2024-12-10
Díjnyertes bejglik a Hegyvidéken
Ahhoz, hogy megkönnyítsük magunknak a karácsonyi készülődést, észszerű bizonyos munkákat a profikra bízni. Ha betérünk a Major cukrászdába, nem tévedhetünk, hiszen ott az Év bejglije versenyen díjazott bejglik közül választhatunk.
A mákos és diós bejgli hagyományosan a karácsonyi asztal dísze, édes süteménye, nélküle szinte elképzelhetetlen az ünnep. A népi hiedelem szerint a mák bőséget hoz a házhoz, a diót pedig a rontás ellen kell enni.
Bármi is az oka, eleink jól kitalálták, hogy az eredetileg családi ünnepek süteménye, amely a reformkortól kezdve a karácsony megédesítője lett, elengedhetetlen részévé váljon az év végi ünnepeknek. Praktikus okokból is, hiszen a legtöbb karácsonyi süteményhez hasonlóan legalább egy héttel az esemény előtt már elkészíthető, és hetekig ehetjük anélkül, hogy a minősége romlana.
A bejgli megmérettetése
A Magyar Cukrász Ipartestület tavaly negyedszer hirdette meg az Év Bejglije versenyt cukrászdák, vendéglátóhelyek és kézműves pékségek számára. Az ipartestület népszerű szakmai versenyei – az Év Fagylaltja és a Magyarország Tortája – mellett ennek a megmérettetésnek az a célja, hogy felhívja a figyelmet a kiváló alapanyagokból készült ünnepi süteményekre, és népszerűsítse a kézműves bejglit az igazi minőséget kereső fogyasztók körében.
A versenyre olyan termékekkel nevezhettek cukrászdák, amelyek megfelelnek a Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/16-1 számú előírásában foglaltaknak, hiszen a bejgli a Magyar Élelmiszerkönyvben védett termék. Hagyományos diós, hagyományos mákos és ínyenc kategóriában lehetett nevezni a versenyre.
Nem mindegy, milyen bejgli kerül az asztalra
„Sokan kérdezik, miért szükséges a bejglinek versenyt kiírni, hiszen egyébként is népszerű édesség. Ez igaz, de nem mindegy, milyen bejglit fogyasztanak a vendégek” – hangsúlyozta Erdélyi Balázs, az ipartestület szakmai elnöke a versenyt követően.
Hozzátette: óriási különbség mutatkozik meg egy ipari körülmények között gyártott, tartósítószerekkel készített tömegtermék, és a cukrászdákban készített jobb minőségű bejglik között. A civil szervezet erre igyekszik felhívni a figyelmet az Év bejglije versennyel. A nemes versengés meghirdetésének másik oka, hogy a szakma folyamatosan fejlődjön. „Hiszem azt, hogy csak úgy lehet jövője a cukrászatnak, ha a legjobb minőséget kínáljuk a vendégeknek” – húzta alá a szakmai elnök.
Kiss Károlyné dicsősége
A Major cukrászda egyik tulajdonosa, Kiss Károlyné több díjat is elnyert ezen a versenyen. Diós bejglije II., mákos bejglije III. helyezést ért el a több mint ötven induló között. Ráadásul az Auguszt Elemér különdíjat szintén ő kapta: a kiírás szerint azzal érdemelte ki az elismerést, hogy több kategóriában szerepelt, díjazott is lett, és a legtöbb helyezési pontszámot érte el.
Aki tehát biztosan minőségi bejglit szeretne az ünnepi asztalra tenni, bátran keresse fel a Major cukrászdát, ahol diós, mákos, gesztenyés, szilvás és marcipános bejgli közül válogathat a karácsonyi szezonban. Ugyanitt mézeskalácsot is vásárolhatunk. Ha nem tudunk választani, és sokféle édességet megkóstolnánk, karácsonyi csomagot is rendelhetünk, amelyben többféle ünnepi sütemény sorakozik, egyedi összeállításban.
Ha pedig háziasszonyként elbizonytalanodnánk, miszerint nem illőbb-e nekünk megsütni ezeket a finomságokat, nyugtassanak meg minket Magyar Elek 1932-ben, az Ínyesmester szakácskönyvében leírt sorai:
„Készüljön bár a bejgli omlós, avagy egyszerű kelt tésztából, legyen a tölteléke dúsabb vagy soványabb, mindig büszkesége a ház úrnőjének, akkor is, ha nem ő maga készítette, hanem cukrászdából hozatta.”