Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-12-06

Vendégvárás stresszmentesen

Vendégvárás stresszmentesen

Az ünnepi időszakban, karácsony és szilveszter között számíthatunk arra, hogy vendégek érkeznek hozzánk. Ne görcsöljünk rá az előkészületekre, a látványos és finom vendégváró falatokhoz nem kell egész nap a konyhában állnunk.


A családi együttlétek, baráti találkozók ideje a két ünnep, a karácsony és a szilveszter közé eső időszak. Ez alatt a szűk egy hét alatt meglátogathatnak minket a rokonok, jöhetnek a gyerekekhez osztálytársak, és ritkábban látott barátainkat is megvendégelhetjük az otthonukban. 

Akik hajlamosak szorongani és agyonaggódni magukat, hogy minden jól sikerül-e, azoknak megnyugvást jelenthet, hogy egy remek hangulatú vendégség nem elsősorban az anyagiakon vagy azon múlik, hogy hány napot töltöttünk holtfáradtan a tűzhely mellett, hanem azon, hogy mennyi érzelmi energiát tudunk a látogatóinkra fordítani. Egy tál pogácsára, egy pohár italra vagy egy kávéra való meghívás épp oly nagyszerű lehet, mint egy kaviáros, pezsgős parti vagy egy nagy trakta. 

Ne gondoljuk túl a vendéglátást, a csipegetnivalók, az italkorcsolyák és más apró, de ízletes falatok tökéletes kísérői egy beszélgetésnek, egy társasjátékpartinak, egy közös filmnézésnek vagy bármilyen kötetlen kikapcsolódásnak. Ahhoz, hogy elég energiánk maradjon a társaságra, meg is oszthatjuk a feladatokat: megvehetjük például a sós süteményeket vagy az ilyenkor „kötelező” bejglit a Major cukrászdában, mi pedig a többi finomságot dobjuk össze előre. Így nem nehezedik ránk akkora teher, nem kell folyton a konyhába szaladgálnunk, mi is élvezhetjük az ünnepi együttlét felszabadító örömét.
 
Zöldfűszeres töltött tojás
 
Hozzávalók:
8 tojás, 1 apró fej hagyma, 100 g márványsajtos krémsajt, 100 g tejszínes krémsajt, 1 kk. szardellapaszta, 1 kk. citromlé, 16 gerezd dió, só, bors, zöldfűszerek
 
Elkészítés:
1. A keményre főzött tojásokat félbevágjuk, kiemeljük a sárgájukat, amit az összevágott hagymával, krémsajtokkal, zöldfűszerekkel, szardellapasztával, citromlével, sóval, borssal habosra kikeverünk. 
2. Csillagcsőrös habzsákba szedjük, megtöltjük vele a félbevágott tojások üregét és a diógerezdekkel díszítjük. 
3. Tálalásig a hűtőben tartjuk, egy nagyobb lapos tálcára téve tálaljuk.
 
Szezámmagos csirkebuzogányok
 
Hozzávalók:
24 csirkeszárny, 100 g zsemlemorzsa, 2 tojás, 3 ek. szezámmag, 100 g finomliszt, só, bors, 200 g chips, olaj
 
Elkészítés:
A csirkeszárnyak dundibb részét leválasztjuk, majd késsel fellazítjuk a húst, és a szemben lévő csontvégre fordítjuk, azaz buzogányokat formálunk belőle, amit sózunk, borsozunk. A zsemlemorzsát elkeverjük a szezámmaggal, a tojásokat felverjük. A buzogányokat lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk, aztán forró olajban aranybarnára sütjük. A körészórt chipsszel tálaljuk, garantáltan sikere lesz.
 
Virsli pongyolában
 
Hozzávalók:
400 g mélyhűtött leveles tészta, 5 pár frankfurti virsli, 1 tojás 
A mustármártáshoz: 2,5 dl tejföl, 2 ek. csípős dijoni mustár, 4 szál petrezselyem, só, bors, 6-8 fekete olajbogyó, 1 kis csokor snidling
 
Elkészítés:
1. A virsliket félbevágjuk, majd két végüket keresztben, 2-3 cm mélyen bevágjuk.
2. A tésztát lisztezett munkalapon 20x40 cm-es lapra nyújtjuk, vékonyan megkenjük a felvert tojással, megszurkáljuk villával és 2 cm-es lapokra vágjuk. 
3. Csigavonalban haladva mindegyikbe begöngyölünk 1-1 virslidarabkát úgy, hogy a vágott végük csupaszon maradjon. Ezek sülés közben virágszerűen kinyílnak. 
4. A sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk őket, a tetejüket megkenjük a megmaradt tojással, majd a 200 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük őket.
5. A mustármártáshoz elkeverjük a tejfölben a mustárt, a finomra vágott petrezselymet, a sót és a borsot. 
6. Az olívabogyókat félbe-negyedbe vágjuk, és a felaprított snidlinggel együtt a mártás tetejére szórjuk. Ebbe mártogatjuk a langyosra hűlt virslis rolókat.
 
Gyömbéres sósmuffin
 
Hozzávalók:
1 diónyi friss gyömbérgumó, 3-4 szál kakukkfű, 20-24 bazsalikomlevél, 300 g teljes kiőrlésű búzaliszt, 1 tasak sütőpor, 1 kk. zöldfűszeres tengeri só, 1 ek. cukor, 1 tojás, 2,5 dl tej, 4 ek. olívaolaj, papír minyontálkák
 
Elkészítés:
1. A lisztet, a sütőport, a fűszeres sót és a cukrot mély tálban összekeverjük. Hozzáadjuk a tejjel felvert tojást, az olajat, a reszelt gyömbért és a vágott zöldfűszereket, majd jól összedolgozzuk. 
2. A papír minyontálkákat kettesével egymásba ültetjük, tepsire vagy a muffinforma mélyedéseibe rakosgatjuk, megtöltjük a masszával. 
3. 200 fokra előmelegített tepsiben aranybarnára sütjük. A tepsiben hagyjuk hűlni, majd papírostul tálra rendezzük és langyosan tálaljuk.

Ajánló
Ajánló
Erősítsük az immunrendszerünket csipkebogyóval!

Erősítsük az immunrendszerünket csipkebogyóval!

Bár egész évben fontos, hogy az immunrendszerünk jól működjön, az őszi-téli időszakban a hideg...

Fedezzük fel (újra) a birsalmát!

Fedezzük fel (újra) a birsalmát!

Ha figyelünk arra, hogy konyhánkban is megjelenjen a környezettudatosság, jól tesszük, ha...

Húsmentes október – sütőtök másként

Húsmentes október – sütőtök másként

Az októberhez egyre inkább hozzákapcsolódik a sütőtök, vegyük akár a már nálunk is teret nyerő...