2022-12-06
Húsmentes hétfő – karácsonyi változat

Ha azt gondoljuk, hogy a klasszikus karácsonyi menüsorba nem lehet húsmentes ételeket tenni, akkor tévedünk! A Húsmentes hétfő sorozatban a töltött káposzta két húsmentes variációját is bemutatjuk.
A húsmentes receptekkel nem a teljesen vegetáriánus életmódra szeretnénk rávenni olvasóinkat, hanem egy olyan alternatívát mutatunk be, amellyel saját és családjuk egészséges étkezése mellett a karbonlábnyomot is csökkenthetik. Erről egy korábbi cikkünkben részletesen írtunk, amelyet IDE kattintva olvashatnak.
Hús helyett gomba vagy lencse
.jpg)
Az eredeti recepttel ellentétben ezeknél a változatoknál nem száraz, hanem mindkét esetben főtt rizst kell használni, de a fűszerezésnek és a káposztának köszönhetően a hagyományoshoz hasonló ízvilágú fogást tudunk a család elé tenni.
Gombás töltött káposzta
Hozzávalók:
Töltelékhez:
1 bögre rizs
1 tk. olívaolaj
1 hagyma
3 gerezd fokhagyma
25 dkg gomba
pirospaprika, kakukkfű, só, bors
Káposztához:
1 fej káposzta
40 dkg paradicsomszósz
1 doboz sűrített paradicsom
fokhagymapor, só, borsfél, kakukkfű, pirospaprika
Elkészítés:
.jpg)
2. Hozzátesszük az összezúzott fokhagymát, az apróra szeletelt gombát, pirospaprikával, kakukkfűvel, sóval és borssal ízesítjük, majd 10 percig pirulni hagyjuk, amíg a gomba is elkészül.
3. Egy másik serpenyőben a paradicsomszószból, a sűrített paradicsomból és a fűszerekből nagyjából 5 perc alatt összeforraljuk a mártást.
4. A káposztaleveleket egy nagy lábasba tesszük, és forrásban lévő vizet öntünk rá, majd lefedve hagyjuk kb. 10 percig, amíg a levelek kicsit megpuhulnak.
5. A töltelékhez összekeverjük a rizst, a gombát és a fél bögre paradicsommártást, aztán töltsük be, majd tekerjük fel a leveleket, a végüket hajtsuk be.
6. Egy közepes jénai tál aljára tegyük a maradék paradicsommártás felét, rakjuk rá a betöltött káposztaleveleket, utána öntsük rá a maradék mártást.
7. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük, majd tejföllel tálaljuk.
Lencsés töltött káposzta
Hozzávalók:
.jpg)
3 nagy fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma,
25 dkg rizs
1,5 kg savanyú káposzta
3 evőkanál olaj
pirospaprika, babérlevél, só, bors ízlés szerint
Előkészítés:
1. Két fej felaprított hagymából és a vörös lencséből a fokhagymával, olajjal, paprikával, sóval és borssal lencsepörköltet készítünk. Ha nem szeretnénk egy napra hagyni mindent, akkor ezt akár előző nap is el lehet készíteni, mert jobb, ha hidegen használjuk fel a töltelékhez.
2. A rizst megfőzzük, de nem teljesen puhára, és hagyjuk kihűlni.
3. A maradék hagymából, olajjal, paprikával, babérlevéllel pörköltalapot készítünk egy nagy fazékban, amelybe beleférnek a megtöltött káposztalevelek.
4. A kihűlt lencsepörköltet összekeverjük a félig főtt rizzsel, és megtöltjük vele az egész káposztaleveleket, amelyeket a pörköltalapos lábasba teszünk.
5. Amikor az összes töltött káposzta a lábasban van, az egészet felöntjük annyi vízzel, ami épp ellepi, és fedő alatt nagyjából fél óra alatt készre főzzük.
Jó étvágyat kívánunk!