Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-11-03

Erősítsük az immunrendszerünket csipkebogyóval!

Erősítsük az immunrendszerünket csipkebogyóval!

Bár egész évben fontos, hogy az immunrendszerünk jól működjön, az őszi-téli időszakban a hideg idő és a náthás, megfázásos, influenzás megbetegedések számának növekedésével ez még lényegesebb. Tegyünk jót magunknak azzal, hogy a csipkebogyó fogyasztását beiktatjuk a mindennapjainkba!


El sem tudjuk képzelni, hogy ebben a ragyogó színű bogyóban mennyi, az egészségünk számára hasznos anyag rejtőzik. A csipkebogyó bővelkedik a szervezetünknek fontos szénhidrátokban, rostokban, karotionoidokban, folsavban, citrom- és almasavban, ásványi anyagokban, cinkben, rézben és antioxidáns polifenolokban.

Magában foglal A-, B1-, B2-, K- és P-vitamint, C-vitaminból pedig közel ötvenszer annyit, mint a citrom. Ennek köszönhetően hatékonyan erősíti az immunrendszert, védi az ereket, megköti a rák, a szív- és érrendszeri betegségek, továbbá a gyulladások kialakulásában kulcsszerepet kapó, valamint a bőr öregedését is gyorsító szabad gyököket.

Flavonoidjai csökkentik a magas vérnyomást és a koleszterinszintet, ami a vérkeringés normalizálásával hozzájárul az érrendszeri betegségek megelőzéséhez és kezeléséhez. Jelentős mennyiségű nikotinsav, pektin, cseranyag, szerves savak, valamint illóolaj is megtalálható benne. Vasban és magnéziumban ugyancsak bővelkedik. 
 
Hogyan használjuk fel?

A csipkebogyóból készíthető tea, lekvár, szörp, likőr és olaj. Nyersen is fogyasztható, akár egy bogyó, de a szőrös magbelet ne együk meg. Teakészítéshez a feldarabolt bogyót egy csésze langyos vízben áztassuk 2-3 órán keresztül, majd fogyasztás előtt szűrjük le. 

A Nekedterem oldalán is találunk csipkebogyóból készült finomságokat, például kaphatunk csipkebogyólekvárt cukros vagy cukormentes változatban, csipkebogyószörpöt szintén két változatban. De ha szépülnénk vele – hiszen a bőrre is nagyszerű hatással van –, rendelhetünk csipkebogyómag-olajat, amely tele van bőrtápláló és regeneráló tápanyagokkal, hidratáló és ránctalanító hatású.
 
Gesztenyés galuska csipkebogyólekvárral

Hozzávalók:
15 dkg egész gesztenye, 25 dkg gesztenyeliszt, 25 dkg liszt, 3 tojás, 5 dkg vaj, 4 ek. rumaroma, 10 dkg csipkebogyólekvár, 2 ek. porcukor
 
Elkészítés:
1. A gesztenyét áztassuk be egy éjszakára annyi vízbe, amennyi ellepi. Másnap szűrjük és csepegtessük le, majd kereszt alakban metsszük be a szemeket. Terítsük tepsibe, aztán süssük 220 fokos sütőben addig, amíg a héjuk szét nem nyílik, majd még melegen hámozzuk meg. 
2. Szitáljuk tálba a kétféle lisztet, adjuk hozzá a tojásokat, készítsünk a masszából galuskát és szaggassuk forrásban lévő vízbe. Szűrjük, csepegtessük le, majd tegyük félre. 
3. Pirítsuk meg a gesztenyét a felforrósított vajon. Ízesítsük a rumaromával, majd keverjük hozzá a galuskát, és azzal is forrósítsuk át. Végül adjuk hozzá a lekvárt, utána forgassuk alaposan össze. Porcukorral meghintve tálaljuk.
 
Csipkebogyós muffin
 
Hozzávalók:
2 bögre finomliszt, 1 csomag sütőpor, 1 bögre zabpehely, 1 kk. fahéj, 1 kk. szegfűszeg, 1 dl napraforgóolaj, 5 ek. csipkebogyólekvár, 1 dl kefir, 3 dkg tőzegáfonya
 
Elkészítés:
1. A lisztet elkeverjük a cukorral, a sütőporral és a zabpehellyel, majd hozzáadjuk a fűszereket is. A lisztes keverék közepébe készítünk egy mélyedést. 
2. A lekvárt elkeverjük a kefirrel, majd kiegészítjük vízzel, hogy 2 dl folyadékot kapjunk. Ehhez hozzáadjuk az olajat, aztán a mélyedésbe öntjük. Rászórjuk az aszalt áfonyát is. Gyorsan, határozott mozdulatokkal elkeverjük. 
3. Kapszlikat teszünk a muffintepsibe, és belekanalazzuk a tésztát, majd 180 °C-on 20 perc alatt készre sütjük.

Ajánló
Ajánló
Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Ahogy hűvösödik az idő, úgy értékelődik fel a káposzta szerepe a táplálkozásunkban, hiszen ez az...

Levesek a nagyvilágban

Levesek a nagyvilágban

A magyarok magukat levesevő nemzetnek tartják, ezért nézzünk szét egy kicsit a világban, hogy hol...

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Az emberek többsége hajlamos halogatni a dolgokat, hiszen még csak október van, hol van még az év...