Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-03-30

Kicsi, de becses: fogyasszunk fürjtojást!

Kicsi, de becses: fogyasszunk fürjtojást!

A fürjtojás apró, csordultig teli egészségbomba a szervezetünk számára: egy darab mindössze tíz grammot nyom, ötöde egy tyúktojásnak, ugyanakkor a kicsi méretéhez képest feltűnően értékes a beltartalma. 


A fürjtojás proteinekben, A-, B1-, B2-, C-, D3-, E-vitaminokban, foszforban, káliumban, vasban, cinkben igen gazdag. Fogyasztásával nagy mennyiségű természetes vitamin, ásványi anyag és esszenciális aminosav jut a szervezetünkbe, és ezzel hozzájárul immunrendszerünk egészséges működéséhez. A fürjtojás koleszterintartalma alacsony, ezért aki a tyúktojást nem szívesen fogyasztja, esetleg szív- és érrendszeri betegségben szenved, bátran választhatja. 
 
Kúraszerűen is ehetjük

A fürjtojást több betegség esetén kúraszerűen ajánlják, mert így érvényesül igazán az egészségre gyakorolt hatása: így például légzőszervi fertőzések, gyulladásos, allergiás eredetű gondok, asztma, emésztőrendszeri betegségek, általános gyengeség, idegkimerültség esetén, műtét vagy sugárkezelés utáni roborálásra javasolják. Az idegrendszer és a szív működésére, az agy teljesítményére is jótékonyan hat. Potencianövelő hatást tulajdonítanak neki, és a termékenység növelésére is ajánlják rendszeres fogyasztását. 

Fürjtojáskúra:
A friss, hűtőben tartott tojásokat napi rendszerességgel, éhgyomorra és nyersen kell enni, mert a jótékony hatásuk így ér célt igazán. A tojásokat meg kell mosni, majd feltörni egy pohárba. Akit visszariaszt a nyers tojás íze, egy kis mézzel vagy cukorral is kikeverheti. Egy alkalommal gyermekeknek 2-3, felnőtteknek 4-5 tojás fogyasztása ajánlott, a kúra időtartama pedig több héten át tarthat.

Friss fürjtojást a Nekedterem oldaláról tudunk beszerezni, de az igazi ínyencek megkóstolhatják a pácolt, ecetes, vargányás, fokhagymás vagy zöldfűszeres ízesítésűt is. Választhatunk fürjtojásos tészták közül: spagetti, csiga, laplebbencs, fodros kocka, cérnametélt is készül ezekből az apró egészségbombákból.

Ha keménytojást szeretnénk belőle csinálni, akkor a tyúktojásnál rövidebb 2 perces főzési idővel számoljunk.
 
Epres fürjtojássaláta

Hozzávalók:
12 fürjtojás, 10 dkg eper, 10 dkg tetszőleges magkeverék, 0,5 dl olívaolaj, 1/2 biocitrom, 1 marék rukkola, só
 
Elkészítés:
1. A tojásokat keményre főzzük, meghámozzuk és félbevágjuk. A salátát megmossuk, leszárítjuk, ha kell, kicsit eltépkedjük. A megtisztított epret felnegyedeljük. 
2. Egy kisebb tálban összekeverjük az olívaolajat a citrom reszelt héjával és levével. Megsózzuk. 
3. Egy salátástálon elrendezzük a salátaleveleket, megszórjuk az eperrel és a darabolt tojással. Közvetlenül tálalás előtt meglocsoljuk az öntettel, megszórjuk a magkeverékkel.
 
Tormaleves fürjtojással
 
Hozzávalók:
1 szál torma, 4 sárgarépa, 2 szál fehérrépa, 1 vöröshagyma, 10 fürjtojás, 2 ek. olaj, 2 ek. liszt, 2 dl tejföl, 1 tk. mustár, 1 ek. ecet, só, bors
 
Elkészítés:
1. A zöldségeket megpucoljuk, a hagymát apróra, a répákat hosszúkásra vágjuk, majd az olajon  kissé megdinszteljük. Sóval és borssal ízesítjük, utána felöntjük vízzel és roppanósra főzzük. 
2. Ha a zöldségek megfőttek, hozzájuk adjuk a reszelt tormát. A lisztet csomómentesre keverjük a mustárral és a tejföllel, kevés levessel hőkiegyenlítjük, majd behabarjuk vele az ételt. Ecettel ízesítjük. 
3. A fürjtojásokat megfőzzük, megpucoljuk és negyedekre vágjuk. Szétosztjuk a tányérokba, rámerjük a levest, és kevés tormát reszelünk a tetejére.

Ajánló
Ajánló
Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Ahogy hűvösödik az idő, úgy értékelődik fel a káposzta szerepe a táplálkozásunkban, hiszen ez az...

Levesek a nagyvilágban

Levesek a nagyvilágban

A magyarok magukat levesevő nemzetnek tartják, ezért nézzünk szét egy kicsit a világban, hogy hol...

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Az emberek többsége hajlamos halogatni a dolgokat, hiszen még csak október van, hol van még az év...