Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-10-20

Fedezzük fel (újra) a birsalmát!

Fedezzük fel (újra) a birsalmát!

Ha figyelünk arra, hogy konyhánkban is megjelenjen a környezettudatosság, jól tesszük, ha szezonális zöldségek és gyümölcsök kerülnek az asztalunkra. Ezzel nemcsak az egészségünket támogatjuk és a pénztárcánkat kíméljük, de a természetet is védjük.


Az őszi időszak egyik értékes gyümölcse a birsalma, ami régebben rendkívül népszerű volt, de mostanában kevesen ismerik igazán. Többnyire a birsalmasajtról hallunk csak, pedig ennél jóval többféle finomságot lehet készíteni belőle: lekvárt, befőttet, mártást húsokhoz, kompótot és persze süteményeket is. A Nekedteremnél pedig a gyümölcsön kívül birsalmaszirupot és birsalmás balzsamecetet is kaphatunk. 
 
Napi egy birsalma az orvost távol tartja

A birsalma igazi kincsestára a jótékony anyagoknak: bőségesen tartalmaz rostokat, káliumot, cinket és magnéziumot, tanninokat, limonént, katekint, pektint, valamint A-, B-, C- és P-vitamint. 

Antioxidáns hatóanyagai révén ösztönzi az immunrendszer működését, megóv az őszi szezonális betegségektől: segítségével a nátha és az influenza elkerülhető, hiszen magas vitamintartalma meggátolhatja a betegségek kialakulását. 

Hozzájárul a légúti megbetegedések, a hörghurut és a tüdőgyulladás kezeléséhez. 

Gazdag vasban, ami ösztönzi a vörösvérsejtek képződését, mézzel és sárgarépa-reszelékkel kiegészítve régóta alkalmazzák vérszegény gyerekek kezelésére. 

A birsalma csökkenti a gyulladásokat, csillapítja a fájdalmakat, szabályozza a vérnyomást, megszünteti a hasmenést és a székrekedést. 

Szívvédő tulajdonságait magas káliumtartalma is erősíti, ez is hozzájárul ahhoz, hogy a birsalma csökkenti a vérnyomást és javítja a vérkeringést. 

Azoknak, akik túlzottan gyengének érzik magukat, légzési vagy szívproblémákat észlelnek, kifejezetten áldásos lehet napi egypohárnyi frissen préselt birsalmalé fogyasztása legalább 30 napon keresztül. 

A birsalma rostjai gyorsítják az anyagcserét, ezzel járulnak hozzá a fogyókúrák sikeréhez, valamint segítenek elkerülni a bélrendszer gyulladásos és rákos megbetegedéseit.
 
Birsalmaleves

Hozzávalók:
4 birsalma, 1/2 citrom leve + héja, 2 dl tejszín, só, cukor, csillagánizs, szegfűszeg
 
Elkészítés:
1. A kefével ledörzsölt, megmosott birsalmákat felkockázzuk, felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, enyhén megsózzuk, hozzáadjuk a fűszereket, a citrom héját, majd feltesszük főni. 
2. Amikor már megpuhult, hozzáadjuk a tejszínt, még egyszer összeforraljuk, a citromlével és a cukorral ízlés szerint édesítjük. Forrón tálaljuk.
 
 
Birsalmás pite
 
Hozzávalók:
A tésztához: 40 dkg liszt, 12,5 dkg cukor, 2 tojás, 20 dkg vaj, 1 tk. sütőpor, csipet só 
A töltelékhez: 6-7 birsalma, 1 citrom, 12,5 dkg cukor, 4,5 dl 100%-os almalé, 2 csomag vaníliás pudingpor 
A kenéshez: 1 tojás
 
Elkészítés:
1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd folpackba csomagolva 30 percet pihentetjük a hűtőben.
2. A birsalmákat megpucoljuk, felkockázzuk, aztán meglocsoljuk a citrom kifacsart levével. A töltelékhez való cukrot lábasba tesszük, és aranybarnára karamellizáljuk. A karamellhez hozzáadjuk a felkockázott birsalmát, a citrom reszelt héját, majd felöntjük 3 dl almalével, így pároljuk lefedve 5-6 percig. A két tasak pudingport elkeverjük a maradék 1,5 dl almalével, hozzáadjuk a birshez, és további kb. 1 percig főzzük óvatosan kevergetve. 
3. A tészta 2/3-át két folpack közt kinyújtjuk, a felsőt eltávolítva belefordítjuk a kivajazott sütőformába. Belenyomkodjuk, és eltávolítjuk a másik fóliát is, majd villával megszurkáljuk a tésztát. 
4. Belekanalazzuk a birses tölteléket, egyenletesen elsimítjuk, majd a maradék tésztával díszítjük a tetejét. A tetejét felvert tojással megkenjük, aztán 190 fokon 30 perc alatt aranybarnára sütjük.
 
Jó étvágyat kívánunk!

Ajánló
Ajánló
Levesek a nagyvilágban

Levesek a nagyvilágban

A magyarok magukat levesevő nemzetnek tartják, ezért nézzünk szét egy kicsit a világban, hogy hol...

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Az emberek többsége hajlamos halogatni a dolgokat, hiszen még csak október van, hol van még az év...

Sütizzünk mentesen!

Sütizzünk mentesen!

Sokak fejében kapcsolódik össze az egészséges ételek, különösen az édességek fogalma a...