Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-04-20

Tavaszi fogyás: egy-egy diétás nap megszabadít a kisebb feleslegtől

Tavaszi fogyás: egy-egy diétás nap megszabadít a kisebb feleslegtől

Sokunkkal előfordul, hogy a mozgásszegényebb téli életmód a testsúlyunkra is hat, felszalad ránk a hideg időben néhány pluszkiló. Ha beiktatunk egy-egy diétás napot, nemcsak a súlyunk lesz könnyebb, hanem az egészségünknek is kedvezünk.


Amikor megérkezik a tavasz és vele együtt a jó idő, milyen egyszerű volna, ha a télikabát ledobásával egyetlen mozdulattal a derekunkra rakódott úszógumitól is megszabadulhatnánk! 

Ez nem megy ilyen könnyen, ám egy-egy diétás nappal segíthetjük a fogyást: ilyenkor kalóriában szegény, ám vitaminokban annál gazdagabb, rostdús ételeket fogyasszunk, amelyek segítenek az emésztési rendszerünket mozgásba hozni. Így megszabadulhatunk azoktól a felesleges anyagoktól, amelyek közérzetünket és egészségünket károsan befolyásolják, és amelyek már korábban beépültek a szervezetünkbe. 

Mindegy, hogy gyümölcsös, zöldséges vagy más diétás napot választunk, csak az a fontos, hogy ne legyen erős éhségérzetünk. Ez ugyanis fejfájást, ingerültséget okozhat, és így sokkal nehezebb lesz ellenállni a vonzó falatok csábításának. 

Az is fontos, hogy naponta legalább két liter folyadékot igyunk, ez ugyanis segít kimosni a salakanyagokat a testünkből és a szervezetünket kitisztítani. A diétás napon felejtsük el a kávét és az alkoholt: ilyenkor gyógyteákkal és tiszta vízzel öblítsük át sejtjeinket, higgyük el, meghálálja majd. 
 
Nézzünk meg háromféle diétás napot, válasszunk közülük ízlésünk szerint, a hozzávalókat pedig rendeljük házhoz a Nekedterem oldaláról vagy szerezzük be a Böszi zöldség-gyümölcs üzletből!
 
1. Zöldségnap

A diétás nap folyamán 1500 g zöldséget szabad fogyasztani. Ezek egy része feltétlenül nyers legyen, mivel ezt tovább kell rágnunk, ami fokozza a jóllakottságérzést. A főtt zöldségeket lehetőleg friss fűszernövényekkel ízesítsük, ízlelőbimbóink számára sokkal teljesebbnek tűnik az evés élménye. A teljes mennyiséget osszuk el négy étkezésre. A reggelihez kiegészítésképpen 200 g zöldsaláta, a két főétkezés között pedig egy natúr joghurt is jár. Délben együnk 700 g zöldséglevesben párolt, ízlésünk szerinti zöldséget, délután 200 g nyers vegyes zöldséget, este pedig 400 g főtt zöldségfélét.
 
2. Joghurt-túró nap
 
A nap folyamán elosztva ehetünk meg 500 g sovány túrót és 300 g ízesítés nélküli natúr joghurtot. A túróból reggelire 100 g, ebédre és vacsorára 200-200 g jár. A joghurt két étkezés között csillapíthatja az éhségünket, mellette 100 ml zöldséglevet is megihatunk.

A reggeli túrót fűszerezhetjük reszelt hagymával, paprikával, friss fűszernövényekkel és tengeri sóval. Ebédre együnk hozzá 100 g héjában főtt krumplit, vacsorára egy szelet teljes kiőrlésű kenyeret.
 
3. Rizs-alma nap

A napi étrendben 500 g alma és 300 g főtt rizs szerepel. Az almából a héjával és a magházával főzzünk pürét, törjük át, keverjük el folyékony édesítőszerrel, fahéjjal, esetleg gyömbérrel és a só nélkül puhára főzött főtt rizzsel.

A teljes mennyiséget osszuk három 200 g-os, két 100 g-os adagra, amit reggelire, ebédre, vacsorára, illetve tízóraira és uzsonnára fogyaszthatunk el. Az ebéd kiegészíthető egy félkeményre főtt tojással vagy egy 125 g-os sült hússal. 
 
Minden diétás napot kétszer egymás után meg lehet ismételni. Ha három napon át szeretnénk tartani a diétát, a kiegyensúlyozott táplálkozás érdekében válasszunk minden napra más étrendet.

Ajánló
Ajánló
Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Ahogy hűvösödik az idő, úgy értékelődik fel a káposzta szerepe a táplálkozásunkban, hiszen ez az...

Levesek a nagyvilágban

Levesek a nagyvilágban

A magyarok magukat levesevő nemzetnek tartják, ezért nézzünk szét egy kicsit a világban, hogy hol...

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Az emberek többsége hajlamos halogatni a dolgokat, hiszen még csak október van, hol van még az év...