Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-05-18

Nyuszika is megirigyelné - variációk répatortára

Nyuszika is megirigyelné - variációk répatortára

A répatorta kényszerűségből született, mégis nagyon népszerű desszertté vált. Nem csoda, hiszen a gazdag ízvilágú, rostban bővelkedő sütemény nemcsak finom, hanem egészséges is, ráadásul sokáig friss marad, és az elkészítése sem ördöngösség.


Bár már a középkorban felfedezték a sárgarépa édes ízét, és pudingot készítettek belőle, a répatorta születését a II. világháborúhoz köthetjük. Cukor híján ugyanis az angol háziasszonyok felelevenítették ezt a feledésbe merült hagyományt, és igaz, kényszerűségből, de édességekbe kezdték keverni a répát.

Az angol kormány, hogy előrelendítse a répafogyasztást, Angliában a Walt Disney által rajzolt répacsaláddal népszerűsíttette a zöldséget. George, Clara és Dr. Carrot arra próbálta buzdítani a háziasszonyokat, hogy készítsenek a családnak répalevet, sárgarépás krumplilevest, sárgarépás kenyeret, süteményt és pudingokat. A dolog annyira bejött, hogy a répás sütik a háború után Amerikát is meghódították, a 60-as évektől pedig állandó szereplői lettek az ottani cukrászdák kínálatának.
 
Könnyen elkészíthetjük

A répatorta egy sima kevert sütemény, ami a répától szaftos, a diótól különleges, a fűszerektől pedig illatos lesz. Tényleg érdemes kipróbálni, akár az egyik hegyvidéki cukrászdában, akár otthon, ahol egész évben süthetjük, hiszen a répa sosem drága, és a torta fantasztikusan finom.  
 
Klasszikus répatorta 
 
Hozzávalók:
40 dkg sárgarépa, 30 dkg cukor, 2 dl olaj, 4 tojás, 25 dkg liszt, 10 dkg dió durvára vágva, 1 csipet só, 1 csomag sütőpor, 1 kk. fahéj, vaj és liszt a forma kikenéséhez, 20 dkg natúr krémsajt vagy mascarpone, 2 ek. cukor, 1 ek. vaníliakivonat, 1 ek. lime- vagy citromlé és -héj
 
Elkészítés:
1. Először durvára daraboljuk a diót, majd megtisztítjuk a répákat, és lereszeljük egy sajtreszelőn. Bekapcsoljuk a sütőt 170 fokra. Összekeverjük a száraz hozzávalókat, aztán hozzáadjuk az olajat és a tojásokat. Alaposan elkeverjük. Belekeverjük a reszelt répát is. 
2. A tortaformánkat, ha szükséges, kivajazzuk-lisztezzük, és beletöltjük a masszát, majd betoljuk a sütőbe. Légkeveréssel egy óra alatt megsül, amiről tűpróbával győződhetünk meg. 
3. Ha kisült a torta, hagyjuk kicsit kihűlni a formában, és csak utána vegyük ki belőle, amikor már megszilárdult. 
4. Amikor teljesen kihűlt, akkor a krém hozzávalóit összekeverjük és a tetejére kenjük.
 
Diétás répatorta
 
Hozzávalók:
3 db tojás, 10 dkg nyírfacukor, 3 db közepes sárgarépa lereszelve, 1 db alma lereszelve, 10 dkg apró zabpehely, 5 dkg teljeskiőrlésű tönkölyliszt, 10 dkg őrölt mogyoró, vagy mandula, vagy dió, 1 ek kókuszzsír, 1 tk sütőpor, 1 tk fahéj, ízlés szerint cukrozatlan aszalt gyümölcsök
 
Elkészítés:
Először melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Keverjük össze a tojásokat a cukorral és a fahéjjal. Hozzá adjuk a répát és az almát, majd az összes többi hozzávalót. Formába öntjük a masszát, és 25 percig sütjük. Magában is nagyon finom, de tehetünk a tetejére mascarponéval kevert cukrozatlan tejszínhabot is.

Ajánló
Ajánló
Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Ahogy hűvösödik az idő, úgy értékelődik fel a káposzta szerepe a táplálkozásunkban, hiszen ez az...

Levesek a nagyvilágban

Levesek a nagyvilágban

A magyarok magukat levesevő nemzetnek tartják, ezért nézzünk szét egy kicsit a világban, hogy hol...

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Az emberek többsége hajlamos halogatni a dolgokat, hiszen még csak október van, hol van még az év...