2023-03-30
Kicsi, de becses: fogyasszunk fürjtojást!

A fürjtojás apró, csordultig teli egészségbomba a szervezetünk számára: egy darab mindössze tíz grammot nyom, ötöde egy tyúktojásnak, ugyanakkor a kicsi méretéhez képest feltűnően értékes a beltartalma.
A fürjtojás proteinekben, A-, B1-, B2-, C-, D3-, E-vitaminokban, foszforban, káliumban, vasban, cinkben igen gazdag. Fogyasztásával nagy mennyiségű természetes vitamin, ásványi anyag és esszenciális aminosav jut a szervezetünkbe, és ezzel hozzájárul immunrendszerünk egészséges működéséhez. A fürjtojás koleszterintartalma alacsony, ezért aki a tyúktojást nem szívesen fogyasztja, esetleg szív- és érrendszeri betegségben szenved, bátran választhatja.
Kúraszerűen is ehetjük
A fürjtojást több betegség esetén kúraszerűen ajánlják, mert így érvényesül igazán az egészségre gyakorolt hatása: így például légzőszervi fertőzések, gyulladásos, allergiás eredetű gondok, asztma, emésztőrendszeri betegségek, általános gyengeség, idegkimerültség esetén, műtét vagy sugárkezelés utáni roborálásra javasolják. Az idegrendszer és a szív működésére, az agy teljesítményére is jótékonyan hat. Potencianövelő hatást tulajdonítanak neki, és a termékenység növelésére is ajánlják rendszeres fogyasztását.
Fürjtojáskúra:

Friss fürjtojást a Nekedterem oldaláról tudunk beszerezni, de az igazi ínyencek megkóstolhatják a pácolt, ecetes, vargányás, fokhagymás vagy zöldfűszeres ízesítésűt is. Választhatunk fürjtojásos tészták közül: spagetti, csiga, laplebbencs, fodros kocka, cérnametélt is készül ezekből az apró egészségbombákból.
Ha keménytojást szeretnénk belőle csinálni, akkor a tyúktojásnál rövidebb 2 perces főzési idővel számoljunk.
Epres fürjtojássaláta
Hozzávalók:

Elkészítés:
1. A tojásokat keményre főzzük, meghámozzuk és félbevágjuk. A salátát megmossuk, leszárítjuk, ha kell, kicsit eltépkedjük. A megtisztított epret felnegyedeljük.
2. Egy kisebb tálban összekeverjük az olívaolajat a citrom reszelt héjával és levével. Megsózzuk.
3. Egy salátástálon elrendezzük a salátaleveleket, megszórjuk az eperrel és a darabolt tojással. Közvetlenül tálalás előtt meglocsoljuk az öntettel, megszórjuk a magkeverékkel.
Tormaleves fürjtojással
Hozzávalók:
1 szál torma, 4 sárgarépa, 2 szál fehérrépa, 1 vöröshagyma, 10 fürjtojás, 2 ek. olaj, 2 ek. liszt, 2 dl tejföl, 1 tk. mustár, 1 ek. ecet, só, bors

Elkészítés:
1. A zöldségeket megpucoljuk, a hagymát apróra, a répákat hosszúkásra vágjuk, majd az olajon kissé megdinszteljük. Sóval és borssal ízesítjük, utána felöntjük vízzel és roppanósra főzzük.
2. Ha a zöldségek megfőttek, hozzájuk adjuk a reszelt tormát. A lisztet csomómentesre keverjük a mustárral és a tejföllel, kevés levessel hőkiegyenlítjük, majd behabarjuk vele az ételt. Ecettel ízesítjük.
3. A fürjtojásokat megfőzzük, megpucoljuk és negyedekre vágjuk. Szétosztjuk a tányérokba, rámerjük a levest, és kevés tormát reszelünk a tetejére.