Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-12-06

Húsmentes hétfő – karácsonyi változat

Húsmentes hétfő – karácsonyi változat

Ha azt gondoljuk, hogy a klasszikus karácsonyi menüsorba nem lehet húsmentes ételeket tenni, akkor tévedünk! A Húsmentes hétfő sorozatban a töltött káposzta két húsmentes variációját is bemutatjuk.


A húsmentes receptekkel nem a teljesen vegetáriánus életmódra szeretnénk rávenni olvasóinkat, hanem egy olyan alternatívát mutatunk be, amellyel saját és családjuk egészséges étkezése mellett a karbonlábnyomot is csökkenthetik. Erről egy korábbi cikkünkben részletesen írtunk, amelyet IDE kattintva olvashatnak. 

Hús helyett gomba vagy lencse

A karácsonyi klasszikus töltött káposzta két húsmentes változatban is elkészíthető, a paradicsomos, édeskáposztás változatban gombát, a pörköltes, savanyú káposztásban pedig lencsét fogunk használni darált hús helyett.

Az eredeti recepttel ellentétben ezeknél a változatoknál nem száraz, hanem mindkét esetben főtt rizst kell használni, de a fűszerezésnek és a káposztának köszönhetően a hagyományoshoz hasonló ízvilágú fogást tudunk a család elé tenni.

Gombás töltött káposzta

Hozzávalók:

Töltelékhez:
1 bögre rizs
1 tk. olívaolaj
1 hagyma
3 gerezd fokhagyma
25 dkg gomba
pirospaprika, kakukkfű, só, bors

Káposztához:
1 fej káposzta
40 dkg paradicsomszósz
1 doboz sűrített paradicsom
fokhagymapor, só, borsfél, kakukkfű, pirospaprika
 
Elkészítés:
1. A rizst megfőzzük, és ez idő alatt az apróra vágott hagymát olívaolajon egy serpenyőben üvegesre dinszteljük.
2. Hozzátesszük az összezúzott fokhagymát, az apróra szeletelt gombát, pirospaprikával, kakukkfűvel, sóval és borssal ízesítjük, majd 10 percig pirulni hagyjuk, amíg a gomba is elkészül.
3. Egy másik serpenyőben a paradicsomszószból, a sűrített paradicsomból és a fűszerekből nagyjából 5 perc alatt összeforraljuk a mártást.
4. A káposztaleveleket egy nagy lábasba tesszük, és forrásban lévő vizet öntünk rá, majd lefedve hagyjuk kb. 10 percig, amíg a levelek kicsit megpuhulnak.
5. A töltelékhez összekeverjük a rizst, a gombát és a fél bögre paradicsommártást, aztán töltsük be, majd tekerjük fel a leveleket, a végüket hajtsuk be.
6. Egy közepes jénai tál aljára tegyük a maradék paradicsommártás felét, rakjuk rá a betöltött káposztaleveleket, utána öntsük rá a maradék mártást.
7. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük, majd tejföllel tálaljuk.
 
Lencsés töltött káposzta

Hozzávalók:

40 dkg vörös lencse
3 nagy fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma,
25 dkg rizs
1,5 kg savanyú káposzta
3 evőkanál olaj
pirospaprika, babérlevél, só, bors ízlés szerint
 
Előkészítés:

1. Két fej felaprított hagymából és a vörös lencséből a fokhagymával, olajjal, paprikával, sóval és borssal lencsepörköltet készítünk. Ha nem szeretnénk egy napra hagyni mindent, akkor ezt akár előző nap is el lehet készíteni, mert jobb, ha hidegen használjuk fel a töltelékhez.
2. A rizst megfőzzük, de nem teljesen puhára, és hagyjuk kihűlni.
3. A maradék hagymából, olajjal, paprikával, babérlevéllel pörköltalapot készítünk egy nagy fazékban, amelybe beleférnek a megtöltött káposztalevelek.
4. A kihűlt lencsepörköltet összekeverjük a félig főtt rizzsel, és megtöltjük vele az egész káposztaleveleket, amelyeket a pörköltalapos lábasba teszünk.
5. Amikor az összes töltött káposzta a lábasban van, az egészet felöntjük annyi vízzel, ami épp ellepi, és fedő alatt nagyjából fél óra alatt készre főzzük.
 
Jó étvágyat kívánunk!

Ajánló
Ajánló
Levesek a nagyvilágban

Levesek a nagyvilágban

A magyarok magukat levesevő nemzetnek tartják, ezért nézzünk szét egy kicsit a világban, hogy hol...

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Az emberek többsége hajlamos halogatni a dolgokat, hiszen még csak október van, hol van még az év...

Sütizzünk mentesen!

Sütizzünk mentesen!

Sokak fejében kapcsolódik össze az egészséges ételek, különösen az édességek fogalma a...