2022-10-12
Húsmentes október – sütőtök másként

Az októberhez egyre inkább hozzákapcsolódik a sütőtök, vegyük akár a már nálunk is teret nyerő halloweeni tökfaragást vagy a sokkal régebb óta népszerű sült tök készítését.
A tökfélék nagyon változatos színekben és formákban találhatók meg a kertekben, és az elkészítési lehetőségeik is széles skálán mozognak, hiszen például a görögdinnye is ebbe a családba tartozik.
Korábban már írtunk a húsmentes hétfő cikksorozatban cukkinireceptet, ami a termési időszaka miatt inkább a nyári ételek közt népszerű. Most pedig a sárga héjú sütőtök kerül terítékre, amelynek az ősz a szezonja.
.jpg)
A sütőtököt a legegyszerűbben sütőben tudjuk elkészíteni. A nyers növényt nagyjából egyforma darabokra vágva (így egyszerre puhulnak meg), húsos felükkel felfelé sütőlapra tesszük, és 180 fokos sütőben addig sütjük, amíg a teteje egy kicsit megbarnul.
A sütőtök így elkészítve inkább édeskés ízű lesz, és a lakást finom sülttök-illat lengi majd be, ami igazi őszi hangulatot varázsol. Ha azonban szeretnénk valami újdonságot is kipróbálni, akkor ajánljuk az alábbi egyszerű és kiadós sós receptet.
Sütőtökös tészta
Hozzávalók:
1 közepes sütőtök
1 csomag száraztészta
2 dl kókusztejszín
2 ek. olívaolaj a sütéshez
2 ek. tökmagolaj
50 g hántolt tökmag
só, bors, curry
Elkészítés:

2. Amíg elkészül, a csomagoláson lévő előírás szerint megfőzzük a száraztésztát, amikor kész, leszűrjük, ráöntjük a tökmagolajat és összeforgatjuk vele.
3. Az olívaolajat egy nagyobb lábasba tesszük, majd egy kicsit megpirítjuk rajta a langyosra hűlt, felkockázott sütőtököt. Rászórjuk a sót, borsot és a curryt, felöntjük a kókusztejszínnel, aztán egyet forralunk rajta.
4. Beleszedjük a főtt tésztát és összeforgatjuk.
5. Óvatosan megpirítjuk a hántolt tökmagot, mert ha megég, akkor keserű íze lesz, és tálaláskor azzal szórjuk meg mindenki tányérján a kész sütőtökös tésztát.
Jó étvágyat kívánunk!