Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-09-29

Mindennapi kenyerünk

Mindennapi kenyerünk

A kenyér egyik alapvető élelmiszerünknek számít, szinte minden nap kerül belőle a családi asztalra. Kinek fehér, kinek barna, kinek a pékségben vásárolt, kinek házi készítésű, de abban egyetérthetünk, hogy frissen a legfinomabb.

Van néhány jól bevált tanács, hogy hogyan tartható minél tovább frissen a kenyér, de arra is adunk ötletet, hogy a szikkadt vagy száraz se landoljon a kukában, hiszen a zero waste, vagyis a pazarlás nélküli élet legjobb kiindulási alapja, ha nem etetjük feleslegesen a szemetest. 

Kívül ropogós, belül puha

Magyarországon, ha azt a szót halljuk, hogy kenyér, akkor leginkább a púpos hátú, kívül ropogós, belül foszlós, puha péktermék jut eszünkbe, nem pedig a puha héjú, szeletelt, nejlonzacskóba csomagolt bolti szendvicskenyér. 

Ahhoz, hogy a friss kenyér sokáig finom maradjon, az alábbi trükköket javasoljuk:
 
- megvétel vagy otthoni sütés után a kenyeret ne nejlon- vagy papírzacskóba, hanem tiszta vászonba (konyharuhába vagy kifejezetten erre szolgáló újraszalvétába) csomagolva tároljuk;
- ha nagyobb mennyiségű kenyeret veszünk vagy sütünk otthon, akkor érdemes egy részét szeletelve, nejlonban lefagyasztani, és fogyasztás előtt a kenyérpirítóban felmelegíteni;
- ne tároljuk a kenyeret hűtőben, mert annak mikroklímájában hamar megpuhul a héja és elveszíti a frissességét;
- ha otthon sütünk kenyeret, akkor a nyers tésztát is lefagyaszthatjuk, egy-egy sütésre elegendő adagokban porciózva.
 
Ne menjen pocsékba

Ha valamiért megszikkad vagy kiszárad a kenyér, akkor is több felhasználási mód van arra, hogy ne kelljen kidobni, mégis finom fogások kerüljenek az asztalra. A megszáradt kenyér vagy zsömle, kifli legegyszerűbb és talán legelterjedtebb felhasználási módja, ha lereszeljük „zsemlemorzsának”, és a későbbi panírozások során felhasználjuk. Vannak azonban más módszerek is, nézzük meg most ezeket.

Önmagában felhasználva:

- Bundáskenyér, sós változat:
Kenjünk meg 2-2 szelet kenyeret vékonyan vajjal, tegyünk rá egy-egy szelet sajtot és felvágottat úgy, hogy körben a szélek szabadon maradjanak, így jobban összeragadnak, ha a vajas felükkel összehajtjuk őket. Ezután forgassunk bele a felvert tojásokba, és serpenyőben kevés olajat felforrósítva mindkét felén süssük ki. A kívül bundás, belül olvadt sajtos és felvágottas szendvics remek vacsora egy kis salátával.

- Bundás kenyér édes változat:
Az amerikai french toast elkészítéséhez a felvert tojásba cukrot kell tenni, ebbe forgatjuk a szikkadt vagy száraz kenyérszeleteket. Szintén csak kevés olajat felforrósítva kell kisütni serpenyőben, és tálaláskor, lehetőleg még melegen őrölt fahéjjal szórjuk meg.

- Pirított kenyérkocka:
Krémlevesek vagy saláták tartalmasabbá tételéhez adjunk fokhagymás olívaolajon vagy vajon pirított kenyérkockát.

- Kenyérchips:
Szeleteljük vékonyra a maradék kiflit, sütőben süssük félkészre, majd kenjük meg olívaolajjal, hintsük meg ízlés szerint fűszerekkel, és visszatéve a sütőbe süssük aranybarnára.

Kiegészítőként:

- A szikkadt, száraz kenyér legelterjedtebb hazai felhasználási módja, hogy a darált húshoz adva vagdaltat vagy fasírtot készítenek vele.

- Töltelékként használhatjuk dagadóhoz vagy csirkecombhoz.

- A belőle készült gombócot adhatjuk vadasmártáshoz köretként vagy felhasználhatjuk levesbetétként.

- Kevés vízben vagy tejben megáztatva használhatjuk habarás helyett főzelékekbe, krémlevesekbe.

- Az édességek közül felhasználható mákos guba, máglyarakás, kenyérpuding, kiflifelfújt készítéséhez, de maradék zsömléből kiváló túróval töltött zsemle is készíthető.

Reméljük, hogy sikerült néhány új ötletet adnunk, és sokkal kevesebb kenyér landol feleslegesen a szemetesben!

Ajánló
Ajánló
Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Ahogy hűvösödik az idő, úgy értékelődik fel a káposzta szerepe a táplálkozásunkban, hiszen ez az...

Levesek a nagyvilágban

Levesek a nagyvilágban

A magyarok magukat levesevő nemzetnek tartják, ezért nézzünk szét egy kicsit a világban, hogy hol...

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Az emberek többsége hajlamos halogatni a dolgokat, hiszen még csak október van, hol van még az év...