Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-09-16

Kukoricázzunk! – Változatos ételek kukoricából

Kukoricázzunk! – Változatos ételek kukoricából

Szinte természetes, hogy jó időben a kukoricáról a strandon is könnyen fogyasztható csöves, főtt kukorica jut eszünkbe. Bár valóban isteni a maga egyszerűségében elrágcsálni így a kukoricát, higgyük el, sokkal több van benne, és sokféle finom ételt készíthetünk belőle.


Még inkább megnövelheti a kedvünket, ha tudjuk, hogy a kukorica az egészségünkre is jó hatással van: tele van például antioxidánsokkal. Az antioxidánsok, köztük a növényekben megtalálható polifenolok segítenek legyőzni a szervezet számára ártalmas, sejteket károsító molekulákat, a szabad gyököket. A kukorica gazdag élelmi rostokban is: egy csészényiben 3,5 gramm található. A rostok megakadályozzák a székrekedést és a magas koleszterinszint kialakulását. A kukorica a cukorbetegség kontrollálásában és a szívroham megelőzésében is segíthet. 

Ráadásul a kukoricának szinte minden részét fel lehet használni a betegségek megelőzésére, kezelésére. A levelének főzete segít megelőzni a vesebántalmakat, a vesekő kialakulását, csökkenti a húgyúti és hólyagpanaszokat. A kukoricabajusz teáját has- és vízhajtó hatása miatt a természetgyógyászatban alkalmazzák. A torzsája leve csillapítja az orrvérzést, a menstruációs panaszokat, javítja a hegképződést. A magokból borogatás készíthető, amellyel enyhíthetők az ízületi fájdalmak.

A Nekedterem oldalán nemcsak csöves kukoricát, hanem bio-kukoricalisztet és kész kukoricás édesburgonya levest is találunk. Ha pedig a szívünkön viseljük a bolygónk sorsát, rendelhetünk biokukorica szívószálat vagy környezetbarát törlőkendőt kukoricából.
 
Kubai kukorica
 
Hozzávalók:
4 cső kukorica, 2 ek. olvasztott vaj, 1/4 bögre parmezán, 1 ek. apróra vágott csípős paprika, só, 1 lime négybe vágva
 
Elkészítés:
1. A kukoricákat tisztítsuk meg a héjaktól, a bajuszt is szedjük le, alaposan mossuk meg és csöpögtessük le. 
2. Ezután tegyük oda a rácsra, és minden részét süssük meg. Ha elkészült, locsoljuk meg az olvasztott vajjal, majd szórjuk meg a paprikás parmezánnal.
3. A tálaláskor tegyük a lime-darabokat a csövek mellé, és azzal együtt fogyasszuk el a csemegét.
 
Kukoricalisztes, gyümölcsös muffin
 
Hozzávalók:
14 dkg kukoricaliszt, 2,4 dl tej, 1/2 citrom reszelt héja, 8 dkg vaj, 1 tojás, 15 dkg durumliszt, 1 csipet só, 2 tk. sütőpor, 10 dkg eritrit, 13 dkg vegyes gyümölcs
 
Elkészítés:
1. Egy tálban a kukoricalisztet a tejjel csomómentesre keverjük, hozzáadjuk a citrom reszelt héját és félretesszük 10 percre. Hozzákeverjük az olvasztott és kihűtött vajat, majd az egész tojást.
2. Egy másik tálban elkeverjük a durumlisztet, a sót, a sütőport és az eritritet. Ezt a lisztes keveréket 2-3 részletben hozzákeverjük a tejes kukoricalisztet, majd egynemű masszává keverjük.
3. A muffinsütő tepsi mélyedéseit kibéleljük papírkosárkákkal, majd elosztjuk a masszát a kapszlikba. Ha szilikon muffinsütő formát használunk, akkor a formát egy tepsire helyezzük, majd így töltjük meg a mélyedéseket. Ebben az esetben nem kell papírkosárkákat használni, és vajazni, lisztezni sem kell a mélyedéseket.
4. A tetejét kirakjuk a megmosott és apróra vágott gyümölccsel, majd előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20-25 perc alatt készre sütjük. A sütőből kivéve pár percig a formában pihentetjük, majd rácsra téve kihűtjük.

Ajánló
Ajánló
Levesek a nagyvilágban

Levesek a nagyvilágban

A magyarok magukat levesevő nemzetnek tartják, ezért nézzünk szét egy kicsit a világban, hogy hol...

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Az emberek többsége hajlamos halogatni a dolgokat, hiszen még csak október van, hol van még az év...

Sütizzünk mentesen!

Sütizzünk mentesen!

Sokak fejében kapcsolódik össze az egészséges ételek, különösen az édességek fogalma a...