Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2017-02-15

Aromamánia

Aromamánia

Jó hír a kávéimádóknak: a koffein nem csak akkor hat ránk jótékonyan, ha reggel szeretnénk gyorsan felébredni, hanem más, kifejezetten kedvező élettani hatásai is lehetnek testünkre-lelkünkre, persze mint sok minden más, ez is csak mértékkel fogyasztva.

Tisztítja a testet: A kávé fokozza az anyagcserét, vízhajtó hatásánál fogva javítja a máj és a vesék működését, és méregteleníti szervezetünket.

Segíti a szív működését: A koffein felpörgeti a központi idegrendszert, aktiválja azokat a hormonokat, amelyek javítják a szív teljesítményét, stimulálja a légzést is. Pont ezen tulajdonsága miatt szívbetegeknél veszélyes lehet!

Lassítja az öregedést: A kávé antioxidáns-tartalma igen magas, csakúgy, mint a jó minőségű fekete csokoládénak, ezáltal lassítja a szervezet és a bőr öregedését.

Serkenti az agyműködést: A koffein 10-15 %-kal fokozza az agyműködést. Segít megőrizni az emlékezetet, sőt, egyes kutatások szerint az Alzheimer-kór tüneteinek enyhítésére is használható.

Oldja a stresszt: A szöuli egyetem kutatói arra a következtetésre jutottak, hogy a kávé illata csökkenti az alvásmegvonás miatti stresszt.

Segít a fájdalom csillapításban: A koffein felerősíti a fájdalomcsillapítók hatását, ezért ha azokat kávéval vesszük be, kevesebb is elegendő belőlük.

Csökkentheti a cukorbetegség kockázatát: Ausztrál kutatók kimutatták, hogy napi két csésze fekete kávé fogyasztásával lényegesen kisebb a diabétesz kialakulásának kockázata.

Fokozza a teljesítményt: A koffein jót tesz sportteljesítményünknek, főként, ha edzés előtt isszuk a kávét. Növeli az aktivitást, segíti az izmok ellazulását.

Javítja a hangulatot: A koffein hat a szerotonin- és dopamintermelésre, így javítja a kedvünket. 

Meghosszabbíthatja az életet: Egy tanulmány azt is megállapította, hogy a kávé képes ellensúlyozni a rossz szokások okozta károk egy részét. Az életmóddal összefüggő (egészségtelen táplálkozás, mozgáshiány) halálozások esélyét csökkenti, bár természetesen nem törli el a változtatások szükségességét.

Ajánló
Ajánló
Halpéntek – június

Halpéntek – június

A dietetikusok legalább heti egy alkalommal javasolják halfélék fogyasztását, így a magyar átlag,...

Húsmentes hétfő – június

Húsmentes hétfő – június

Ahogyan azt beharangozó cikkünkben is elmondtuk, a Hegylakó Magazinban havonta olvasható...

Igazi ínyencség: emuhús a tányéron

Igazi ínyencség: emuhús a tányéron

A legtöbben mindössze annyit tudunk az emuról, hogy a strucchoz hasonló nagyságú, egzotikus...