Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-03-24

Fedezzük fel a tavasz ízeit!

Fedezzük fel a tavasz ízeit!

Újhagyma, hónapos retek, fejes saláta – ezek mind olyan zöldségek, amelyek erős, vidám színeikkel segítenek, hogy elhiggyük, itt a kikelet és hamarosan virágba borul minden. Ezek a növények nemcsak küllemre tetszetősek, hanem vitaminokra vágyó szervezetünk számára is igazi kincsnek bizonyulnak.


Harsanó zöldek, erős rózsaszín, olyan, mintha a természet is azért teremtette volna ezeket a pompás tavaszi zöldségeket, hogy kedvünk legyen megkóstolni mindet. És valóban, jobbat nem is tehetnénk magunkkal, hiszen mindegyikben rengeteg olyan értékes anyag van, ami segít feltölteni testünk télben kiüresedett vitaminraktárait. Ha jó minőségű, hazai termelőktől származó zöldségekre vágyunk, rendeljük meg őket a Nekedterem oldaláról.
 
Újhagyma 

A tavaszhírnöknek is nevezhető újhagyma nagy mennyiségben tartalmaz illóolajokat, vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket. Az újhagymában C-, B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, H- és E-vitamin, folsav, nikotinsav, valamint vas, jód, magnézium, kén, szelén, foszfor, kálium, kalcium, réz, cink található. Az újhagyma fogyasztásával nagymértékben hozzájárulunk egészségünk megőrzéséhez, hiszen segít megelőzni az érelmeszesedést, serkenti az emésztést, erősíti és szabályozza a bélflórát, csökkenti a vércukorszintet, hatásos légúti megbetegedések ellen is.
 
Újhagymaleves

Bár az újhagyma egy vajas kenyér mellé, frissen harapva is nagyon finom, készíthetünk belőle egy kellemes ízű, könnyű tavaszi levest is. Így legalább egészen biztos, hogy a hagyma értékes zöldje is belekerül az ételbe!
 
Hozzávalók:
5 újhagyma, 2 l víz vagy tészta főzőlé, 2 ek. tejföl, só, bors, 1 kk. fűszerpaprika, 1 ek. napraforgóolaj
 
Elkészítés:
1. Felkarikázzuk az újhagymát és az olajon megpároljuk. 
2. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a fűszerpaprikával, majd felöntjük a tészta főzőlevével. Felforraljuk, és 3-4 percig lassú tűzön hagyjuk gyöngyözni, ezalatt a tejfölbe keverünk néhány kanálnyi forró levest, utána azt is beleöntjük. 
3. Tálalásnál díszíthetjük friss újhagymakarikákkal, tejfölpöttyökkel.
 
Hónapos retek

A hónapos retek kiemelkedően gazdag C- és többféle B-vitaminban. Az ásványi anyagok közül sok ként, vasat, kalciumot, káliumot és foszfort tartalmaz. Fontos szerepe van a méregtelenítésben és a gyulladások csökkentésében is. Magas folyadék- és rosttartalma javítja az emésztést, antibakteriális és antioxidáns hatása csökkenti a vastagbél- és a gyomorrák kialakulásának kockázatát. Emellett fogyókúra idején is jó szolgálatot tesz, hiszen rendkívül alacsony a kalóriatartalma. 100 grammban mindössze 16 kalória található.
 
Retek tzatziki

Igazi ízbomba, minden cseppje a tavaszt juttatja eszünkbe. Ha diétázunk, válasszunk hozzá teljes kiőrlésű kenyérszeleteket, ha nem, együk friss bagettel!
 
Hozzávalók:
10 dkg hónapos retek, 2 vajretek, 25 dkg görög joghurt, 2 gerezd fokhagyma, 1/2 citrom leve, só, snidling, bagett
 
Elkészítés:
1. A retkeket meghámozzuk, keverőtálba reszeljük egy nagy lyukú reszelőn. 
2. Hozzáadjuk a joghurtot, egy kevés sóval ízesítjük, a meghámozott és finomra reszelt fokhagymát is hozzátesszük, valamint a citrom kifacsart levét. Összeforgatjuk az egészet. 
3. Betesszük a hűtőbe néhány órára, hogy az ízek jól összeérjenek. Aprított snidlinggel megszórva, bagettszeletekre kenve tálaljuk. 
 
Fejes saláta 

A zöld levelekkel ékeskedő fejes saláta értékes vitaminokat tartalmaz. A C-vitamin mellett sok béta-karotin, amely az A-vitamin elővitaminja és B-vitamin (B1, B2, B3 és B6) található benne. A saláta összetevői antioxidánsokban és gyulladáscsökkentő tulajdonságú anyagokban is gazdagok, így ez a zöldség a gyulladásos betegségek kezelésére is alkalmas. A fejes saláta alacsony energiatartalmának és telítettségérzetet keltő hatásának köszönhetően manapság a fogyókúrák egyik legnépszerűbb hozzávalója.
 
Tojásos nokedli fejes salátával

Ha tipikusan tavaszi fogást kell mondanunk, szinte azonnal eszünkbe jut ez a menü. A tojással elkevert, élénksárga nokedli és a hozzá tálalt, világoszöld saláta nemcsak a tekintetünket vonzza, hanem gyomornedveink is azonnal beindulnak, ha megpillantjuk az asztalon.
 
Hozzávalók:
A nokedlihez: 50 dkg liszt, 8 tojás, 2 tk. só, 1 ek. olaj, 2,5 dl víz, 1 fej vöröshagyma
A salátához: 1 fejes saláta, 1 l víz, 0,5 dl ecet, 2 ek. cukor, só
 
Elkészítés:
1. A tojásos nokedli elkészítéséhez a lisztet összekeverjük a sóval, 2 tojással és a vízzel. A keverés után kanállal vagy galuskaszaggató segítségével sós, lobogó vízbe szaggatjuk. Amikor megfőtt a nokedli, és a víz felszínére emelkedik, óvatosan kimerjük, majd meglocsoljuk az olajjal. 
2. Tűzálló edényben felforrósítjuk az olajat, megdinszteljük rajta a felaprított hagymát, majd rátesszük a nokedlit és átpirítjuk a hagymás alapon. 
3. Ezután a maradék 6 tojást villával felverjük, ízlés szerint sózzuk, ráöntjük a nokedlire, és jól elkeverjük benne. 
4. A salátát megmossuk és féltenyérnyi darabokra tépkedjük. A vízbe beleöntjük az ecetet, megsózzuk, ízlés szerint cukrozzuk és a salátalevelekre öntjük. Hűtőben tároljuk felhasználásig, hogy jól lehűljön.

Ajánló
Ajánló
Levesek a nagyvilágban

Levesek a nagyvilágban

A magyarok magukat levesevő nemzetnek tartják, ezért nézzünk szét egy kicsit a világban, hogy hol...

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Az emberek többsége hajlamos halogatni a dolgokat, hiszen még csak október van, hol van még az év...

Sütizzünk mentesen!

Sütizzünk mentesen!

Sokak fejében kapcsolódik össze az egészséges ételek, különösen az édességek fogalma a...