoktövis, az immunerősítő szupertáplálék

A kertekben díszbokorként is ültetett homoktövis narancssárga termése igazi superfood. Bár az ágai szúrósak, ősszel egy kertészkesztyűvel és ollóval felszerelkezve érdemes nekivágni a szüretelésének.
A mutatós bogyók igazi vitaminbombaként funkcionálnak, egészségünkre jó néhány területen gyakorolnak kedvező hatást.
Nézzünk néhány példát, hogy mire jó ez a szuperétel!
.jpg)
• Immunerősítésre, szervezetünk vitalizálására, ellenálló képesség, energiaszint normalizálására.
• Gyulladások csökkentésére, herpesz, különböző sebek, kötőhártya-, torok-, mandula-, fogíny-, ízületi gyulladásra.
• Gyomorhurut, gyomorfekély, nyombélfekély kezelésére, gyomor- bélproblémákra.
• Fogyókúrára, zsírégetésre, erősíti a kötőszövetet, csökkenti a narancsbőrt.
• Fokozza az erőnlétet, a fizikai, szellemi teljesítőképességet.
• Az idegrendszer erősítésére, az antidepresszáns hatása miatt szorongás ellen.
• A máj méregtelenítésére, májtisztító, májvédő hatású.
• Epebántalmakra, reflux, savtúltengés csökkentésére, reumás panaszok kiegészítő kezelésére.
• Bőrgyulladások, bőrallergiák kezelésére.
• Bőrápoló hatású, lassítja a bőr öregedését, a ráncok kialakulását, halványítja az öregedési foltokat, pigmentációs zavarokat, támogatja a kötőszövetet, a bőr rugalmasságának megőrzését.
• Lassítja a hajhullást, táplálja a hajat, erősíti a körmöket.
• Szembetegségekre, látásjavításra, szemidegek működésének javítására.
.jpg)
Az érett bogyók hűtőszekrényben 8-10 napig, lefagyasztva 1-1,5 évig is eltarthatók. Az egész bogyókat és a belőlük kipréselt, nyers gyümölcsvelőt is porciózzuk kis adagokra, így több alkalommal fogyaszthatunk belőle. Ha pedig készen szeretnénk venni, a Király Gyógynövénytár webshopjában többféle termékből választhatunk.
Hogyan együk-igyuk?
A bogyók természetesen nyersen a legértékesebbek, de aszalva vagy velőnek kipréselve is remek egészségjavító hatásúak. Karakteres aromájuk télen jól illik körtéhez, almához, az év más szakában szilvához, barackhoz, málnához, eperhez, meggyhez.
Szőlős homoktövisital
.jpg)
3 ek. homoktövisvelő, 2 nagy, édes szőlőfürt, 1 ek. méz,
kb. egyharmadrész víz
Elkészítés:
1. A két szőlőfürtöt szitában széttörjük a kezünkkel és kinyomjuk a levét.
2. Hozzáadjuk a homoktövisvelőt, a mézet és ízlés szerinti mennyiségben a vizet.
Homoktövises turmix
Hozzávalók:
3 ek. frissen préselt homoktövislé, 1 banán, 2 dl tej, 1 csepp citromlé, méz vagy juharszirup ízlés szerint
3 ek. frissen préselt homoktövislé, 1 banán, 2 dl tej, 1 csepp citromlé, méz vagy juharszirup ízlés szerint
Elkészítés:
1. A homoktövislét mixeljük össze a banánnal, a tejjel és a citromlével.
2. Mézzel vagy juharsziruppal édesítsük.
Diós-homoktövises sütemény
Hozzávalók:
25 dkg liszt (20 dkg sütinek való gluténmentes liszt), 5 dkg homoktövis hús-héj őrlemény, 8 tojás, 14 dkg vaj, 20 dkg darált dió, 1 csomag vaníliás cukor, 10 dkg barna cukor, 1 ek. tejföl, ízlés szerint sárgabaracklekvár, 0,5 kk. szódabikarbóna, csipetnyi só
Elkészítés:

2. 15 percet pihentetjük, majd nagyon vékonyra kinyújtjuk.
3. Elkészítjük a tölteléket: 8 tojásfehérjét habbá verünk. 6 tojássárgáját a cukorral krémesre keverünk, és beletesszük a vaníliás cukrot. A fehérjehabba beleforgatjuk a darált diót és a sárgáját.
4. A kinyújtott tésztára egy réteg lekvárt kenünk. Erre ráöntjük a habot, majd sütőben 180 fokon 30 percig sütjük.