2022-10-20
Fedezzük fel (újra) a birsalmát!
Ha figyelünk arra, hogy konyhánkban is megjelenjen a környezettudatosság, jól tesszük, ha szezonális zöldségek és gyümölcsök kerülnek az asztalunkra. Ezzel nemcsak az egészségünket támogatjuk és a pénztárcánkat kíméljük, de a természetet is védjük.
Az őszi időszak egyik értékes gyümölcse a birsalma, ami régebben rendkívül népszerű volt, de mostanában kevesen ismerik igazán. Többnyire a birsalmasajtról hallunk csak, pedig ennél jóval többféle finomságot lehet készíteni belőle: lekvárt, befőttet, mártást húsokhoz, kompótot és persze süteményeket is. A Nekedteremnél pedig a gyümölcsön kívül birsalmaszirupot és birsalmás balzsamecetet is kaphatunk.
Napi egy birsalma az orvost távol tartja
• A birsalma igazi kincsestára a jótékony anyagoknak: bőségesen tartalmaz rostokat, káliumot, cinket és magnéziumot, tanninokat, limonént, katekint, pektint, valamint A-, B-, C- és P-vitamint.
• Antioxidáns hatóanyagai révén ösztönzi az immunrendszer működését, megóv az őszi szezonális betegségektől: segítségével a nátha és az influenza elkerülhető, hiszen magas vitamintartalma meggátolhatja a betegségek kialakulását.
• Hozzájárul a légúti megbetegedések, a hörghurut és a tüdőgyulladás kezeléséhez.
• Gazdag vasban, ami ösztönzi a vörösvérsejtek képződését, mézzel és sárgarépa-reszelékkel kiegészítve régóta alkalmazzák vérszegény gyerekek kezelésére.
• A birsalma csökkenti a gyulladásokat, csillapítja a fájdalmakat, szabályozza a vérnyomást, megszünteti a hasmenést és a székrekedést.
• Szívvédő tulajdonságait magas káliumtartalma is erősíti, ez is hozzájárul ahhoz, hogy a birsalma csökkenti a vérnyomást és javítja a vérkeringést.
• Azoknak, akik túlzottan gyengének érzik magukat, légzési vagy szívproblémákat észlelnek, kifejezetten áldásos lehet napi egypohárnyi frissen préselt birsalmalé fogyasztása legalább 30 napon keresztül.
• A birsalma rostjai gyorsítják az anyagcserét, ezzel járulnak hozzá a fogyókúrák sikeréhez, valamint segítenek elkerülni a bélrendszer gyulladásos és rákos megbetegedéseit.
Birsalmaleves
Hozzávalók:
4 birsalma, 1/2 citrom leve + héja, 2 dl tejszín, só, cukor, csillagánizs, szegfűszeg
Elkészítés:
1. A kefével ledörzsölt, megmosott birsalmákat felkockázzuk, felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, enyhén megsózzuk, hozzáadjuk a fűszereket, a citrom héját, majd feltesszük főni.
2. Amikor már megpuhult, hozzáadjuk a tejszínt, még egyszer összeforraljuk, a citromlével és a cukorral ízlés szerint édesítjük. Forrón tálaljuk.
Birsalmás pite
Hozzávalók:
A tésztához: 40 dkg liszt, 12,5 dkg cukor, 2 tojás, 20 dkg vaj, 1 tk. sütőpor, csipet só
A tésztához: 40 dkg liszt, 12,5 dkg cukor, 2 tojás, 20 dkg vaj, 1 tk. sütőpor, csipet só
A töltelékhez: 6-7 birsalma, 1 citrom, 12,5 dkg cukor, 4,5 dl 100%-os almalé, 2 csomag vaníliás pudingpor
A kenéshez: 1 tojás
Elkészítés:
1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd folpackba csomagolva 30 percet pihentetjük a hűtőben.
2. A birsalmákat megpucoljuk, felkockázzuk, aztán meglocsoljuk a citrom kifacsart levével. A töltelékhez való cukrot lábasba tesszük, és aranybarnára karamellizáljuk. A karamellhez hozzáadjuk a felkockázott birsalmát, a citrom reszelt héját, majd felöntjük 3 dl almalével, így pároljuk lefedve 5-6 percig. A két tasak pudingport elkeverjük a maradék 1,5 dl almalével, hozzáadjuk a birshez, és további kb. 1 percig főzzük óvatosan kevergetve.
3. A tészta 2/3-át két folpack közt kinyújtjuk, a felsőt eltávolítva belefordítjuk a kivajazott sütőformába. Belenyomkodjuk, és eltávolítjuk a másik fóliát is, majd villával megszurkáljuk a tésztát.
4. Belekanalazzuk a birses tölteléket, egyenletesen elsimítjuk, majd a maradék tésztával díszítjük a tetejét. A tetejét felvert tojással megkenjük, aztán 190 fokon 30 perc alatt aranybarnára sütjük.
Jó étvágyat kívánunk!