Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-12-06

Így kávézzunk környezettudatosan!

Így kávézzunk környezettudatosan!

A mindennapok során sok dolgot teszünk rutinból, ilyen a kávézás is. A legtöbbünknek megvan a maga rituáléja, hogy hogyan szeretjük, miben készítjük, mivel ízesítjük a kedvenc feketénket. Azonban egy kis tudatossággal környezetbarátabbá tehetjük a kávézást is, de ne aggódjunk, ettől az élvezeti értéke még megmarad.


Spóroljunk az energiával!

Az elmúlt időszakban különösen fontos lett az energiatakarékosság, épp ezért érdemes górcső alá vennünk minden szokásunkat, így a kávézást is. Hogyan készítjük a kávét otthon? Elektromos kávégéppel? Ne felejtsük el, hogy az elektromos kávéfőzők sok áramot fogyasztanak. Fontoljuk meg a váltást a klasszikus kotyogósra, hiszen nincs is annál nosztalgikusabb, mint amikor reggelente a kis kotyogós duruzsol a fülünkbe.

Ha pedig szeretjük az eszpresszókat, próbáljuk ki a karral hajtott kézi gépet az automata helyett. Igaz, hogy a fenti módszerekhez fel kell melegítenünk a vizet, de a vízforralók energiafogyasztása sokkal alacsonyabb, mint az elektromos kávéfőzőké.
 
Használjunk otthon fém kávészűrőt!

A német típusú kávégéppel való klasszikus kávézási rítushoz hozzátartozik a kávé leszűrése. Sokan papírszűrőket használnak erre a célra, amelyet használat után eldobnak. A hulladékmennyiség mellett az a baj ezekkel a papírszűrőkkel, hogy sokat közülük klórral vagy oxigénnel fehérítenek. Az oxigén környezetbarátabb, mint a klór, de ez még mindig egy kémiai folyamat, amely hulladékot termel. Próbáljuk ki a Weiss mosható fém kávéfiltert, amit megtalálhatunk a Zöldbolt kínálatában.

Próbáljuk ki a kávét növényi tejjel! 

A hús- és tejtermékek fogyasztása jelentős hatással van az üvegházhatású gázok kibocsátására. Ha feketén kérjük a kávét, nemcsak a különleges kávék zamatát és pörkölési módját érezzük jobban, de a tejtermelés okozta üvegházhatást is csökkenthetjük. Ha pedig a kávé tej nélkül nem kávé, akkor válasszunk növényi alapú alternatívákat, rizs-, kókusz- vagy mandulatejet.

Mondjunk nemet a kapszulás kávéra!

Bár a kávékapszulák kényelmesek, a csomagolás miatt rengeteg hulladékot termelnek. Ráadásul a tartályok általában műanyagból, alumíniumból vagy a kettő kombinációjából készülnek.

A kávékapszula nem lehet megfelelő megoldás azoknak, akik környezettudatosan szeretnének kávézni. Ez ugyanis talán a leginkább környezetszennyező kávézási mód.

Ne dobjuk ki a kávézaccot!

Minden csésze kávé őrleményt hagy maga után, amit a legtöbben simán kidobnak. Pedig mennyi mindenre használhatjuk az értékes kávézaccot, ha kreatívak vagyunk! Megtrágyázhatjuk vele a szobanövényeinket vagy a kertünket. Sőt, egy kis mézzel és olívaolajjal keverve tápláló arcradírt készíthetünk belőle.

Felejtsük el az elviteles kávéspoharakat!

A Környezetvédelmi Ellenőrző Bizottság felméréséből kiderült, hogy Nagy-Britanniában évente 2,5 milliárd elviteles kávéspoharat használnak és dobnak el, de 400-ból kevesebb mint egyet – ez mindössze 0,25 százalék – hasznosítanak újra. Meglehetősen riasztó adat. A probléma az, hogy a papírpoharakat polietilénből készült béléssel készítik. Ez vízállóvá teszi őket, de az újrahasznosításnál megnehezíti a szétválasztást. Tehát a legtöbb pohár hulladéklerakókba vagy égetőkemencékbe kerül.

Mit tegyünk, ha néha mégis elviteles kávét szeretnénk? Keressünk olyan kávézókat, amelyek otthon komposztálható lehetőségeket, például növényi alapú anyagokból készült egyszer használatos termékeket használnak. A legjobb megoldás azonban, ha beszerzünk magunknak egy elviteles poharat, vagy befogunk a célra egy kis befőttesüveget, amibe töltik a kávénkat.

Ajánló
Ajánló
Levesek a nagyvilágban

Levesek a nagyvilágban

A magyarok magukat levesevő nemzetnek tartják, ezért nézzünk szét egy kicsit a világban, hogy hol...

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Az emberek többsége hajlamos halogatni a dolgokat, hiszen még csak október van, hol van még az év...

Sütizzünk mentesen!

Sütizzünk mentesen!

Sokak fejében kapcsolódik össze az egészséges ételek, különösen az édességek fogalma a...