Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-12-06

Vendégvárás stresszmentesen

Vendégvárás stresszmentesen

Az ünnepi időszakban, karácsony és szilveszter között számíthatunk arra, hogy vendégek érkeznek hozzánk. Ne görcsöljünk rá az előkészületekre, a látványos és finom vendégváró falatokhoz nem kell egész nap a konyhában állnunk.


A családi együttlétek, baráti találkozók ideje a két ünnep, a karácsony és a szilveszter közé eső időszak. Ez alatt a szűk egy hét alatt meglátogathatnak minket a rokonok, jöhetnek a gyerekekhez osztálytársak, és ritkábban látott barátainkat is megvendégelhetjük az otthonukban. 

Akik hajlamosak szorongani és agyonaggódni magukat, hogy minden jól sikerül-e, azoknak megnyugvást jelenthet, hogy egy remek hangulatú vendégség nem elsősorban az anyagiakon vagy azon múlik, hogy hány napot töltöttünk holtfáradtan a tűzhely mellett, hanem azon, hogy mennyi érzelmi energiát tudunk a látogatóinkra fordítani. Egy tál pogácsára, egy pohár italra vagy egy kávéra való meghívás épp oly nagyszerű lehet, mint egy kaviáros, pezsgős parti vagy egy nagy trakta. 

Ne gondoljuk túl a vendéglátást, a csipegetnivalók, az italkorcsolyák és más apró, de ízletes falatok tökéletes kísérői egy beszélgetésnek, egy társasjátékpartinak, egy közös filmnézésnek vagy bármilyen kötetlen kikapcsolódásnak. Ahhoz, hogy elég energiánk maradjon a társaságra, meg is oszthatjuk a feladatokat: megvehetjük például a sós süteményeket vagy az ilyenkor „kötelező” bejglit a Major cukrászdában, mi pedig a többi finomságot dobjuk össze előre. Így nem nehezedik ránk akkora teher, nem kell folyton a konyhába szaladgálnunk, mi is élvezhetjük az ünnepi együttlét felszabadító örömét.
 
Zöldfűszeres töltött tojás
 
Hozzávalók:
8 tojás, 1 apró fej hagyma, 100 g márványsajtos krémsajt, 100 g tejszínes krémsajt, 1 kk. szardellapaszta, 1 kk. citromlé, 16 gerezd dió, só, bors, zöldfűszerek
 
Elkészítés:
1. A keményre főzött tojásokat félbevágjuk, kiemeljük a sárgájukat, amit az összevágott hagymával, krémsajtokkal, zöldfűszerekkel, szardellapasztával, citromlével, sóval, borssal habosra kikeverünk. 
2. Csillagcsőrös habzsákba szedjük, megtöltjük vele a félbevágott tojások üregét és a diógerezdekkel díszítjük. 
3. Tálalásig a hűtőben tartjuk, egy nagyobb lapos tálcára téve tálaljuk.
 
Szezámmagos csirkebuzogányok
 
Hozzávalók:
24 csirkeszárny, 100 g zsemlemorzsa, 2 tojás, 3 ek. szezámmag, 100 g finomliszt, só, bors, 200 g chips, olaj
 
Elkészítés:
A csirkeszárnyak dundibb részét leválasztjuk, majd késsel fellazítjuk a húst, és a szemben lévő csontvégre fordítjuk, azaz buzogányokat formálunk belőle, amit sózunk, borsozunk. A zsemlemorzsát elkeverjük a szezámmaggal, a tojásokat felverjük. A buzogányokat lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk, aztán forró olajban aranybarnára sütjük. A körészórt chipsszel tálaljuk, garantáltan sikere lesz.
 
Virsli pongyolában
 
Hozzávalók:
400 g mélyhűtött leveles tészta, 5 pár frankfurti virsli, 1 tojás 
A mustármártáshoz: 2,5 dl tejföl, 2 ek. csípős dijoni mustár, 4 szál petrezselyem, só, bors, 6-8 fekete olajbogyó, 1 kis csokor snidling
 
Elkészítés:
1. A virsliket félbevágjuk, majd két végüket keresztben, 2-3 cm mélyen bevágjuk.
2. A tésztát lisztezett munkalapon 20x40 cm-es lapra nyújtjuk, vékonyan megkenjük a felvert tojással, megszurkáljuk villával és 2 cm-es lapokra vágjuk. 
3. Csigavonalban haladva mindegyikbe begöngyölünk 1-1 virslidarabkát úgy, hogy a vágott végük csupaszon maradjon. Ezek sülés közben virágszerűen kinyílnak. 
4. A sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk őket, a tetejüket megkenjük a megmaradt tojással, majd a 200 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük őket.
5. A mustármártáshoz elkeverjük a tejfölben a mustárt, a finomra vágott petrezselymet, a sót és a borsot. 
6. Az olívabogyókat félbe-negyedbe vágjuk, és a felaprított snidlinggel együtt a mártás tetejére szórjuk. Ebbe mártogatjuk a langyosra hűlt virslis rolókat.
 
Gyömbéres sósmuffin
 
Hozzávalók:
1 diónyi friss gyömbérgumó, 3-4 szál kakukkfű, 20-24 bazsalikomlevél, 300 g teljes kiőrlésű búzaliszt, 1 tasak sütőpor, 1 kk. zöldfűszeres tengeri só, 1 ek. cukor, 1 tojás, 2,5 dl tej, 4 ek. olívaolaj, papír minyontálkák
 
Elkészítés:
1. A lisztet, a sütőport, a fűszeres sót és a cukrot mély tálban összekeverjük. Hozzáadjuk a tejjel felvert tojást, az olajat, a reszelt gyömbért és a vágott zöldfűszereket, majd jól összedolgozzuk. 
2. A papír minyontálkákat kettesével egymásba ültetjük, tepsire vagy a muffinforma mélyedéseibe rakosgatjuk, megtöltjük a masszával. 
3. 200 fokra előmelegített tepsiben aranybarnára sütjük. A tepsiben hagyjuk hűlni, majd papírostul tálra rendezzük és langyosan tálaljuk.

Ajánló
Ajánló
Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Ahogy hűvösödik az idő, úgy értékelődik fel a káposzta szerepe a táplálkozásunkban, hiszen ez az...

Levesek a nagyvilágban

Levesek a nagyvilágban

A magyarok magukat levesevő nemzetnek tartják, ezért nézzünk szét egy kicsit a világban, hogy hol...

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Az emberek többsége hajlamos halogatni a dolgokat, hiszen még csak október van, hol van még az év...